filter icon FILTER
Tipy na skladovanie káv

Správne skladovanie kávy: Ako zabezpečiť, aby bola čerstvá čo najdlhšie?


Obsah článku

Výber správneho druhu kávy vie byť naozaj náročný. Obsah kofeínu však nie je to jediné, na čo by ste pri káve mali dávať pozor. Tento lahodný nápoj musíte vedieť aj správne skladovať. Prečítajte si náš článok a zistite, čo robiť, aby ste si udržali vašu kávu čerstvú čo najdlhšie.

Ako si zabezpečiť čo najčerstvejšiu kávu?

Kávové zrná sú potravinou, preto majú takisto obmedzenú trvanlivosť. Síce sa neskazia, ale ich chuť a vôňa sa časom mení. Najlepší spôsob, ako tomu predísť, je správne skladovanie kávy.

Väčšina káv je najchutnejších do dvadsiateho prvého dňa od praženia. Aby ste mali vždy doma čo najčerstvejšiu kávu, mali by ste ju po kúpe spotrebovať do pol roka od praženia. O lahodnosti kávy rozhoduje aj jej mletie. Ak si chcete vychutnať výraznú arómu a chuť, mali by ste si kávové zrná mlieť sami doma až pred prípravou.

Najlepším spôsobom, ako si zabezpečiť čo najlepšiu chuť a čerstvosť, je kupovať kávu priamo z pražiarne. Práve v našej podnikovej predajni môžete ochutnať čerstvo praženú kávu z dennej produkcie. Pri výbere vám poradí špeciálne školený personál, ktorý je pripravený poradiť, ale aj odpovedať na vaše otázky.

Aké sú najčastejšie chyby pri skladovaní kávy?

Keď si už dáte záležať na výbere, nepokazte si chuť tým, že ju budete doma zle skladovať. Aké sú najčastejšie chyby pri jej skladovaní?

  • Presýpanie kávy do nádob, ktoré nechránia pred vlhkosťou, svetlom a vzduchom. Práve zvýšená teplota, vlhkosť a kontakt so vzduchom vytvárajú v káve oxidáciu, ktorej dôsledkom je zhoršenie jej chuti a arómy.
  • Ak máte kávovar, nasypte doň iba také množstvo kávy, ktoré stihnete za deň minúť. Do zásobníka tiež prechádza vzduch a káva môže byť na druhý deň už trochu zvetraná.
  • Ďalšou častou chybou je príliš dlhé skladovanie zomletej kávy. Tá stráca svoju čerstvosť už po 24 hodinách od pomletia. Zrnková si, na druhej strane, dokáže pri správnom skladovaní ponechať svoju arómu a chuť aj zopár týždňov od otvorenia.
  • Ak si kúpite novú kávu a v dóze máte ešte zvyšok predošlej, najskôr spotrebujte tú. Až po vyčistení dózy do nej nasypte novú kávu. Na stenách nádoby totiž zostáva povlak, ktorý môže zmeniť chuť novej kávy.
skladovanie kávy Popradská v nádobe na kávu

Ak sa neviete rozhodnúť, či je lepšie kúpiť na skladovanie mletú, alebo zrnkovú kávu, poradíme vám. Bezpečnejšou voľbou je zrnková. Akonáhle sa totiž kávové zrná pomelú, začnú sa z nich uvoľňovať oleje, ktoré sú zodpovedné za chuť a arómu kávy.

Náš tip: Chcete vedieť, ako mlieť kávu správne? Prečítajte si náš článok.

Zrnková káva si, naopak, dokáže udržať svoju chuť aj niekoľko týždňov po otvorení. Mletá káva oxiduje oveľa rýchlejšie – chuťový profil sa mení už v priebehu 24 hodín.

Ako správne skladovať zrnkovú a mletú kávu?

Úhlavným nepriateľom oboch typov je kyslík, svetlo, teplo a vlhkosť. Ak chcete, aby si vaša káva zachovala plnú chuť, musíte ju pred nimi chrániť.

Aká je ideálna nádoba na skladovanie kávy?

Najvhodnejšie nádoby na kávu sú vzduchotesné. Práve tie najspoľahlivejšie zachovajú jej arómu a chuť. Pri výbere určite siahnite po tmavej nádobe, ktorá ochráni kávu nielen pred vzduchom, ale aj svetlom.

Ak sa rozhodnete pre priehľadnú dózu na kávu, ukryte ju do tmavej skrinky či komory.

Aké je ideálne miesto na skladovanie kávy?

Kávu rozhodne nenechávajte na priamom svetle. Takisto by ste sa mali vyhnúť skladovaniu v príliš teplých, ale aj studených priestoroch. Stačí jej izbová teplota a suché miesto, bez prístupu vlhkosti.

Ideálne je odložiť kávu do skrinky alebo špajze, ak ju máte presypanú v nádobe, do ktorej nepreniká svetlo, môžete ju mať aj na kuchynskej linke.

Ako skladovať kávu?

Pri akej teplote skladovať kávu?

Káva neznesie extrémne vysoké ani príliš nízke teploty. Nenechávajte ju v blízkosti rýchlovarnej kanvice, rúry ani radiátora. Môžete ju nechtiac zahriať, a tak zmeniť jej chuť.

Neodporúča sa však ani skladovanie kávy v chladničke. Kedysi sa hovorilo, že tým predídete jej zvetrávaniu, no to nie je pravda. Pri častom presúvaní z a do chladničky sa v káve môže vytvoriť nadmerná vlhkosť, ktorá vedie k plesniveniu. Navyše, chladnička je plná pachov, ktoré môžu ovplyvniť chuť kávy.

Určite ju nedávajte ani do mrazničky. Aj v nej sú rôzne vône a ak káva zamrzne, vytvoria sa na nej kryštáliky ľadu, ktoré môžu nadmerne zvýšiť jej vlhkosť.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!