filter icon FILTER
materina duska sirup recept

Recept na sirup z materinej dúšky


Obsah článku

Kto by nepoznal jednu z najvoňavejších byliniek? Aj keď materina dúška svojim výzorom patrí medzi menej nápadné rastlinky, jej korenistá vôňa to plne vynahradí. Spoznáte ju podľa lístočkov vajcovitého tvaru a drobných fialových kvietočkov.

Zbierať ju môžete kedykoľvek počas kvitnutia, od mája do septembra. Využíva sa stonka, lístočky aj kvety.

Jej príjemnú citrónovú vôňu už roky oceňujú v kozmetickom priemysle. V záhradkách je zase obľúbená ako odolná trvácna skalnička. Najznámejšia však je pre jej pozitívne účinky pri zdravotných problémoch, ktoré ľudia využívajú už po stáročia.

Z materinej dúšky sa dá pripraviť čaj, tinktúra, ale aj domáci sirup. Poďme si spolu ho pripraviť. Na výber máte dve verzie. Prvá je hustejšia a má koncentrovanejšie účinky, poradí si teda aj so zdravotnými neduhmi, ako napríklad s nachladnutím. Druhá je skôr osviežujúca a hodí sa aj do limonád.

Recept na bylinný sirup z materinej dúšky s medom

Ingrediencie na sirup z materinej dúšky

  • 1 l vody
  • 40 g sušenej alebo čerstvej materinej dúšky
  • 300 g medu

Postup prípravy sirupu z materinej dúšky

  1. Urobíme odvar z čerstvej alebo sušenej materinej dúšky. Približne v jednom litri vody varíme 40 g bylinky na miernom ohni, kým sa voda nezredukuje na polovicu.
  2. Vypneme, a keď teplota odvaru klesne pod 40 °C, pridáme med.
  3. Premiešame, aby sa sirup spojil, scedíme a dávame do fliaš.
  4. Pre dlhšiu životnosť môžeme pridať aj trochu alkoholu a skladujeme na chladnom mieste.
sirup z materinej dusky recept

Recept na svieži sirup z materinej dúšky

Ingrediencie na svieži sirup z materinej dúšky

  • 2 l vody
  • 400 g kvitnúcej materinej dúšky
  • 2 kg cukru
  • 30 g kyseliny citrónovej
  • 2 bio citróny

Postup prípravy sirupu z materinej dúšky

  1. Umytú materinu dúšku zalejeme prevarenou vodou, pridáme na kolieska nakrájané citróny a necháme lúhovať na chladnom mieste približne 24 hodín.
  2. Výluh scedíme, pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Na miernom ohni privedieme do varu.
  3. Povaríme zopár minút a môžeme nalievať do pripravených fliaš.

Sirup skladujeme na chladnom a tmavom mieste. Môžeme ho pridávať do čaju ako sladidlo, ale tiež do osviežujúcich letných limonád.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!