filter icon FILTER
matovy sirup recept

Recept na domáci mätový sirup


Obsah článku

Mäta patrí medzi obľúbené letné bylinky. Okrem príjemnej a osviežujúcej chuti je prospešná pre náš organizmus. Napríklad tlmí bolesti nervového pôvodu, migrény, bolesti zubov, či žalúdočnú nervozitu. Napomáha tráveniu a takisto aj pri rôznych zápaloch. Prečítajte si náš článok a zistite, ako ju správne užívať, uchovávať či ako si z nej pripraviť skvelý domáci mätový sirup.

Ako spoznáte mätu priepornú?

Mäta prieporná je trváca rastlina, odolná voči mrazom. Spoznáte ju vďaka vodorovnému podzemku, z ktorého vyrastá niekoľko štvorhranných stoniek. Má tmavozelené listy s krátkymi stopkami, ktoré sú pokryté jemnými chĺpkami.

Ide o obľúbenú bylinku, ktorú môžete užívať v rôznych formách. Vďaka svojej odolnosti, nenáročnému pestovaniu a širokému využitiu sa pestuje po celom svete. Použiť ju môžete na dochutenie jedál, výrobu domáceho mätového sirupu alebo si ju môžete pridať do kúpeľa. V zimnom období si z nej môžete pripraviť lahodný mätový čaj a cez leto zase osviežujúci miešaný nápoj.

Účinky mätového sirupu

Mäta obsahuje mentol. Práve nemu vďačí za svoju sviežu vôňu a chladivé účinky. No nielen pre vôňu a chladivý efekt ju majú ľudia radi. Extrakty z mäty majú totiž viacero zdravotných benefitov.

Pomáha zmierniť tráviace ťažkosti

Dokáže uľaviť od ťažkostí s trávením, ako je pocit nafúknutia, plynatosť či spomalené trávenie. Je to spôsobené tým, že mäta uvoľňuje svalstvo, čím uľavuje od kŕčov a bolesti.
Viaceré štúdie tiež ukázali, že keď si dáte mätový olej spolu s jedlom, môže to zmierniť príznaky poruchy trávenia.

Pomáha pri nachladnutí

Medzi najčastejšie choroby počas zimy či na jeseň patrí nádcha. Mäta si s ňou však dokáže ľahko poradiť, a to vďaka mentolu, ktorý obsahuje. Je účinný proti opuchu nosovej sliznice, čím uľahčuje dýchanie počas zápalu horných dýchacích ciest. Navyše pomáha aj pri vykašliavaní.

Zlepšuje spánok

Mäta je známa aj svojimi upokojujúcimi účinkami. Vďaka tomu znižuje stres, úzkosť, frustráciu a zároveň zvyšuje kvalitu spánku. Preto ak trpíte problémami, ako napríklad nespavosť, mäta môže byť skvelým pomocníkom.

Uchovávanie mäty

Čerstvú mätu stačí zabaliť do vlhkej papierovej utierky a tú odložiť do chladničky v plastovom vrecku alebo uzatvárateľnej nádobe.

Ak si z nej chcete pripraviť čaj aj v chladnejšom období, usušte ju na teplom a neslnečnom mieste. Natrhané listy rozmiestnite vedľa seba na na sieťku. Dávajte pozor, aby neboli poukladané na sebe, pretože potom sa nemusí vysušiť správne.

Usušenú mätu skladujte v suchu a v papierovom či textilnom vrecúšku. Odložiť ju môžete aj do mrazničky. Zamrazenú mätu však opäť nerozmrazujte, pretože zvädne a už z nej nič nepripravíte.

Užívanie mäty

Existujú rôzne spôsoby, ako môžete mätu zaradiť do svojho jedálnička. Môžete ju pridať do vody, čaju, či rôznych jedál. S jej konzumáciou to ale netreba preháňať, pretože príliš veľa mäty môže viesť k páleniu záhy, nevoľnosti a vracaniu.

