filter icon FILTER
Správny postup na prípravu čaju

Ako správne pripraviť čaj


Na prípravu čaju sa odporúča používať čerstvú vodu, prípadne neperlivú minerálnu vodu. Bylinkový, ovocný a čierny čaj sa zalieva vriacou vodou. Iba pri zelenom čaji necháme zovretú vodu vychladnúť na teplotu okolo 60°C. Ak je voda tvrdá a obsahuje chlór, necháme ju vrieť v otvorenej kanvici aspoň 1 minútu. Chemické prvky sa vyparia a tvrdosť vody sa usadí vo forme vodného kameňa.

Samotnú čajovú kanvicu je vhodné pred zaliatím čaja predhriať. Ak ho necháte vylúhovať iba 2-3 minúty, dosiahnete povzbudzujúci účinok, pretože najskôr sa z lístkov uvoľní prevažne kofeín. Po 4-5 minútach pôsobí čaj skôr upokojujúco (na centrálnu nervovú sústavu, žalúdok a črevný trakt), pretože sa uvoľnia aj triesloviny oslabujúce účinok kofeínu. Pri bylinkových čajoch postupujte podľa návodu. Napr. mäta je vhodná na pitie už po 3 minútach. Rooibos lúhujeme 3 minúty (aby bol ľahší) a aj 6 minút (aby bol výraznejší). Ovocné čaje lúhujeme spravidla 6 minút, aby sa uvoľnili všetky arómy.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!