filter icon FILTER
Zdravé maškrtenie

Čo jesť namiesto sladkostí? 5 tipov na zdravé alternatívy


Obsah článku

Nevysvetliteľná chuť na sladké, slané alebo kyslé zväčša signalizuje to, že nášmu telu niečo chýba. Často je to nedostatok vitamínov alebo iných stopových prvkov, no takisto môže ísť aj o zdravotný problém. V takýchto situáciách je nutné riešiť príčinu zvláštnych chutí s lekárom.

Veľakrát sa stane, že nutkanie na sladké máme len zo zvyku (ku káve, po obede). Ak sa ho neviete vzdať, nahraďte sladkosti ich zdravšími alternatívami, ktoré sú rovnako chutné a navyše pri nich nemusíte mať výčitky svedomia.

Čo vám chýba, ak máte chuť na sladké?

Chuť na sladké často upozorňuje na to, že vám chýbajú potrebné minerály a stopové prvky, ako napríklad chróm alebo horčík. Ak chcete prirodzene zvýšiť ich príjem pomocou stravy, do jedálnička by ste mali zaradiť viac ovocia, zeleniny a obilia. Chróm obsahuje najmä brokolica, zelené fazuľky a hroznová šťava. Horčík vám zase doplní listová zelenina, fazuľa, avokádo, orechy, banány a kvalitná horká čokoláda.

Samozrejme, aj cukor je pre vás v malom množstve v poriadku. Príliš veľa však môže viesť k cukrovke 2. typu, priberaniu a ďalším zdravotným problémom.

Vyššie riziko srdcových chorôb

Strava, ktorá má vysoký obsah cukru, môže viesť k obezite, vysokým hladinám cukru v krvi a vysokému krvnému tlaku. Práve štúdia, ktorá bola vykonávaná na viac ako 25 877 dospelých, zistila, že ľudia, ktorí konzumovali v strave viac pridaného cukru, mali väčšie riziko vzniku srdcových ochorení a koronárnych komplikácií.

Vyčerpanie

Potraviny s vysokým obsahom pridaného cukru vám rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi a inzulínu, čo vedie k zvýšeniu energie. Tento nárast je však krátkodobý. Produkty, ktoré majú veľa cukru, ale chýbajú im bielkoviny, vláknina alebo tuk, vedú ku krátkemu zvýšeniu energie, po ktorom nasleduje jej rýchly pokles. Takéto kolísanie môže viesť k veľkým výkyvom hladiny energie.

Aby ste sa tomu vyhli, vyberajte si zdravé sladké jedlá, ktoré majú nízky obsah pridaného cukru a sú bohaté na vlákninu.

Zrýchlenie starnutia pokožky

Vrásky sú prirodzeným znakom starnutia pleti. Zlý výber potravín ich môže zhoršiť a urýchliť samotný proces starnutia pokožky. Nadmerná konzumácia jedál s vysokým obsahom cukru môže poškodzovať kolagén a elastín, ktoré pomáhajú pokožke udržať si pevný a mladistvý vzhľad a spôsobiť predčasné starnutie vašej pokožky.

Akými zdravšími alternatívami môžete cukor nahradiť?

To, že cukor nepatrí k zdravým sacharidom, snáď ani netreba spomínať. Existujú však jeho zdravšie náhrady, ktoré sú bežne dostupné aj v našich obchodoch a okrem sladkej chuti vášmu telu dodajú aj iné prospešné látky.

Jednou z najznámejších náhrad je stévia. Je niekoľkokrát sladšia ako cukor, preto vám na sladenie postačí aj malé množstvo. Pri pravidelnom používaní dokáže stévia znížiť krvný tlak, zlepšiť kvalitu pokožky a upokojiť žalúdok.

Kokosový cukor z kokosových kvetov má nízky glykemický index, teda je vhodný aj pre diabetikov, a navyše je bohatý na draslík. Benefity prírodného včelieho medu ako ďalšej z náhrad cukru sú v našich končinách dobre známe. Javorový sirup je o niečo exotickejší, no rovnako zdravý ako med. Je sladší ako biely cukor a navyše prospieva zubom aj pleti.

Čo jesť namiesto sladkostí?

Ak sa nechcete vzdať sladkých jedál, môžete ich nahradiť týmito zdravšími alternatívami, ktoré sme pre vás pripravili.

Ovocný čaj

Ovocný čaj sa vyrába zo sušeného ovocia a z sušených rastlín, je teda prirodzene sladký aj bez toho, aby ste ho museli sladiť cukrom alebo jeho zdravou náhradou. Pitie ovocného čaju má navyše niekoľko ďalších výhod.

Zaženiete chuť na sladké, doplníte tekutiny v rámci pitného režimu a získate pre svoje telo vitamíny a prospešné látky, ktoré ovocie oánobsahuje. Keďže ovocný čaj neobsahuje kofeín, môžu ho piť aj malé deti a vy si ho môžete dopriať aj pred spaním.

Vyskúšajte zdravé alternatívy sladkostí

Čerstvé ovocie

Čerstvé ovocie by ste si mali pre doplnenie potrebných vitamínov dávkovať každý deň, no takisto si z neho môžete vyrobiť aj domácu sladkosť. Čo takto ovocie namočené v čokoláde? Ideálne sú na to jahody alebo bobule, no takisto si môžete namáčať banán alebo akékoľvek vaše obľúbené ovocie. Dôležité je, aby ste použili kvalitnú horkú čokoládu s minimálne 70 % obsahom kakaa. Až potom bude táto ovocná pochúťka skutočne zdravá.

Smoothie

Na ovládnutie chuti na sladké vám tiež poslúži aj smoothie pripravené z čerstvého alebo mrazeného ovocia. Pridať doň môžete prakticky akúkoľvek zdravú surovinu a takisto ho môžete osladiť javorovým sirupom, medom, stéviou alebo kokosovým cukrom.

Sladké dezerty

Nemusíte sa vzdať ani tradičných sladkostí. Pripravte si puding z nízkotučného mlieka a nesladeného pudingového prášku, posypte ho orieškami či čerstvým ovocím.

Palacinky z celozrnnej múky s kvalitnou horkou čokoládou a ovocím sú tiež zdravá alternetíva k džemovým palacinkám so šľahačkou. Veľmi dobré sú aj odkôstkované čerešne pokvapkané medom alebo javorovým sirupom. Jednoduché, ale veľmi chutné.

Zelenina

Do jedálnička tiež môžete zaradiť aj sladké druhy zeleniny, ktoré v správnej kombinácii poslúžia ako zdravá príloha alebo aj ako hlavné jedlo. Sladká zelenina je napríklad mrkva, muškátová tekvica či batáty. Na internete nájdete s týmito surovinami nespočetne veľa zdravých receptov na sladké maškrty.

Klasikou medzi zdravými sladkosťami sú tiež nesladené sušené ovocie či kokosové čipsy. Všetko ide zdravo, keď máte tú správnu inšpiráciu!

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!