filter icon FILTER
púpavový med

Recept na púpavový med - liečivé tekuté zlato


Obsah článku

Aj keď je púpava pre nevedomosť často považovaná skôr za burinu, nie vždy to tak bolo. Už od pradávna bola celosvetovo uznávaná ako liečivá rastlina, ktorá sa ako jedna z mála dá v liečiteľstve využiť úplne celá. Veď nie nadarmo sa volá púpava lekárska.

Mladé listy sú veľkým zdrojom dôležitých vitamínov A, B, C, ale aj dôležitých minerálov ako sodík, vápnik, draslík, či železo. Listy púpavy dokonca obsahujú dvakrát viac železa ako špenát. Okrem toho sú nápomocné pri trávení, čistení krvi, a taktiež predchádzajú tvorbe neželaných žlčových kameňov. V niektorých krajinách majú púpavové listy už stále miesto v jarných šalátoch.

Na liečebné účely sa zbiera aj koreň, najlepšie na jar, ešte pred kvitnutím. Kvet nie je vhodný na sušenie, a preto jeho účinky najlepšie využijete uvarením sirupu alebo medu.

Púpavový med má v našich končinách už dlhú tradíciu. Pomáha pri chorobách dýchacích ciest či pri chrípke. A dôležité je, že nefunguje len ako liek, ale aj ako prevencia. Podporuje imunitný systém a krvotvorbu, pôsobí ako prevencia proti vzniku rakoviny, cukrovky či srdcovocievnych ochorení a znižuje vysoký krvný tlak. Má močopudné, antiseptické a detoxikačné účinky. Ako ho pripraviť?

púpavový med príprava

Púpavový sirup príprava

  • 400 kusov púpavových kvetov bez stoniek,
  • 2 umyté bio citróny,
  • 2 l vody,
  • 2 kg kryštálového cukru.

Recept na púpavový med

  1. Kvety zbierame na neznečistených miestach, ďalej od cesty či prašných miest. Najlepšie po daždi, aby sme predišli zbaveniu sa cenných látok ďalším umývaním.
  2. Kvety bez stoniek vložíme do väčšieho hrnca. Pridáme na kolieska nakrájané chemicky neošetrené citróny. Zalejeme dvoma litrami vody a varíme asi 15 minút na miernom ohni. Následne dáme na chladnejšie miesto a necháme lúhovať do ďalšieho dňa.
  3. Na druhý deň celú zmes precedíme cez plátno a vyžmýkame do poslednej kvapky. K zlatistej tekutine pridáme cukor. Varíme približne 10 minút a necháme vychladnúť.
  4. Potom opäť varíme do požadovanej hustoty a nalievame do pripravených sterilizovaných fliaš, ktoré ihneď uzavrieme a prevrátime hore dnom.

Nech sa páči, blahodarný púpavový med je hotový. Môžeme ho natierať na chlieb, pridávať do čaju alebo užívať ako medicínu po lyžičkách.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!