filter icon FILTER
Správny postup na prípravu čaju

Ako na správnu prípravu čaju?


Obsah článku

Pitie čaju je rituál, ktorý vám vytvára každý deň pokojnú chvíľu. Jeho správna príprava vám poskytne nielen chutný nápoj, ale tiež vytvorí jedinečný zážitok. Prečítajte si náš článok, ktorý vás prevedie krok za krokom tým, ako dosiahnuť dokonalú chuť a arómu vašej obľúbenej šálky čaju.

Ako vznikol čaj?

Legenda o objavení čaju hovorí o dobrodružstve čínskeho cisára Šen-nunga, známeho aj ako "božského farmára". Počas jedného dňa, ktorý strávil v lese, kde hľadal jedlé byliny sa otrávil. Predtým, ako ho stihol jed zabiť, zjedol list, vďaka ktorému hneď ožil. Takto bol objavený čaj.

Pravdivosť tejto legendy je síce otázna, ale isté je, že čaj má v Číne dlhú a fascinujúcu históriu. Pochádza z juhozápadnej Číny, z provincie Yunnan a Sichuan.

Ako sa pôvodne pil čaj?

Od 4. do 8. storočia popularita čaju v Číne rástla veľmi rýchlo. Čínska ríša preto prísne kontrolovala prípravu a pestovanie čajovníka. Dokonca bolo zavedené aj pravidlo, že s čajovými listami môžu manipulovať iba mladé ženy. Tieto mladé zberateľky listov nemohli jesť cesnak, cibuľu ani silné korenie, aby sa ich zápach z prstov nedostal na vzácne čajové listy.

Pôvodne sa čaj konzumoval úplne inak. Zo začiatku ho ľudia jedli ako zeleninu alebo sa varil spolu s ovsenou kašou. Z jedla na pitie sa zmenil pred 1 500 rokmi, keď si ľudia uvedomili, že kombinácia tepla, vlhkosti a čaju, by mohla vytvoriť nápoj.

Príprava čaju bola v minulosti veľmi pestrofarebná a odlišovala sa v závislosti od kultúry. V starovekej Číne sa čaj stláčal do mastných blokov a pridával do horúcej vody, zatiaľ čo v Japonsku sa používali čajové liatinové tehly, ktoré sa rozdrvili na prášok, miešali sa s vodou a vytvorili tak matcha čaj. Tibetská tradícia zase zahŕňala varenie čaja s kyslou vodou, soľou a niekedy aj s maslom.

Ako na správnu prípravu čaju?

Každý čaj má svoje vlastné pravidlá prípravy, od ktorých závisí jeho chuť, vôňa a obsah zdraviu prospešných látok. Najlepší návod na prípravu nájdete na obale daného čaju, napriek tomu sme pre vás pripravili základné zaujímavosti a pravidlá prípravy lahodnej šálky čaju.

  • Biely čaj obsahuje zo všetkých čajov najviac antioxidantov. Vyrába sa z nedozretých čajových lístkov. Pri príprave čaju by mala byť teplota vody 70 °C a lúhovať by ste ho mali 3 minúty.
  • Zelený čaj sa zbiera krátko po rozkvitnutí čajových lístkov. Teplota vody pri príprave čaju by mala byť 60 až 80 °C a lúhovať by ste ho mali maximálne 3 minúty.
  • Ovocné čaje neobsahujú listy čajovníka. Ide skôr o nálevy z ovocia, korenia alebo byliniek, ktorých kombinácie krásne voňajú a obsahujú rôzne vitamíny a minerály. Samotná príprava čaju je veľmi jednoduchá, pretože vrecko môžete iba zaliať vodou, ktorá má 100 °C a nechať ho v šálke kľudne po celú dobu pitia, ovocné čaje totiž nezhorknú.
  • Bylinkové čaje sa zalievajú vodou, ktorá ma 100 °C a lúhujú sa približne 5 až 10 minút. Ich zloženie sa líši podľa použitých bylín. Medzi najobľúbenejšie bylinky patrí harmanček, mäta či šalvia. Pamätajte ale, že u bylinkových čajov neplatí, že čím viac ich vypijete, tým lepšie účinky majú. Práve naopak dávajte si pozor na odporúčanú dávku a dobu užívania, ktorá je väčšinou uvedená na obale.

Postup prípravy čaju

  1. Začnite výberom kvalitného čaju, môže ísť o sypaný čaj alebo čajové vrecká. Odporúčaná dávka čaju sa môže líšiť podľa druhu čaju. Pre správnu chuť a silu čaju dodržiavajte množstvo, ktoré je napísané na obale.
  2. Keď už máte čaj v šálke, zalejte ho vodou. Používajte vriacu čerstvú vodu, prípadne neperlivú minerálnu vodu. Pre každý druh čaju sa odporúča iná teplota vody. Ak je voda tvrdá a obsahuje chlór, nechajte ju vrieť v otvorenej kanvici aspoň 1 minútu. Chemické prvky sa vyparia a tvrdosť vody sa usadí vo forme vodného kameňa.
  3. Po zaliatí je dôležité aj lúhovanie čaju. Každý typ má svoj vlastný čas lúhovania, preto si to pred prípravou zistite. Ak totiž budete čaj lúhovať moc dlho, môže získať horkú chuť.
  4. Do hotového čaju môžete po vyluhovaní pridať ešte citrón, med, či iné prísady, aby ste prispôsobili jeho chuť svojim preferenciám.

Tip na prípravu čaju

  • Ak je voda tvrdá a obsahuje chlór, nechajte ju vrieť v otvorenej kanvici aspoň 1 minútu. Chemické prvky sa vyparia a tvrdosť vody sa usadí vo forme vodného kameňa.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!