filter icon FILTER
domáci šípkový džem

Recept na výborný domáci šípkový džem: sladký vitamínový elixír


Obsah článku

Na jeseň, s príchodom chladnejšieho počasia, dostáva naša imunita zabrať. Nezabúdajte ju preto pravidelne posilňovať. Skvelým pomocníkom v tomto období sú šípky, ktoré sú plné vitamínov a antioxidantov. Inšpirujte sa našimi receptami na zdravý šípkový džem a dopĺňajte si vitamíny počas celej zimy.

Ako zbierať šípky na šípkový džem?

Príprava šípkového džemu určite nie je žiadna „rýchlovka“, preto si na to vyhraďte dostatok času. Najlepšie celý deň. Len tak si totiž užijete skvelú jesennú pohodu pri prechádzke, zbere a následnom spracovaní šípok. Do zberu skúste zapojiť aj celú rodinu, vďaka tomu bude košík oveľa rýchlejšie plný. Šípka má naozaj tŕne všade, preto si nezabudnite nasadiť ochranné rukavice.

Kedy je najlepší čas na zber šípok?

Ideálny čas na ich zber je od októbra až do novembra. Či sú zrelé zistíte tak, že majú sýtočervenú farbu. Nečakajte na prvé mrazy, pretože sa tým obsah vitamínov mierne znižuje. Po mraze sú však o niečo sladšie a chuťovo výraznejšie, ale aj mäkšie a mazľavejšie. Hoci sú stále vhodné na sirupy a džemy, horšie sa s nimi pracuje.

Dbajte tiež na to, aby ste pri varení šípok nepoužívali hliníkový riad alebo panvice. Kyslosť v šípkach môže počas dlhšieho varenia reagovať s hliníkom, a tým ho uvoľní do jedla.
Okrem šípkového džemu si z nich môžete pripraviť aj skvelý šípkový čaj či šípkový sirup.

Šípkový džem

Účinky šípok na naše telo

Šípky sú svojím zložením naozajstnou vitamínovou bombou. Majú 10-násobne viac vitamínu C ako citrón. Už 100 gramov čerstvých plodov obsahuje od 400 až do 2 000 mg vitamínu C. Množstvo je však rôzne, líši sa od druhu a podmienok, v ktorom ker rastie.

Zrelé šípky obsahujú aj vitamíny A, B1, B2, P, D, K, pektíny, triesloviny, draslík, horčík, vápnik, flavonoidy a karotenoidy. Majú tiež antioxidačné vlastnosti a sú známe svojím prínosom pre imunitný systém a celkové zdravie.

Pomáhajú bojovať s únavou či nadmerným stresom. Chránia pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami. Okrem iného pozitívne pôsobia aj na zrak a pokožku. Majú močopudné účinky a tiež pomáhajú pri zápaloch močového ústrojenstva.

Šípkový džem: Recept rýchlejší a menej náročný na prípravu

Čo budete potrebovať na rýchlejší recept?

  • 1 kilo neočistených šípok
  • 1 liter vody
  • 500 gramov trstinového cukru
  • 1 kávová lyžička kyseliny citrónovej
  • 1 balenie gelfixu 2:1

Postup prípravy rýchleho a jednoduchého receptu na šípkový džem

  1. Šípky umyte a zbavte čiernych končekov.
  2. Očistené šípky vložte do hrnca a pridajte vodu. Varte približne 2 hodiny, až kým nezmäknú.
  3. Uvarenú zmes jemne rozmixujte ponorným mixérom. Dávajte pozor, aby ste nerozmixovali aj celé jadierka.
  4. Hustú zmes viackrát prepasírujte, najskôr cez hrubé sitko a potom cez jemné. Šípková zmes musí byť úplne hladká. Pomôcť si môžete aj plátnom.
  5. Prepasírované šípky vložte späť do hrnca. Pridajte gelfix s dvomi lyžicami cukru a minútu povarte.
  6. Pridaje zvyšok cukru, kyselinu citrónovú a varte za stáleho miešania ešte asi 5 minút.
  7. Uvarený horúci džem plňte do vopred sterilizovaných pohárov. Takisto nezabudnite poliať vriacou vodou aj viečka. Po naplnení pohár hneď uzavrite a prevráťte hore dnom. Keď šípkový džem vychladne, uložte ho do chladného a tmavého priestoru.
výborný šípkový džem

Šípkový džem: Recept pomalší a náročnejší na prípravu

Čo budete potrebovať na náročnejší recept?

  • 200 gramov očistených a odkôstkovaných šípok
  • 300 mililitrov vody
  • 100 gramov trstinového cukru
  • citrónová šťava z 1 citróna
  • 3 kávové lyžičky gelfixu 2:1

Recept uvádzame v menších hmotnostiach zámerne. Čistenie šípok je totiž časovo náročné a šípky sú po vyčistení veľmi ľahké.

šípky na nachladnutie

Postup prípravy pracnejšieho receptu na šípkový džem

  1. Očistené šípky bez jadierok ešte niekoľkokrát umyte, aby ste ich zbavili všetkých nečistôt a jemných „chĺpkov“.
  2. Vložte ich do hrnca, pridajte vodu a za občasného premiešania varte približne 1 hodinu domäkka.
  3. Uvarenú zmes zmixujte dohladka ponorným mixérom. Ak sa vám šípková zmes zdá príliš hustá, pridajte trochu vody.
  4. Raz šípky prepasírujte a vráťte ich späť do hrnca.
  5. Pridajte gelfix s dvomi lyžicami cukru a minútku povarte.
  6. Potom nasypte zvyšok cukru, pridajte citrónovú šťavu a za stáleho miešania varte ešte asi 5 minút.
  7. Horúci džem prelejte do vopred vysterilizovaných menších pohárov, uzavrite a prevráťte hore dnom.
  8. Po vychladnutí skladujte šípkový džem na tmavom a chladnom mieste.

Šípkový džem: Recept pripravený za studena

Vďaka studenej príprave si šípky zachovajú všetky svoje pozitívne vlastnosti.

Postup prípravy šípkového džemu za studena

  1. Šípky umyte, očistite od čierneho okvetia a prerežte na polovicu. Potom vyberte všetky jadierka.
  2. Umyte ich niekoľkokrát pod tečúcou vodou.
  3. Pripravte si sklenený zaváraninový pohár a trstinový cukor.
  4. Začnite striedavo ukladať šípky, ktoré presypete cukrom. Nezabudnite každú vrstvu dobre utlačiť, aby ste sa zbavili vzduchových bublín. Ukladajte ich tak, aby na vrchu ostal cukor.
  5. Celú zmes zaťažte niečím ťažkým a uložte na chladné a tmavé miesto.
  6. Po týždni je šípkový džem hotový. Využiť ho môžete aj do čaju.
chutný šípkový džem

Šípkový džem: Recept bez cukru

Ak si chcete pripraviť šípkový džem bez cukru, zbierajte šípky až po prvých mrazoch. Postup prípravy zostáva rovnaký ako pri prvých dvoch receptoch. Vynecháte však cukor.

Tipy k vareniu šípkového džemu

  • Aby ste predišli zbytočnému plytvaniu, šípkový džem zavárajte do malých pohárov. Po otvorení ho skladujte už len v chladničke.
  • Ak sa chcete zaobísť bez gelfixu, varte džem za stáleho miešania na miernom ohni, až kým sa nezredukuje na požadovanú hustotu. Dávajte pozor, aby neprihorel.
  • Pomocou tlakového hrnca viete dobu varenia šípkového džemu skrátiť na pol hodinu.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!