filter icon FILTER
Pozrite si, aký je rozdiel medzi kofeínom a teínom

Existuje rozdiel medzi kofeínom v čaji a kofeínom v káve?


Kofeín je všeobecne známy svojimi povzbudzujúcimi účinkami. Pôvodný názov pre kofeín bol po objavení tejto látky nazývaný ako teín. Teín a kofeín je to isté, ide len o rozdielny názov. V čaji má však iný účinok ako kofeín v káve. V prípade kávy telo absorbuje kofeín veľmi rýchlo a vo väčších množstvách. V čaji je kofeín viazaný na aminokyseliny a triesloviny, čo vedie k inému spôsobu účinku.

Kofeín v čaji spôsobuje postupné, jemné povzbudenie, ktoré vydrží dlhšie ako po vypití kávy. Toto sa dá vysvetliť už spomenutým viazaním kofeínu na iné látky obsiahnuté v čaji ale aj nízkym obsahom kofeínu na šálku v porovnaní s kávou. Jedna šálka kávy obsahuje asi o 30 až 60% viac kofeínu ako jedna šálka čaju.

Rozhodujúce pre účinok čierneho čaju je predovšetkým doba lúhovania. Ak necháte čaj vylúhovať iba asi 2-3 minúty, pôsobí skôr povzbudivo, pretože najskôr sa z lístkov uvoľní prevažne kofeín. Po 4 až 5-tich minútach pôsobí čaj skôr upokojujúco, pretože sa teraz uvoľnil aj katechín, ktorý zoslabuje účinok kofeínu.

V takom prípade čaj prestáva pôsobiť na žalúdok a tráviaci systém povzbudivo, ale skôr upokojuje. Namiesto silného pôsobenia na kardiovaskulárny systém čaj jemne stimuluje obeh a metabolizmus mozgu. Čaj má preto pozitívny vplyv na mozog a centrálny nervový systém. V krátkosti sa dá povedať, že šálka čaju vypitá v pravý čas v skutočnosti zlepšuje koncentráciu a duševnú výkonnosť.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!