filter icon FILTER
kalabasa bombilla yerba maté

Spoznajte maté, nápoj priateľstva s povzbudzujúcimi účinkami


Obsah článku

Yerba Maté je čaj vyrobený zo sušených listov celoročne zeleného stromu, ktorý sa nazýva cezmína paraguajská. Tento strom kvitne malými bielymi kvetmi a plodí drobné červené, čierne alebo žlté bobule podobné brusnici. Strom cezmíny môže dorastať až do výšky 15 metrov.

Ako prví objavili účinky cezmíny juhoamerickí Indiáni Guarani, preto sa maté nazýva aj „zelené zlato Indiánov“. Do Európy sa cezmína dostala až v druhej polovici 20. storočia. Keďže sa teší veľkej obľube po celom svete, pestuje sa na veľkých plantážach, hlavne v Južnej Amerike. Medzi najväčších producentov patrí Argentína, Paraguaj, Uruguaj a Brazília.

Účinky čaju yerba maté

Maté je obľúbené hlavne pre vysoký obsah kofeínu, vďaka tomu má povzbudzujúce účinky ako káva a čaj. Tento kofeín sa pri yerba maté označuje ako mateín. Na rozdiel od kofeínu z kávy nie je návykový a dokáže stimulovať centrálny nervový systém rovnomernejšie a dlhšiu dobu. Dokonca prispieva k mentálnemu zdraviu a rovnováhe a je označované ako silné afrodiziakum.

Tradičný juhoamerický čaj maté z cezmíny paraguajskej obsahuje:

  • veľké množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov, napríklad vitamíny A, B1, B2, B3, B5, C, E či betakarotén.
  • minerálne látky ako mangán, horčík, vápnik, železo, fosfor, selén, hliník, draslík, kremík,
  • rôzne kyseliny, alkaloidy, saponíny, flavonoidy, stopové prvky,
  • asi 20 druhov aminokyselín,
  • je zdrojom kofeínu, teobromínu, saponínov a kyseliny chlorogenovej, ktorá podporuje spaľovanie kalórií.

Má priaznivý vplyv na tráviaci systém a pomáha látkovej výmene. Yerba maté dokonca obsahuje xantíny, ktoré pomáhajú zvýšiť rýchlosť metabolizmu. Preto sa odporúča ako doplnok terapie pri detoxikačných a redukčných kúrach. Pomáha odvádzať prebytočné tekutiny z organizmu a tiež dokáže zahnať únavu a psychické vyčerpanie. Prispieva k lepšej nálade a podporuje imunitný a kardiovaskulárny systém.

V ľudovom liečiteľstve sa maté používa proti bolesti, pri depresiách, pri cukrovke, pri nechuti do jedla, pri nervozite, únave a tráviacich problémoch.

yerba mate ucinky

Vedľajšie účinky yerba maté

Ako každá liečivá bylina, aj maté má svoje za a proti. Medzi nepríjemné možné vedľajšie účinky patrí:

  • dávenie,
  • nepravidelný tep srdca,
  • nervozita,
  • podráždenosť,
  • sčervenanie pokožky,
  • šklbanie svalov.

Neodporúča sa preto pre tehotné a dojčiace ženy, a tiež pre ľudí s kardiovaskulárnymi problémami a vysokým tlakom. V prípade, že užívate lieky, konzultujte pitie maté so svojím lekárom. Dlhodobé užívanie bez prestávky sa neodporúča. Platí pravidlo, že aj všetko dobré pre náš organizmus sa musí užívať s mierou.

Príprava čaju yerba maté

Na čaj maté použite len mladé vetvičky, okrem listov aj stonky. Pripravuje sa zaliatím 2 – 4 gramov čajoviny horúcou vodou. Nechajte lúhovať 5 až 10 minút. Odporúčaná denná spotreba je maximálne 4 gramy denne.

Zaujímavosti o yerba maté

Nálev má zeleno-hnedú farbu a mierne dymovú vôňu. Pitie pred jedlom môže byť účinné pri zmiernení chuti do jedla. Pitie spolu s jedlom môže zase pomôcť vstrebávaniu živín.

Nápoj z cezmíny paraguajskej sa pripravuje a aj pije z vydlabanej a vysušenej tekvice, zvanej kalabasa, pomocou špeciálnej slamky nazývanej bombilla. Táto slamka má v spodnej časti sitko.

Nápoj má plnú horkú chuť. Pije sa v kruhu priateľov alebo rodiny tradične len z jednej tekvičky, preto sa považuje za nápoj priateľstva.

V dnešnej dobe sa pripravuje aj ľadové maté. Lístky sa zalejú studenou vodou a nechajú sa 20 minút lúhovať. Potom scedíme, osladíme a dochutíme citrónom.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!