filter icon FILTER
čaj pre deti

Čaj pre deti: výhody jeho pitia a ktoré čaje sú pre ne vhodné?


Obsah článku

Zisťujete, kedy môže vaše dieťa začať piť čaj a aké druhy sú preňho bezpečné? Prečítajte si náš článok, v ktorom sa dozviete, ktoré bylinky sú pre bábätká prospešné, čomu by ste sa mali radšej vyhnúť a kedy ich môžu začať piť.

Kedy môžu bábätká začať piť čaj?

Bábätká do prvého polroka svojho života (6 mesiacov) nepotrebujú okrem mlieka žiadne iné tekutiny. Čaj by ste preto mali zvažovať až vtedy, keď začnete dieťa prikrmovať. Pre deti však nie je vhodný každý čaj, nesmie obsahovať kofeín či pridané sladidlá. Preto si vždy podrobne preštudujte obsah.

Najistejšou voľbou bude, ak siahnete po detských bylinných čajoch. Tie sú zvyčajne zložené z byliniek, ktoré deťom neškodia. Najvhodnejšie bylinky pre deti sú napríklad:

  • rumanček,
  • fenikel,
  • zázvor,
  • mäta.

Zmesy byliniek zvyčajne obsahuje aj rascu, tymián či aníz, pretože sú pre bábätká ľahko stráviteľné. Ešte predtým, ako sa rozhodnete svojmu dieťaťu pripraviť čaj, poraďte sa so svojím pediatrom alebo pediatričkou.

Aké výhody majú bylinkové čaje pre deti?

Odvar z feniklu pomáha bábätkám s nadúvaním a kŕčmi v brušku. Jeho chuť je pre väčšinu veľmi príjemná, pretože je mierne sladkastá. Rumanček, inak nazývaný aj ako harmanček alebo kamilka, je takisto vhodný pri tráviacich ťažkostiach. Okrem toho však môžete rumanček použiť aj pred spaním či na potieranie vonkajších zápalov alebo vyrážok.

kamilkový čaj pre deti

Prečo je čaj vhodný nápoj pre deti?

Hoci je voda ten najlepší a najzdravší spôsob, ako utíšiť dieťaťu smäd, aj čaj je dobrou alternatívou. Najmä pre deti, ktoré vodu až tak neobľubujú. Čaj, oproti džúsom alebo limonádam, neobsahuje žiadne cudzie látky či pridané cukry, a tak si stále ponecháva prirodzenú funkciu vody. Ovocné a bylinkové čaje navyše neobsahujú kofeín, ktorý môže deťom spôsobiť značné ťažkosti.

Ideálny je pre deti aj ako teplý štart do dňa, či keď sú choré. Ak máte doma malého maškrtníka, vyskúšajte detský ovocný čaj jahoda a malina. Je totiž prirodzene viac sladký, a preto je chutný aj bez pridaného cukru či medu. Keďže je prirodzene sladký, voňavý po jahodách a malinách, deti ho budú milovať.

Deti by nemali konzumovať nápoje studené alebo ľadovo vychladené, čiže vlažný čaj je v tomto prípade ideálny.

Akú teplotu by mal mať čaj pre deti?

Najlepšia teplota je rovnaká ako naša telesná – okolo 37 stupňov. Na dotyk je čaj vlažný. Vyskúšať ho môžete na vnútornej strane ruky, kde je koža viac citlivá. Ak je teplota pocitovo príjemná, môžete svojmu dieťaťu čaj podávať.

Môžete osladiť čaj pre deti cukrom alebo medom?

Deťom by ste do ich prvého roku života nemali sladiť nič. Takisto sa vyhnite medu, aj keď patrí medzi zdravé potraviny. Môže totiž obsahovať malé čiastočky baktérie Clostridium botulinum, ktorá môže spôsobiť závažnú otravu jedlom (botulizmus).

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!