Púpava lekárska je jeden z najbežnejších kvetov, ktorý na jar rastie takmer všade. Hoci ju ľudia považujú skôr za burinu, opak je pravdou. Ide o veľmi prospešnú rastlinku.
Určite ste už počuli o jej liečivých účinkoch na pečeň, žlčník či obličky. Okrem toho je celá jedlá. Na lekárske účely sa využíva koreň, kvet, stonka aj listy. Na púpavový sirup však využijeme len jej voňavé kvety. Pripravte si ho aj vy podľa nášho jednoduchého receptu.
Príprava púpavového sirupu je veľmi jednoduchá. Najviac času zaberie zbieranie kvetov, zvyšok vám už pôjde od ruky.
Náš tip: Skúste si pripraviť aj púpavový sirup so zázvorom alebo s pomarančom či žihľavovo-púpavový sirup. Postup je rovnaký, len namiesto citróna (alebo k nemu) pridajte zopár plátkov bio pomaranča, zázvoru alebo niekoľko stoniek žihľavy.
Púpavový sirup sa skvelo hodí ako zdravá prísada do teplých, ale aj studených čajov či limonád. Púpava totiž zvyšuje obranyschopnosť a môže poslúžiť ako prevencia pred chrípkou či nádchou. Pomáha dokonca aj pri žalúdočných problémoch. Ak si pripravíte púpavový sirup podľa nášho receptu, získate ideálnu medicínu na jesenné a zimné sychravé dni.
Náš tip: Počuli ste už o káve z púpavy? Vyskúšajte výbornú bezkofeinovú kávu, ktorú si pripravovali už starí Indiáni. Na jemno nasekaný vysušený koreň púpavy chvíľu popražte na miernom plameni a potom zalejte horúcou vodou.
Experimentovať sa dá s intenzitou praženia, aj s hrúbkou mletia/sekania koreňa. Púpavová káva sa dá dokonca pripraviť i v kávovare. Má jemne horkastú až sladkú chuť, no najmä veľa zdraviu prospešných látok.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!