Kávové rezy trikrát inak: Lahodný dezert pre milovníkov kávy a čokolády
30. máj 2025
Recepty |
Kávové recepty
Obsah článku
Vedeli ste, že bohatá aróma a hrejivá chuť kávy dokáže pozdvihnúť nielen váš ranný rituál, ale aj každý dezert? Ak hľadáte recept na sladkú maškrtu, máme pre vás niečo špeciálne – kávové rezy v troch výnimočných obmenách.
Potrebné ingrediencie na kávové rezy
Korpus:
- 5 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 150 g hladkej múky
- 1 balíček vanilkového cukru
- Popradská Espresso caffé
- ½ balíčka prášku do pečiva
Krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 3 polievkové lyžice práškového cukru
Poleva:
- 300 g horkej čokolády
- 50 g masla
- 100 ml smotany na šľahanie (33 %)
- ½ kávovej lyžičky mletej kávy
Postup prípravy kávových rezov
Postup prípravy korpusu
- Rúru predhrejte na 180 °C a uvarte silné espresso. V miske vyšľahajte vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom do nadýchanej konzistencie – miešajte minimálne 8 minút.
- Do peny najskôr postupne zamiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva. Potom opatrne primiešajte vychladnuté espresso.
- Pripravené cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 12 minút.
Postup prípravy krému
- Mascarpone rozmixujte v mixéri s práškovým cukrom. V inej miske do tuha vyšľahajte smotanu a opatrne primiešajte k mascarpone.
- Krém natrite na vychladnutý korpus a nechajte stuhnúť v chladničke minimálne 1 hodinu.
Postup prípravy čokoládovej polevy
- V malom hrnci zohrejte smotanu spolu s maslom, až kým nebude horúca.
- Následne pridajte polámanú čokoládu na varenie a nechajte ju roztopiť.
- Do čokoládovej zmesi vmiešajte pol kávovej lyžičky mletej kávy.
- Polevu rozotrite na stuhnutý krém a nechajte ešte 2 hodiny v chlade.
Kávovo-karamelové rezy
Do mascarpone krému pridajte 200 gramov karamelového kondenzovaného mlieka (Salko). Karamel vynikajúco ladí s kávou aj čokoládou, čím dezert posúva na vyššiu úroveň. Ak nemáte salko, môžete použiť aj hustú karamelovú nátierku.
Tip na článok
Recept na kávový cheesecake s orechovým korpusom
Prečítať
Kávovo-čokoládové rezy s orechmi
Do korpusu pridajte 2 polievkové lyžice kakaa a 50 gramov nasekaných vlašských orechov. Krém nechajte pôvodný alebo doň nastrúhajte trochu horkej čokolády. Povrch ozdobte orechovými lupienkami alebo strúhanou čokoládou.
Kávové rezy s amaretto likérom
Ak zákusok nechystáte pre deti, krém obohaťte o 2 polievkové lyžice amaretto likéru, ktorý mu dodá jemný mandľový nádych. Niekoľko kvapiek pridajte aj na upečený korpus. Povrch ozdobte mandľovými lupienkami alebo zlatým práškom pre elegantný vzhľad.
Bonusový tip na prípravu kávových rezov
Chcete tento dezert povýšiť na sviatočný zákusok? Upečte dva korpusy. Na spodný natrite mascarpone krém, prikryte druhým korpusom a vrch ozdobte čokoládovou polevou. Alternatívne môžete vrchný korpus len poprášiť kakaom. Vznikne tak „deluxe“ verzia vhodná aj na rodinné oslavy.
Tipy na prípravu dokonalých kávových rezov
- Používajte kvalitnú kávu
Silné espresso uvarte z čerstvo pomletých zŕn pre intenzívnejšiu chuť.
- Poriadne vyšľahajte vajcia
Dobre vyšľahaná pena zabezpečí nadýchaný a jemný korpus.
- Nešetrite na čokoláde
Vyberte si kvalitnú horkú čokoládu s vyšším percentom kakaa – ovplyvní to nielen chuť, ale aj textúru polevy.
- Chladenie je kľúčové
Nechajte jednotlivé vrstvy poriadne stuhnúť, aby sa dobre spojili a rezy sa pekne krájali.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali