filter icon FILTER
zázvorový čaj

Aké sú liečivé účinky zázvorového čaju? Pomáha pri nevoľnostiach aj zápaloch


Obsah článku

Zázvorový čaj nie je len lahodný nápoj, ale aj prírodný liek s bohatým obsahom vitamínov a minerálov, ktoré prospievajú vášmu zdraviu. Prečítajte si náš článok, a zistite, aké sú jeho účinky a prečo sa ho oplatí piť pravidelne.

Aké vitamíny obsahuje zázvor?

Táto korenina sa využíva nielen na prípravu jedál, ale je tiež známa svojimi liečivými účinkami. Zázvor pomáha pri kašli, prechladnutí a nevoľnosti. Zázvor alebo inak ďumbier lekársky obsahuje vitamín E, C a B9, a takisto minerály ako železo, vápnik či zinok. Typickú štipľavú chuť a prenikavú vôňu mu zase dodávajú látky gingerolkapsaicín.

Aké sú účinky zázvorového čaju na zdravie?

Zmierňuje nevoľnosť, zápal a bolesť

Zázvor je známy najmä tým, že pomáha pri žalúdočných problémoch. Upokojuje ho pri cestovateľskej nevoľnosti, chemoterapii, podráždenom žalúdku a v tehotenstve. Ak ste tehotná, berte do úvahy, že by ste ho mali užívať len v malých dávkach.

Ďalšou „silnou zbraňou“ zázvoru sú jeho protizápalové účinky. Práve gingerol v ňom pomáha znižovať zápal, čo môže zmierniť fyzickú bolesť kĺbov pri osteoartritíde a reumatoidnej artritíde.

Podporuje zdravie srdca

Viaceré štúdie ukázali, že pravidelné jedenie zázvoru zlepšuje aj celkové zdravie srdca. Pitie horúceho zázvorového čaju takisto pomáha predchádzať vzniku krvných zrazenín, zmierňuje pálenie záhy, znižuje cholesterol a zlepšuje krvný obeh. Ľudia, ktorí ho pijú pravidelne, majú menšie riziko vzniku vysokého krvného tlaku a ischemickej choroby srdca.

Pomáha pri trávení

Po jedle sa nám môže hladina cukru v krvi zvýšiť. Práve to môže spôsobiť, že sa trávenie spomalí. Ak si dáte zázvorový čaj pred jedlom, je možné, že vám bude lepšie tráviť a nebude vás až tak nadúvať. Je to preto, že zázvor dokáže v určitej miere hladinu cukru znížiť a žalúdok upokojiť.

Ak ste diabetik a užívate lieky na cukrovku, buďte s ním opatrný. Môže totiž zvýšiť ich účinnosť a spôsobiť až príliš veľké zníženie cukru v krvi.

čerstvý zázvor

Môže mať zázvorový čaj nežiaduce účinky?

Odporúčaná denná dávka zázvoru pre dospelého človeka sú 4 g denne, čo sú približne 2 polievkové lyžice. S jeho konzumáciou musíte byť ale opatrní, pretože nadmerné množstvo môže vyvolať pálenie záhy, žalúdočné nevoľnosti a nadmerné grganie.

Je lepší čaj z čerstvého alebo sušeného zázvoru?

Odpoveď na túto otázku závisí od vašich preferencií. Obe možnosti majú svoje vlastné výhody.

Čerstvý zázvor má intenzívnejšiu a sviežejšiu chuť. Obsahuje takisto viac esenciálnych olejov, vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú prospešné pre vaše zdravie.
Sušený zázvor môžete zase dlhšie a jednoduchšie skladovať. Pôsobením tepla a sušením sa v ňom niektoré látky môžu stratiť, ale stále má svoje protizápalové účinky.

Príprava zázvorového čaju z čerstvého zázvoru: Ako na to?

Pri príprave čaju z čerstvého zázvoru je dôležité vedieť, ako samotný zázvor spracovať.
Ak chcete, aby mal čaj čo najintenzívnejšie chuť, nastrúhajte ho. Zázvor vďaka tomu lepšie uvoľní svoje aromatické látky a účinné zložky. Môžete ho aj nakrájať na tenké plátky, čaj bude mať vďaka tomu intenzívnejšiu chuť.

Čo budete potrebovať:

  • 1 PL čerstvého zázvoru
  • 1 PL medu
  • ½ citrónu
  • 600 ml prevarenej vody

Ako pripraviť zázvorový čaj:

  1. Pri príprave si najskôr dajte prevariť vodu. Čerstvý zázvor nastrúhajte alebo si ho nakrájajte na tenké plátky. Potom ho zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať približne 5 minút.
  2. Vylúhovaný čaj preceďte, oslaďte medom a pridajte citrónovú šťavu. Hotový ho nalejte do pohárov a pre doladenie chuti pridajte kolieska citróna alebo čerstvú mätu.
človek, ktorý pije čaj

S čím kombinovať zázvorový čaj pre väčší efekt?

Ak chcete prípravu zázvorového čaju posunúť na iný level, doplňte ho jablkom a škoricou. Tie zvýraznia jeho hrejivé a upokojujúce účinky. Stačí, ak dáte do nápoja niekoľko tenkých kúskov jablka a 1 kúsok celej škorice.

K zázvoru sa skvelo hodí aj kurkuma. Pridaním polovice čajovej lyžičky mletej kurkumy do šálky zázvorového čaju spojíte liečivé účinky kurkumy so zázvorom a vytvoríte tak nápoj, ktorý je chuťovo netradičný a ešte i bohatý na antioxidanty.

Aké ďalšie nápoje si môžete pripraviť z čerstvého zázvoru?

Chcete premeniť svoj bežný zázvorový čaj na lahodný korenený nápoj? Vyskúšajte náš jednoduchý recept na chai latte.

Ak sa zase cítite chorý alebo potrebujete povzbudiť, pomôže vám recept na domáci zázvorový shot. Je to jednoduchá kombinácia zázvoru, medu a citrónu.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!