filter icon FILTER
dokonala salka kavy

Kávológia 4: Päť tipov, ktoré prispejú k dokonalej šálke kávy


Obsah článku

Niekto si kávu jednoducho zaleje a vypije ju popri práci, pre iného je jej príprava hotový rituál a pitie kávy si vie náležite vychutnať. Ak patríte k tej druhej skupine kávičkárov, oceníte tipy od nášho kávológa, ktoré vám pomôžu priblížiť vašu kávičku k dokonalosti.

Aby ste si mohli pozrieť video, prosím, povoľte používanie marketingových cookies, alebo si toto video môžete pozrieť priamo na YouTube.

1. Pripravujte kávu z čerstvo pomletých zŕn

Káva po zomletí veľmi rýchlo stráca svoju silu a vlastnosti. Ak ich chcete využiť naplno, najlepšie je zomlieť si zrnkovú kávu tesne pred prípravou, nie viac ako 15 minút vopred.

Mlynčeky na kávu nie sú veľká investícia, zoženiete ich od 10 eur. Niektorí kávičkári nedajú dopustiť na ručné mlynčeky, na ktorých si môžete nastaviť aj presnú hrúbku mletia, na druhej strane jednoduchému elektrickému mlynčeku trvá mletie len niekoľko sekúnd.

2. Zvoľte správnu šálku

Aj výber šálky môže mať vplyv na vašu kávu. Ak siahnete po šálke s hrubými stenami a pred podávaním kávy ju ešte nahrejete, nápoj si dlhšie udrží svoju ideálnu teplotu. Studenú kávu predsa chcete piť len s kockami ľadu.

kava a voda

3. Kávu zalievajte čerstvou vodou

Voda tvorí väčšinu nápoja, preto je logické, že jej vlastnosti a kvalita ovplyvňujú aj výslednú chuť kávy. Rozdielna tvrdosť a minerálne zloženie vody v rôznych častiach Slovenska môžu spôsobovať jemné chuťové odtienky.

Základom je však používať čerstvú vodu, pokojne aj z vodovodu, hoci fajnšmekri často siahajú po filtrovanej. Potom už len treba dodržať správny postup zalievania kávy.

4. Ku káve si naservírujte aj pohár vody

Prečo vám v dobrých kaviarňach prinesú ku káve aj pohár čistej vody? Mali by ste sa z nej napiť ešte pred tým, ako ochutnáte kávu, aby ste si tak prečistili chuťové bunky a pripravili ich na vychutnanie lahodného nápoja.

Navyše sa vám zíde aj doplniť tekutiny, keďže kofeín má odvodňujúce účinky. Nezabúdajte na to hlavne v horúcom lete.

5. Nebojte sa kávu dochutiť podľa seba

Ak preferujete sladšiu a jemnejšiu chuť kávy, môžete do nej pridať smotanu či mlieko. Ak chcete len sladšiu chuť, skúste do nej pridať, niektoré druhy prírodných sladidiel, ako je med alebo kokosový cukor. Tie vám poskytnú príjemnú sladkosť bez nutnosti pridávania bežných rafinovaných cukrov.

A teraz sa môžete konečne pustiť do degustácie vašej kávičky.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!