Ak obľubujete mätový čaj, tiež by ste ho mali piť s mierou. Denná odporúčaná dávka sú maximálne 2 šálky.

domaci matovy sirup

Ako si pripraviť domáci mätový sirup?

  • Vyprodukované množstvo: 4 pollitrové fľašky
  • Doba varenia: 15 minút
  • Príprava: 30 minút

Mäta sa dá využiť rôznymi spôsobmi. Na letné osvieženie je skvelý domáci mätový sirup, ktorý môžete piť zriedený s vodou, alebo ako súčasť miešaného drinku.

Na prípravu mätového sirupu budete potrebovať

  • 20 vetvičiek čerstvej mäty
  • 1 bio citrón
  • 2 kilá trstinového cukru
  • 2 litre vody
  • 2 kávové lyžičky kyseliny citrónovej

Príprava surovín na mätový sirup vám zaberie 30 minút a varenie ďalších 15 minút. Z uvedeného množstva pripravíte 4 pollitrové fľaše.

Postup prípravy mätového sirupu

  1. Príprava je veľmi jednoduchá. Umyté vetvičky čerstvej mäty zalejte prevarenou, už vychladenou vodou.
  2. Pridajte na kolieska nakrájaný bio citrón. Ak nemáte chemicky neošetrený citrón, stačí použiť len citrónovú šťavu z 1 a pol citróna.
  3. Prikryte a nechajte lúhovať v chlade 24 hodín.
  4. Následne sceďte cez husté plátno. Snažte sa vyžmýkať mentolový mok do poslednej kvapky.
  5. Dajte do hrnca, pridajte cukor, kyselinu a priveďte do varu.
  6. Plňte do predpripravených sterilizovaných fliaš a ihneď zatvorte. Skladujte v tmavých a chladných priestoroch.

Využitie mätového sirupu je naozaj široké. Od letných limonád cez osviežujúce mojito po sladenie obľúbených čajov. Alebo si ho dávajte len tak po lyžičkách ako medicínu.

Ako dlho vydrží mätový sirup?

Po príprave mätového sirupu ho môžete bez problémov uchovávať na chladnom a tmavom mieste až jeden rok. Po otvorení ho skladujte v chladničke, vydržať by v nej mal ešte približne mesiac.

matovy sirup nealko mojito

Recept na nealkoholické mojito

  1. Do vyššieho pohára pridajte zopár lístkov mäty a dve kolieska limetky a trstinový cukor.
  2. Pomocou lyžice alebo varešky ich rozdrvte, aby pustili šťavu a vôňu. Ak máte poruke barmanský mažiar, použite radšej ten. S ním vám to pôjde jednoduchšie.
  3. Pridajte kocky ľadu alebo ľadovú drť.
  4. Zmes potom doslaďte mätovým sirupom. Množstvo pridajte podľa toho, aké sladké mojito chcete mať.
  5. Na záver to celé zalejte sódou. Na vrch môžete na ozdobu ešte pridať lístoček mäty a potom si môžete užívať svieži letný drink.

Tipy na záver

  • Sirup nemusíte skladovať len na chladnom mieste, ale môžete ho aj zamraziť v sáčku na ľad. Vďaka tomu budete mať poruke chladné osvieženie, kedykoľvek budete chcieť.
  • Ak máte chemicky ošetrený citrón a chcete ho v sirupe použiť, môžete ho jednoducho zbaviť chémie. Namočte ho do nádoby s vodou zmiešanou s octom. Zmes by mala obsahovať asi 90 % vody a 10 % octu. Nechajte v nej citróny odmočiť na 15 minút. Potom ich opláchnite vodou a môžete ich pokojne nakrájať do sirupu. Navyše, takto môžete zbavovať chémie aj ostatné ovocie a zeleninu, ktoré kúpite v obchode.
  • Neviete, ako správne sterilizovať fľaše? Stačí vám ich dokonale umyť s čistiacim prostriedkom a opláchnuť pod teplou tečúcou vodou. Potom ich ešte tesne predtým, ako do nich nalejete sirup, pooblievajte zvnútra aj zvonku vodou z rýchlovarnej kanvice.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!