filter icon FILTER
Mletie kávy

Mletie kávy nepodceňujte: Prečo je dôležité a čo pri ňom treba dodržiavať?


Obsah článku

Ešte predtým, ako sa káva dostane k vám na stôl, prejde veľmi dlhú cestu. Každý krok v príprave má význam, pretože ovplyvňuje jej chuť a kvalitu. Možno si myslíte, že mletie kávy nie je také dôležité, ako spôsob pestovania a praženie, no mýlite sa. Nesprávnym mletím totiž môžete znehodnotiť výslednú chuť nápoja a tým si pokaziť celkový zážitok. Prečítajte si, ako kávu pomlieť tak, aby ste ňou ulahodili aj najnáročnejším kávičkárom.

Prečo je čerstvo pomletá káva najlepšia?

Kávu melieme preto, aby sme uľahčili extrakciu (uvoľnenie) prospešných látok i vône v kávových zrnách. Mletie je teda dôležité, no čím dlhšie je káva vystavená vzduchu, tým viac stráca na chuti. Veľké množstvo jej prchavých látok totiž zreaguje s kyslíkom a začnú sa vyparovať. Pre lepší chuťový zážitok je preto najlepšie pomlieť ju až tesne pred samotnou prípravou. Vyťažíte tak z jej vlastností i chuti čo najviac.

Ak si kúpite už dopredu namletú kávu, nezaručí vám úroveň čerstvosti ani výraznosť chuťového profilu. Vlastným mletím môžete s kávovou chuťou experimentovať. Pri rôznych typoch prípravy či hrúbky mletia môže rovnaká odroda chutiť vždy inak. Je len na vás, ako sa s ňou „pohráte“.

Pri príprave kávy je okrem správneho mletia a vhodnej prípravy dôležitá aj voda a dĺžka samotnej extrakcie. Preto by ste nemali zanedbávať ani jednu časť, ak chcete dosiahnuť vyváženú chuť.

Mletá káva

Aký mlynček je na mletie kávy najlepší?

Pri výbere mlynčeka si najskôr ujasnite, koľko ste zaň ochotní zaplatiť. Ceny sa pohybujú od zopár desiatok eur až po niekoľko tisíc. Drahšie mlynčeky sú už však profesionálnejšie a využívajú sa skôr v kaviarňach. Cena závisí od kvality použitých materiálov a veľkosti mlynčeka.

Mlynček by mal mlieť rovnomerne, čo však neznamená, že každý kúsok bude vyzerať rovnako. Stačí, ak budú na pohľad rovnomerné približne tri štvrtiny pomletej kávy. Typ mlynčeka si potom vyberajte aj podľa toho, akú prípravu kávy preferujete. Na filtrovanú, ktorú pijete raz či dvakrát do dňa, vám postačí aj ručný mlynček.

Ak máte doma kávovar a denne si pripravujete vy či členovia vašej domácnosti viac káv, zadovážte si elektrický. Mletie kávy s ručný mlynčekom je totiž časovo náročnejšie a navyše nedokáže pomlieť zrná úplne najemno. A to si espresso či kávy z neho pripravené, vyžadujú.

Ďalším dôležitým bodom je typ mlecích kameňov. Nenechajte sa zmiasť slovom kameň. Väčšina je vyrobená z keramických alebo oceľových materiálov. Ručné mlynčeky, ktoré majú keramické kamene kónického tvaru, neprepaľujú zrná počas mletia. V elektrických mlynčekoch sa zase viac využívajú oceľové mlecie kamene.

Aké typy mletia kávy existujú?

Každá hrúbka mletia je určená pre iný druh kávy. Ak pomeliete zrnká príliš nahrubo, výsledný nápoj bude vodnatý a veľmi kyslý. Jemne namletá káva zase chutí horkejšie a spálene.

Extra hrubé mletie

Zrná pomleté na veľmi hrubo svojou veľkosťou pripomínajú kryštálový cukor. Takéto mletie je vhodné na prípravu cold brew, ktoré sa lúhuje aj niekoľko hodín. Tým, že sa zrnká úplne nerozdrtia, pomalšie sa z nich extrahuje chuť. Káva sa tak neznehodnotí.

Hrubé mletie

Hrubé mletie je ideálne na prípravu kávy pomocou French Pressu alebo v moka kanvičke. Veľkosť čiastočiek by mala byť okolo jedného milimetra. Ak by boli pri tomto spôsobe prípravy zrnká pomleté jemnejšie, horúca voda by ich spálila.

Stredné mletie

Stredne namletá káva by mala štruktúrou pripomínať piesok na pláži. Chuť takto namletej kávy najviac vynikne pri lúhovaní cez Chemex či Hario V60. Takisto ju môžete využiť aj pri Aeropresse.

Jemné mletie

Toto mletie sa využíva najmä pri príprave espressa. Niektorí kávičkári s ním experimentujú a skúšajú ho využiť aj pri Aeropresse. Avšak musíte si dať pozor, aby ste kávu nelúhovali príliš dlho. Inak sa znehodnotí a nebude chutiť dobre.

Extra jemné mletie

Extra jemné mletie je vhodné na prípravu tureckej kávy. Nejde však o našu klasickú zalievanú kávu do skla, ale nápoj pripravovaný v džezve. Pomleté zrnká by veľkosťou mali pripomínať múku.

Ako pomlieť kávu aj bez mlynčeka?

Existuje niekoľko spôsobov mletia kávy, ak práve nemáte poruke mlynček. Žiadna z týchto metód však nepomelie kávové zrná tak ako mlynček na kávu.

Kuchynský mixér

Využiť môžete kuchynský mixér, v ktorom si bežne pripravujete napríklad smoothie. Dokáže jednoducho kávu pomlieť na potrebnú zrnitosť. Ak už zvolíte tento spôsob, mixér pri mletí nakloňte, aby sa dostali do kontaktu s čepeľami nožov všetky zrná. Vysoké otáčky mixéra však kávové zrná často prepália, a tak ho používajte len v krajnom prípade.

Mlynček na korenie

V prípade núdze vyskúšajte aj mlynček na korenie či mažiar s tĺčikom. Sú určené na mletie čierneho korenia alebo byliniek, môžete ich ale jednoducho použiť aj na kávové zrná.

Kladivo

Ak nemáte po ruke mlynček či mixér, môžete použiť aj kladivo alebo valček. Ak použijete kladivo, stačí vám kávové zrná zabaliť do vrecka a „poklepať“ ich, kým nedosiahnete potrebné mletie. Použiť môžete aj valček na cesto. Tiež budete potrebovať vrecko a rovný povrch, namiesto udierania ich len rozdrvíte rolovaním valčeka tam a späť.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!