filter icon FILTER
hloh caj ucinky

Uvarte si čaj z hlohu, prospeje to vášmu srdcu i nálade


Obsah článku

Hloh obyčajný síce nesie vo svojom názve prívlastok obyčajný, no určite to nie je iba všedná rastlina. Vďaka svojim liečivým účinkom je považovaný za zázračný liek pre srdce. Prečítajte si, aké účinky má ešte na naše telo a aké prospešné látky obsahuje.

Čo je hloh obyčajný?

Patrí medzi tŕnité kríky s bohatým rozkonárením, ktoré sú rozšírené v celom miernom podnebnom pásme. Strom alebo ker môže dorastať až do výšky 5 až 10 metrov.

Existuje niekoľko druhov hlohu. Všetky druhy sú liečivé, okrem okrasného hlohu, ktorý kvitne červeným alebo ružovým kvetom. Liečivý hloh kvitne bielymi kvetmi v máji až júni. Na jeseň sa pýši svojimi typicky sýto červenými plodmi, ktoré sú veľmi podobné šípkam. Bobuľky hlohu obsahujú malú tvrdú kôstku.

Okrem toho, že je hloh liečivý, údajne chráni pred zlou energiou a prináša pokoj domu, pri ktorom rastie. Dokonca sa traduje, že tŕnistá korunka Ježiša Krista bola upletená práve z hlohu.

Účinky hlohového čaju na naše telo

Najčastejšie sa na liečbu používajú plody, no užitočné sú aj kvety a dlhostopkaté listy. Táto bylinka obsahuje:

  • flavonoidy, známe antioxidačnými účinkami,
  • aminopuríny regulujúce krvný obeh,
  • triesloviny, ktoré majú antibakteriálne účinky a posilňujú imunitný systém,
  • saponíny.

V plodoch sú obsiahnuté karotény, sacharidy, vitamín C a vitamíny skupiny B. Hloh sa využíva aj ako čaj na posilnenie srdca, vrátane spevnenia a spriechodnenia ciev, čo pôsobí na zníženie krvného tlaku. Hloh by tiež nemal chýbať ani pri liečení nachladnutia a chrípky.

caj z hlohu

Už v stredoveku naši predkovia vedeli, že čaj z hlohu preukázateľne zlepšuje nielen fyzický, ale tiež duševný stav človeka. Táto rastlina je známa ako prírodné antidepresívum a upokojujúci prostriedok na nervový systém. Pomáha odstrániť stres, napätie a stabilizovať náladu.

Práve preto má hloh svoj zmysel tiež v prípade klimakterických problémov, keďže počas menopauzy sú typické výkyvy nálad a celková psychická nepohoda v dôsledku hormonálnej nerovnováhy. Lepšie sa po ňom zaspáva, zmierňuje depresiu a úzkostné stavy.

Kedy je najlepšie hloh zbierať?

Plody hlohu obyčajného zbierajte v septembri, keď sú už dozreté. Sušiť ich môžete prirodzene na slnku. Najlepší čas na zber kvetov je zase začiatkom ich kvitnutia. Nezbierajte ich však po daždi, pretože pri sušení veľmi rýchlo sčernajú. Aj listy a stonky sú najlepšie, keď ich zbierate počas kvitnutia, pretože sú najviac zelené.

Na čo všetko sa dá hloh použiť?

Z hlohu sa dá vytvoriť veľa zdraviu prospešných prípravkov. Základ je istotne hlohový čaj alebo odvar, na ktorý môžete využiť buď sušené, alebo čerstvé plody, listy a kvety hlohu. Okrem čaju si však z plodov viete pripraviť veľmi chutný sirup či dokonca džem. Takisto môžete plody ochutnať čerstvé, priamo z kríka. Z listov si si viete pripraviť aj masť.

Ako pripraviť masť z hlohu?

  1. V rovnakom pomere (1:1) pridajte do bravčovej masti listy a kvety.
  2. Nechajte ich spolu „speniť“ a na noc odležať.
  3. Na druhý deň zmes zohrejte a cez látku preceďte.
  4. Prelejte do pripravených nádob a po stuhnutí môžete natierať.

Ako pripraviť čaj z hlohu?

  1. Na odvar na posilnenie srdca postačí jedna čajová lyžička sušenej byliny.
  2. Zalejte ju 2,5 dcl vriacej vody a nechajte lúhovať 10 až 15 minút.
  3. Maximálna denná dávka sú 3 šálky čaju.

Ako pripraviť tinktúru z hlohu?

Tinktúra výborne poslúži proti vysokému krvnému tlaku a pri ťažkostiach v klimaktériu.

  1. Umyté bobuľky hlohu zalejte liehom a nechajte macerovať približne 2 týždne v uzavretej nádobe.
  2. Po scedení tinktúru uschovajte na tmavom a chladnejšom mieste.
  3. Užívajte 10 – 30 kvapiek denne.

Nežiadúce účinky hlohu

Silné účinky hlohu obyčajného na organizmus sú viditeľné už po krátkej dobe užívania. Aby sme mohli naplno využiť pozitívne a liečivé účinky, je nevyhnutné dodržiavať správne dávkovanie a užívanie.

Dlhodobejšie užívanie čaju alebo tinktúry konzultujte so svojím lekárom. Pre jeho účinky na kardiovaskulárny systém by sa hlohu mali vyhnúť deti, tehotné a dojčiace ženy. Nadúživanie môže tiež spôsobiť vertigo (závrať), bolesti hlavy či pocit na zvracanie.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!