filter icon FILTER
Kávový rez s piškótami

Recept na kávový koláč: Kávové rezy s piškótami


Obsah článku

Pri pomyslení na spojenie kávy a piškót väčšine napadne klasický taliansky dezert – tiramisu. Okrem nej si však z týchto surovín viete upiecť viacero chutných kávových koláčov. Napríklad aj lahodné kávové rezy, ktoré sú síce pracnejšie, no o to viac sa budete radovať, keď sa vám vydaria. Ak nemáte čas, no prepadla vás chuť na sladké, vyskúšajte rýchly hrnčekový koláč.

Čo všetko na kávové rezy potrebujeme?

Na 1 piškótové cesto si pripravíme:

  • 5 vajec
  • 5 polievkových lyžíc práškového cukru
  • 5 polievkových lyžíc polohrubej múky
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Pri príprave myslite na to, že potrebujete 2 piškótové cestá. Preto pri všetkých surovinách počítajte s dvojnásobným množstvom. Ak máte overený recept na piškótové cesto, môžete použiť ten.

Na krém potrebujeme:

  • 10 bielkov
  • 400 gramov práškového cukru
  • 3 balíky vanilkového cukru
  • 300 gramov masla
  • 300 gramov mascarpone

Pripravíme si ešte:

  • 240 gramov piškót
  • 3 decilitre kávy
  • 1 deciliter Amaretta (alebo rumu)
  • 1 polievkovú lyžicu mletej popradskej kávy

Nakoniec na polevu potrebujeme:

  • 300 gramov horkej čokolády
  • 100 gramov masla
Krém na kávový koláč

Postup prípravy kávových rezov s piškótami

Ak ste si pripravili všetky ingrediencie, môžete sa pustiť do pečenia. Postup sme pre lepší prehľad rozdelili na jednotlivé vrstvy, ktoré na konci pečenia budete spájať.

Kakaový piškótový korpus

Prvým krokom je upečenie kakaových piškótových korpusov. Potrebujete dva kusy, pretože jeden použijete na spodnú a druhý na vrchnú časť kávových rezov.

  1. Pomocou mixéra vyšľaháme celé vajíčka s práškovým cukrom. Miešame približne 3 až 5 minút, až kým narastie o dva až trikrát. Správne šľahanie zistíte tak, že je hmota svetlá a nadýchaná. Nesmie byť však príliš tekutá.
  2. Aby ostalo cesto nadýchané, najskôr preosejeme múku spolu s práškom do pečiva.
  3. Preosiatu múku ručne postupne primiešame jemnými a krúživými pohybmi. Múku nasypeme vždy vtedy, ak už nevidíme žiadne hrudky a cesto je hladké. Striedame ju s kakaom.
  4. Plech vyložíme papierom na pečenie a vylejeme naň vymiešané cesto. Pečieme na 180 °C približne 15 až 20 minút.
  5. Postup opakujeme aj pri druhom piškótovom ceste.

TIP: Ak nemáte mixér, vymiešajte najskôr žĺtka s cukrom. Z bielok vyšľahajte sneh a potom postupne pridávajte vymiešané žĺtka s múkou, kakaom a práškom do pečiva do snehu.

Krém

  1. Maslo a mascarpone vymiešame s jednou kopcovitou polievkovou lyžicou práškového cukru. Vyšľahaná hmota musí byť svetlejšia a pripomínať penu.
  2. Potom oddelíme žĺtka od bielok. Bielka šľaháme nad parou. Keď sa z nich začne robiť sneh, postupne pridávame práškový a vanilkový cukor. Miešame dovtedy, kým z toho nebude hustá biela hmota. Za občasného premiešania necháme vychladnúť.
  3. Do misky odoberieme dve kopcovité polievkové lyžice vyšľahaných bielok a zmiešame s jednou polievkovou lyžicou mletej zrnkovej kávy. Odložíme nabok.
  4. Do vopred vyšľahaného masla a mascarpone postupne primiešame vychladnuté bielka.
  5. Z hotového krému odoberieme 2 kopcovité lyžice, ktoré neskôr použijeme na potretie vrchnej vrstvy zákusku.

Kávový nápoj na poliatie piškótového cesta

Na kávový koláč ešte potrebujeme uvarenú zrnkovú kávu. Pripravíme si približne 3 dcl nápoja, ktorý zmiešame s 1 dcl Amaretta alebo rumu. Množstvo alkoholu prispôsobte vašej chuti. Kávu takisto oslaďte podľa chuti.

Čokoládová poleva

Horkú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Do nej pridáme maslo a miešame, až kým nie je poleva hladká a lesklá.

Čokoládová poleva

Postup vrstvenia kávového koláča

  1. Kakaovú piškótu položíme na plech alebo tácku, na ktorej budeme kávový koláč krájať.
  2. Potom ju pokropíme s pripraveným kávovým nápojom. Dajte si pozor, aby ste cesto príliš nerozmočili.
  3. Na pokropenú piškótu natrieme tenkú vrstvu šľahaných bielok s kávou, ktorú sme si predtým odobrali a v miske pripravili.
  4. Na túto vrstvu dáme polovicu krému.
  5. Namočíme piškóty do kávového nápoja a uložíme ich na krém tesne vedľa seba.
  6. Namočíme ich len nakrátko (2 – 3 sekundy), aby neboli veľmi mäkké. Inak v zákusku spľasnú a splynú s krémom.
  7. Opatrne dáme na piškóty zvyšok krému tak, aby sa nepoškodili. Najlepšie bude, ak si tento krém tesne predtým ešte raz prešľaháte, aby zmäkol.
  8. Druhé piškótové cesto rovnako pokropíme kávovým nápojom a natrieme tenkou vrstvou šľahaných bielok s kávou.
  9. Potom cesto preklopíme na kávový koláč spolu s papierom a zaťažíme ďalším plechom. Ďalej zákusok odložíme na 2 až 3 hodiny do chladničky a necháme stuhnúť.
  10. Stuhnutý kávový koláč potrieme zvyšným krémom necháme opäť nachvíľu v chlade a polejeme čokoládovou polevou.

Tip: Kávový koláč môžete vylepšiť aj čerstvým ovocím, napríklad malinami alebo čučoriedkami, ktoré poukladáte na krém medzi piškóty.

Hotové kávové rezy môžete podávať so šľahačkou. Vychutnať si ich môžete aj s lahodnou šálkou kávy alebo čaju.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!