filter icon FILTER
lahodné čajové rezy

Recept na šťavnaté čajové rezy


Obsah článku

Máte chuť vyskúšať nový recept a hľadáte inšpiráciu? Vyskúšajte náš recept na šťavnaté čajové rezy. Hoci sa vám príprava môže na prvý pohľad zdať náročná, s naším postupom to ľahko zvládnete.

Čo na lahodné čajové rezy potrebujete?

Suroviny na piškótové pláty:

  • 10 vajec
  • 2 hrnčeky kryštálového cukru
  • 4 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček vody
  • 2 kávové lyžičky sódy bikarbóny

Z uvedeného množstva pripravíte dva piškótové pláty.

Suroviny na čajovú polevu:

Suroviny na kakaovú plnku:

  • 2 žĺtky
  • 200 mililitrov mlieka
  • 70 gramov kryštálového cukru
  • 3 kávové lyžičky kakaa
  • 250 gramov masla

Suroviny na čokoládovú polevu:

  • 250 mililitrov smotany na šľahanie
  • 200 gramov čokolády na varenie
  • 30 gramov masla

Tip: Máte chuť na kávový koláč? Vyskúšajte náš recept na skvelé kávové rezy s piškótami.

chutné čajové rezy

Postup prípravy čajových rezov

  1. Najskôr si pripravte piškótové pláty. Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielka potom spolu so štipkou soli vyšľahajte na tuhý sneh a odložte nabok.
  2. V mixéri vymiešajte žĺtky s cukrom, pridajte múku, sódu bikarbónu a vodu. Keď všetko dohladka vymiešate, zľahka do cesta zapracujte aj sneh.
  3. Zmes rovnomerne rozdeľte na dva plechy a pečte pri teplote 180 °C približne 10 až 15 minút. Medzitým zalejte horúcou vodou vrecúška čierneho čaju a nechajte lúhovať.
  4. Keď pláty vychladnú, natrite prvý slivkovým lekvárom.
  5. Na lekvár opatrne preložte druhý plát a jemne popritláčajte tak, aby sa zlepili.
  6. Začnite s prípravou čajovej polevy. Do vychladnutého čierneho čaju pridajte kakao a rum, ktorý môžete nahradiť aj rumovou arómou. Všetko spolu premiešajte.
  7. S pripravenou čajovou zmesou postupne prelejte celý vrchný plát tak, aby bol celý šťavnatý.
  8. Prejdite na kakaovú plnku, ktorú pripravíte vo vodnom kúpeli.
  9. Približne 20 minút miešajte všetky suroviny, okrem masla, až kým zhustnú a plnka nebude pripomínať puding. Nechajte vychladnúť a sem-tam nezabudnite premiešať.
  10. Po vychladnutí postupne do kakaovej plnky primiešajte maslo izbovej teploty. Pre viac nadýchanú plnku si môžete ešte predtým maslo samostatne vyšľahať a až potom primiešavať do kakaovej plnky.
  11. Pripravenú kakaovú plnku začnite rovnomerne nanášať na čajové rezy.
  12. Na konci si pripravte čokoládovú polevu. Zohrejte smotanu na šľahanie až na bod varu, potom ju vypnite a zalejte ňou kúsky čokolády na varenie.
  13. Nechajte roztopiť a potom pridajte maslo. Polevu vymiešajte dohladka, až kým sa nebude lesknúť.
  14. S pripravenou čokoládovou polevou polejte čajové rezy a rovnomerne ju rozotrite.
  15. Pripravený koláč nechajte na noc v chladničke vychladnúť.

Tip na záver: Čajové rezy si skvelo vychutnáte pri dobrej šálke čaju či kávy. Ak máte vyrobený domáci džem, môžete použiť aj iný ako je uvedený v recepte.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!