matovy sirup recept

Recept na domáci mätový sirup


Mäta patrí medzi najobľúbenejšie letné bylinky. V silici obsahuje mentol, ktorý sa využíva pre jeho upokojujúci a antiseptický účinok. Tlmí bolesti nervového pôvodu, migrény, bolesti zubov, či žalúdočnú nervozitu. Napomáha tráveniu a aplikuje sa taktiež pri rôznych zápaloch.

Využiť sa dá rôznymi spôsobmi. My tentokrát vyskúšame domáci mätový sirup ako to pravé letné osvieženie.

Budeme potrebovať:

  • 20 vetvičiek čerstvej mäty
  • 1 bio citrón
  • 2 kg trstinového cukru
  • 2 l vody
  • 2 KL kyseliny citrónovej
”domaci

Postup:

  1. Príprava je veľmi jednoduchá. Umyté vetvičky čerstvej mäty zalejeme prevarenou, už vychladenou vodou.
  2. Pridáme na kolieska nakrájaný bio citrón. Ak nemáte chemicky neošetrený citrón, stačí použiť len citrónovú šťavu z 1 a pol citróna.
  3. Prikryté necháme lúhovať v chlade 24 hodín.
  4. Následne scedíme cez husté plátno. Snažíme sa vyžmýkať mentolový mok do poslednej kvapky.
  5. Dáme do hrnca, pridáme cukor, kyselinu a privedieme do varu.
  6. Plníme do predpripravených vysterilizovaných fliaš a ihneď zatvárame. Skladujeme v tmavých a chladných priestoroch.

Využitie mätového sirupu je naozaj široké. Od letných limonád cez osviežujúce mojito po sladenie obľúbených čajov. Alebo si ho dávajte len tak po lyžičkách ako medicínu.

”matovy

Tip na nealkoholické mojito:

Do vyššieho pohára dáme kocky ľadu alebo ľadovú drvinu, zopár lístočkov mäty a dve kolieska limetky. Pomocou lyžice alebo varešky rozdrvíme, aby pustili šťavu a vôňu. Dosladíme mätovým sirupom a zalejeme sódou.

Prajeme krásne leto!

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
free shipping Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!