filter icon FILTER
Čaj je vhodné piť aj v lete

5 najlepších čajov, ktoré môžete piť aj v lete


Obsah článku

S príchodom leta sa znižuje spotreba čajov. Tento ojedinelý fenomén, spôsobuje snáď hlboko zakorenená predstava, že čaj k letu nepatrí. Je dobrý iba v zime na zahriatie a pomáha pri liečení chorôb.

Pravdou však je, že čaj má blahodarné účinky na vaše telo aj v letných mesiacoch. Aj starí Číňania odporúčajú v lete piť vlažný čaj na zahnanie smädu. Ak predsa len túžite po ľadovom nápoji, nič vám nebráni v pití vášho obľúbeného druhu čaju vo forme ľadového nápoja. Na takto pripravený ľadový nápoj je vhodný skoro každý druh čaju.

1. Zelený čaj

V lete je zelený čaj obľúbenou voľbou pred tréningom alebo po jedle, pretože má vysoký obsah antioxidantov a má priaznivé účinky na trávenie. Pre ešte lepšie osvieženie môžete do čaju pridať ľad. A ak chcete túto letnú sezónu skutočne experimentovať, môžete ho zmiešať s citrónom, zázvorom alebo jazmínom.

2. Broskyňový ľadový čaj

Počas letných horúčav je dokonalým osviežením aj ľadový broskyňový čaj. Zvyčajne si ho ale neurobíte z broskyňového čaju. Na prípravu môžete použiť rôzne príchute čaju, ktoré budú slúžiť ako základ, obľúbenou voľbou je čierny čaj.

Príprava broskyňového ľadového čaju

Jednoducho uvarte čierny čaj a pridajte doňho ľad. Potom dajte cukor podľa vlastných preferencií a nakrájané čerstvé broskyne. Môžete ho tiež ozdobiť mätou. Dobrým tipom je aj pridanie medu alebo javorového sirupu namiesto cukru.

3. Mätový čaj

Ďalším na zozname najlepších čajov na leto je ten mätový. Či už ho pijete teplý alebo studený, mätový čaj obsahuje mentol, ktorý pomáha regulovať vašu telesnú teplotu a vám je vďaka nemu počas teplých dní menej horúco. Mätový čaj je tiež zdravou alternativou sladených nápojov. Dobrý je aj vtedy, ak ste niekto, koho v horúčavách trápia bolesti hlavy alebo migrény.

4. Zázvorový čaj

Zázvor je plný živin, ako je vitamín C, draslík, fosfor a gingerol, ktorý má antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Pomáha tiež pri trávení a zabraňuje nevoľnosti. Navyše jeho špecifická chuť vie byť v lete veľmi príjemná.

Oživiť ho počas leta viete pridaním čerstvého ovocia. Skúste dať doňho plátky jahôd, malín alebo kúsky ananásu. Táto kombinácia dodá nápoju sladkú ovocnú chuť, ktorá bude v lete obzvlášť osviežujúca.

5. Rooibos čaj

Tento čaj pochádza z listov rastliny Aspalathus linearis, ktorá sa pestuje v Južnej Afrike. Rooibosový čaj je ideálnym spoločníkom v letných mesiacoch, neobsahuje žiadny kofeín, čo znamená, že ho môžete piť kedykoľvek počas dňa. Je tiež bohatý na antioxidanty a podporuje trávenie.

Ak počas leto túžite po osviežení, skúste do svojho Rooibos čaju pridať šťavu z čerstvých citrónov, limetiek alebo pomarančov. Táto kombinácia poskytne čaju jemnú kyslosť. Ak netúžite po kyslom nápoji, tak pridanie niekoľkých lístkov čerstvej mäty mu dodá príjemnú a chladivú arómu.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!