filter icon FILTER
Čo na lepšiu imunitu?

Ako zlepšiť imunitu? Zoberte si na pomoc prírodu


Obsah článku

Už aj naše staré mamy vedeli, že najlepšie, čo pre svoju imunitu môžete spraviť, je zdravý životný štýl. Aj keď si sem-tam dopriali kus slaninky, nedali dopustiť na účinky byliniek. Prečítajte si náš článok a zistite, ako si viete vďaka jednoduchým tipom zlepšiť imunitu.

1. Dostatok zdravého spánku

Počas spánku sa revitalizuje naše telo aj myseľ. Keď spíte, naberáte novú energiu, namáhané svaly, kosti sa regenerujú a posilňuje sa aj obranyschopnosť imunitného systému.

Ak zvyknete spávať menej ako sedem hodín denne, ste náchylnejší na to, aby sa vo vašom tele aktivovali vírusy z dávnejšie prekonaných chorôb. Pre zlepšenie imunity je teda podstatné, aby ste mali aspoň 7 až 9 hodín spánku denne.

2. Pravidelný pohyb

K zdravému spánku pridajte aj dávku pohybu. Pravidelné cvičenie podporuje kardiovaskulárny systém a znižuje krvný tlak. Čo to znamená pre imunitu? Vďaka dobrej cirkulácii krvi majú všetky bunky imunitného systému jednoduchší priechod celým telom, a môžu sa účinnejšie venovať svojim povinnostiam. Preto ak si chcete zlepšiť svoju imunitu mali by ste sa týždenne venovať pohybu aspoň 150 minút.

3. Vyskúšajte Matcha čaj

Hovorí sa, že vďaka silnej tradícii pitia kvalitného čaju žijú obyvatelia Japonska dlhšie ako zvyšok sveta. Štatistiku o tom zatiaľ nikto nikdy nespravil, no na tomto tvrdení zrejme bude kúsok pravdy. Výnimočný je v tomto čaj Matcha. Ide o japonský zelený čaj zomletý na jemný prášok. Obsahuje antioxidanty, ktoré pozitívne ovplyvňujú imunitný systém a je bohatý na vitamíny a minerály, ktoré sú kľúčové pre správne fungovanie imunitného systému.

Jedna šálka Matcha čajupodobné zloženie ako 10 šálok klasického zeleného čaju. Dôležité je si ale uvedomiť, že matcha čaj by mal byť súčasťou celkového zdravého životného štýlu, ktorý zahŕňa aj pestrú stravu, dostatok spánku a aktívny pohyb.

4. Pite bylinkové čaje

V snahe o zlepšenie imunity je obľúbenou možnosťou aj pitie bylinkových čajov. Tie často obsahujú zložky so schopnosťou posilniť obranyschopnosť organizmu a zmierniť príznaky rôznych infekcií. Vyskúšať môžete šípkový čaj, ktorý je bohatý na vitamín C, alebo zázvorový čaj, ktorý má silné protizápalové účinky, podporuje cirkuláciu krvi a zvyšuje odolnosť proti infekciám.

Dobrou voľbou na zlepšenie imunity je aj mätový čaj, ktorý môže pomôcť pri uvoľňovaní dýchacích ciest.

5. Berte probiotiká a betaglukány

Probiotiká sú zdravé baktérie, ktoré chránia tráviacu sústavu pred škodlivými mikroorganizmami. Nielenže majú silu zlepšiť trávenie, ale takisto pomáhajú budovať imunitu a zlepšovať účinky antibiotík. Probiotiká nájdete vo forme tabliet aj v lekárňach, no keďže pri ich výrobe sa ničia ich účinky, doprajte si ich radšej v prirodzenej forme. Zamerajte sa na jogurty, bryndzu alebo kyslé mlieko.

Betaglukány sú zas látky so silnými antioxidačnými účinkami, ktoré stimulujú a aktivujú imunitné bunky, urýchľujú hojenie rán a takisto pomáhajú antibiotikám dosahovať lepšie účinky. Obsahuje ich najmä hliva ustricová, ale tiež aj ovos a jačmeň.

Ako zlepšiť imunitu

6. Nevyhýbajte sa cesnaku

Cesnak je oddávna známy ako prírodné antibiotikum, pretože obsahuje alicín - látku, ktorá dokáže účinne bojovať proti vírusom a baktériám. Ak chcete prijať adekvátne množstvo alicínu, mali by ste denne zjesť dva surové strúčiky a pravidelne by ste cesnak mali pridávať do varenia. Jeho konzumáciou si zabezpečíte rýchly a jednoduchý spôsob ako zlepšiť svoj imunitný systém.

7. Doprajte si pravý slepačí vývar

Ak sa aj napriek všetkým zásadám zdravej životosprávy nejaký ten vírus na vás nalepí, navarte si poctivý slepačí vývar. Aj keď mnohí tento „liek“ považujú iba za placebo alebo za chutný spôsob, ako sa zvnútra zahriať, slepačí vývar vám skutočne pomôže. Ak do vývaru pridáte cesnak a cibuľu, zvýšite jeho liečivé účinky.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!