Zber, sušenie a účinky materinej dúšky

Uvarte si šálku čaju z materinej dúšky: Účinkuje na mnoho problémov


Pôvodným domovom materinej dúšky je Európa, ale postupne sa rozšírila po celom svete. Spoznať ju môžete vďaka jej charakteristickým malým oválnym listom, ktoré sú husto zastúpené na stonke. Drevnaté stonky tvoria malý, od zeme rozkonárený krík, vysoký 2 - 10 centimetrov.

Materina dúška patrí medzi bylinky s dlhou históriou. Kedysi ľudia verili, že dokáže chrániť pred všetkým negatívnym. Už v časoch starovekých civilizácií poznali účinky materinej dúšky a používali ju na čistenie svojich príbytkov (Rimania), pri balzamovaní (Egypťania) či v podobe krému, ktorým sa natierali po kúpeli pre vyššiu atraktivitu (Aténčania). Neskôr, v stredoveku, bola dokonca symbolom statočnosti. Okrem toho je po stáročia známa ako pomoc pri hojení rán, tíšení zápalov a v boji proti chorobám a plesniam.

Zber, sušenie a využitie materinej dúšky

Zdravé zelené výhonky zbierame od mája do septembra. Používajú sa najmä lístočky a bledofialové kvety.

Môžeme ju používať čerstvú, ale tiež usušiť. Buď sušíme celé stonky, alebo jemne stiahneme lístočky a kvety z drevnatej stonky a rozprestrieme na tmavé vzdušné miesto.

Materina dúška má vonkajšie aj vnútorné použitie. Vyrobiť si z nej môžeme olej, sirup, tinktúru, masť či zápar. Príprava nie je vôbec zložitá a hravo ju zvládnete aj doma. Vyskúšajte tento recept na sirup.

Pozitívne účinky materinej dúšky oceníte v každej sezóne

V materinej dúške nájdete množstvo silíc, flavonoidov, kyseliny ursolovej, trieslovín a horčín. Veľmi blízky príbuzný materinej dúšky je tymian. Ako ostatné trvalky podobné tymianu, aj materina dúška obsahuje veľké množstvo tymolu. Táto látka, sa používa ako silné antiseptikum, pôsobiace proti baktériám a vírusom.

Pozitívne účinky materinej dúšky môžeme využiť ako prírodnú pomoc pri:

  • sezónnych chorobách (prechladnutie, nádcha, bolesti hrdla, kašeľ, zápal priedušiek a hrdla),
  • neurologických problémoch (bolesť hlavy, nervozita, stres, depresia, nespavosť),
  • problémoch s trávením a vylučovaním (kŕče, nadúvanie, nechutenstvo, zápal močových ciest),
  • vonkajších problémoch (reumatické ťažkosti, hnisavé rany, opuchliny, zápaly kože, ekzémy, plesňové ochorenia).
Pripravte si čaj z čerstvej materinej dúšky

Voňavý a upokojujúci čaj z materinej dúšky

Najrozšírenejším spôsobom použitia materinej dúšky je čaj. Azda preto, že má zároveň aj najjednoduchšiu prípravu. Čaj si môžete pripraviť kedykoľvek, ale hodí sa napríklad pred spaním pre lepší spánok.

Príprava čaju z materinej dúšky: 2 čajové lyžičky sušenej alebo 3 lyžičky čerstvej bylinky zalejte horúcou vodou, ktorá má približne 80 stupňov. Čas lúhovania je približne 10 minút. Do hotového nápoja môžete pridať med alebo cukor.

Náš tip: Ak si pripravujete čaj z čerstvej materinej dúšky, podrvte výhonky najskôr v mažiari. Nemusíte ani veľmi tlačiť, ide len o to, aby sa lístočky trochu narušili a po zaliatí ľahšie lúhovali.

V prípade, že nemáte prístup k čerstvej bylinke, ktorú by ste si nasušili, v našom e-shope nájdete čaj z čistej materinej dúšky, ktorý je 100 % prírodným produktom.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!

Pozrite si newsletter archív