filter icon FILTER
mille-feuille

Recept na Mille-feuille s kávovým krémom: jednoduchý francúzsky dezert s dlhoročnou tradíciou


Obsah článku

Vyskúšajte si pripraviť sladké potešenie z Francúzska – Mille-feuille. Tento tradičný recept poteší nejedného milovníka nenáročných a zároveň veľmi chutných zákuskov.

Kde vznikol Mille-feuille?

Hoci nie je pôvod dezertu až taký jasný, považuje sa za súčasť tradičnej francúzskej kuchyne. Najstaršie recepty na Mille-feuille, ktoré boli nájdené vo francúzskych kuchárskych knihách, pochádzajú už zo 17. storočia. Mille-feuille znamená v preklade tisíc lístkov, čo značí jeho krehkú a jemnú štruktúru.

Francúzsky zákusok sa rozšíril aj do iných svetových kuchýň, preto si ho v dnešnej dobe môžete vychutnávať v rôznych podobách či pod iným menom. Napríklad v Taliansku je známy ako „millefoglie“, v anglicky hovoriacich krajinách ho zase poznajú pod názvom „napoleon“.

Čo na Mille-feuille recept s kávovým krémom potrebujete?

Suroviny na cesto:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 2 lyžice práškového cukru
  • drvené lieskové oriešky

Suroviny na krém:

  • 3 plátky želatíny
  • 3 žĺtky
  • 50 gramov krupicového cukru
  • 25 gramov kukuričného škrobu
  • 1 lyžička mletej kávy Popradskej kávy Crema Intenso Aroma
  • 2 decilitre mlieka
  • 50 mililitrov silného espressa Popradskej kávy Crema Intenso Aroma
  • 25 gramov masla
  • 125 mililitrov 33 % smotany na šľahanie
  • 20 gramov práškového cukru

Uvedené množstvo vám postačí na upečenie 6 kúskov dezertu. Celá príprava by vám nemala zabrať viac ako 35 minút a pečenie 20 minút.

Aby ste si mohli pozrieť video, prosím, povoľte používanie marketingových cookies, alebo si toto video môžete pozrieť priamo na YouTube.

Postup prípravy dezertu Mille-feuille

Ako pripraviť krém do Mille-feuille?

  • Začnite s namočením želatíny do studenej vody tak, aby bola celá pod vodou.
  • Potom vyšľahajte žĺtky s krupicovým cukrom na hustú svetlú penu.
  • Do vyšľahanej peny primiešajte kukuričný škrob a mletú kávu. Po premiešaní prilievajte postupne tretinu mlieka, vylúhovanú kávu a zapracujte do peny. Keď sa vám to podarí, za stáleho miešania prilejte zvyšné zohriate mlieko.
  • Po zamiešaní prelejte zmes do hrnca a varte, až kým nevznikne hustý krém. Nezabudnite stále miešať, aby nevznikli hrudky. Hneď, ako vám krém zhustne, odstavte ho a primiešajte maslo.
  • Pripravenú želatinu zamiešajte do krému až vtedy, keď jeho teplota klesne na 50 °C.
  • Potom povrch krému zarovnajte a prekryte potravinárskou fóliou. Nechajte úplne vychladnúť.
dezert mille-feuille

Ako pripraviť cesto na Mille-feuille?

  • Predhrejte rúru na 200 °C. Rozbalené lístkové cesto rozložte na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie.
  • Cesto prikryte ďalším papierom a zaťažte druhým plechom, aby ostalo rovné. Potom vložte do rúry a pečte 20 minút.
  • Po upečení najskôr odstráňte horný plech aj s papierom a posypte práškovým cukrom.
  • Cesto vráťte späť do rúry a nechajte piecť ďalších 5 minút. Vďaka tomu cukor na povrchu skaramelizuje.
  • Upečené lístkové cesto vyberte z rúry a nakrájajte ho na rovnaké obdĺžniky.
Mille-feuille: Recept na dezert

Ako spojiť krém s cestom v dezerte Mille-feuille?

  • Na to, aby bol krém dokonalý, potrebujete ešte pridať vyšľahanú šľahačku. Pripravte si ju zvlášť a po vyšľahaní do nej pridajte vychladnutý kávový krém.
  • Naplňte krémom cukrárenské vrecko a naneste ho na spodnú časť lístkového cesta. Krém posypte nasekanými lieskovými orechmi a prekryte ďalším plátkom cesta.
  • Postup ešte raz opakujte tak, aby sa dezert Mille-feuille skladal z troch plátkov upečeného lístkového cesta a dvoch vrstiev krému.
  • Na konci môžete zákusok ozdobiť zvyšným krémom, posypať orieškami či práškovým cukrom.
Mille-feuille: Nadýchaný, krémový dezert

Tip na záver

Mille-feuille si môžete pripraviť vždy iný. Stačí, keď vyskúšate rôzne príchute krému, napríklad čokoládový, vanilkový alebo jahodový. Pridať môžete aj čerstvé ovocie. Najviac sa k tomu hodia jahody, maliny alebo čučoriedky.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!