filter icon FILTER
púpavový sirup

Recept na chutný a voňavý púpavový sirup


Obsah článku

Púpava lekárska je jeden z najbežnejších kvetov, ktorý na jar rastie takmer všade. Hoci ju ľudia považujú skôr za burinu, opak je pravdou. Ide o veľmi prospešnú rastlinku.

Určite ste už počuli o jej liečivých účinkoch na pečeň, žlčník či obličky. Okrem toho je celá jedlá. Na lekárske účely sa využíva koreň, kvet, stonka aj listy. Na púpavový sirup však využijeme len jej voňavé kvety. Pripravte si ho aj vy podľa nášho jednoduchého receptu.

Ako si pripraviť domáci púpavový sirup?

Suroviny potrebné na domáci púpavový sirup

  • 1,5 l vody
  • 1 kg cukru
  • 300 púpavových kvetov
  • 1 ks bio citrón
  • 1 čl kyselina citrónová
púpavový sirup v čaji

Postup prípravy púpavového sirupu

Príprava púpavového sirupu je veľmi jednoduchá. Najviac času zaberie zbieranie kvetov, zvyšok vám už pôjde od ruky.

  • Nazbierajte si púpavové kvety, približne 300 hlavičiek (snažte sa ich zbierať na odľahlejších miestach, najlepšie mimo ciest).
  • Zalejete ich studenou prevarenou vodou.
  • Pridajte na plátky nakrájaný bio citrón (aj s kôrou), prikryte pokrievkou a nechajte macerovať na chladnom mieste aspoň 24 hodín.
  • Na druhý deň zmes preceďte cez jemnú látku alebo gázu. Kvietky sa snažte vyžmýkať do poslednej kvapky.
  • Šťavu dajte do hrnca, pridajte cukor a pomaly priveďte do varu. Pravidelne premiešavajte, aby sa cukor dobre rozpustil.
  • Púpavový sirup varte zopár minút, no ak chcete, aby bol hustejší, môžete aj dlhšie.
  • Aby mal lepšiu trvanlivosť, pridajte doň čajovú lyžičku kyseliny citrónovej.
  • Hotový sirup potom nalejte do čistých pripravených fliaš a odložte na tmavé a chladné miesto.

Náš tip: Skúste si pripraviť aj púpavový sirup so zázvorom alebo s pomarančom či žihľavovo-púpavový sirup. Postup je rovnaký, len namiesto citróna (alebo k nemu) pridajte zopár plátkov bio pomaranča, zázvoru alebo niekoľko stoniek žihľavy.

púpava na púpavový sirup

Ako sa dá púpavový sirup využiť?

Púpavový sirup sa skvelo hodí ako zdravá prísada do teplých, ale aj studených čajov či limonád. Púpava totiž zvyšuje obranyschopnosť a môže poslúžiť ako prevencia pred chrípkou či nádchou. Pomáha dokonca aj pri žalúdočných problémoch. Ak si pripravíte púpavový sirup podľa nášho receptu, získate ideálnu medicínu na jesenné a zimné sychravé dni.

Náš tip: Počuli ste už o káve z púpavy? Vyskúšajte výbornú bezkofeinovú kávu, ktorú si pripravovali už starí Indiáni. Na jemno nasekaný vysušený koreň púpavy chvíľu popražte na miernom plameni a potom zalejte horúcou vodou.

Experimentovať sa dá s intenzitou praženia, aj s hrúbkou mletia/sekania koreňa. Púpavová káva sa dá dokonca pripraviť i v kávovare. Má jemne horkastú až sladkú chuť, no najmä veľa zdraviu prospešných látok.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!