filter icon FILTER
Recept na kávový koláč s lesným ovocím a čokoládou

Rýchly kávový koláč s lesným ovocím a čokoládou


Obsah článku

Nech sa páči, recept na lahodný kávový koláč. Poteší vás nízkou náročnosťou prípravy a výsledným prepojením chutí kávy, čokolády a ovocia.

Cesto:

  • 5 vajec,
  • 1 šálka hnedého cukru,
  • 3/4 šálky granka,
  • 1 šálka oleja,
  • 1 šálka polohrubej múky,
  • 1 kypriaci prášok do pečiva,
  • 150 ml silného espressa popradskej kávy Colombia na poliatie cesta,
  • ríbezľový džem na potretie.

Poleva:

  • 1 šľahačka 33 %,
  • 200 g čokolády,
  • 1 PL masla.

Na ozdobu sú vhodné čučoriedky, ríbezle, josty alebo maliny.

Rýchly kávový koláč

Postup:

Vajíčka vyšľaháme do peny, až pokiaľ sa nám nezačnú robiť bublinky. Potom pridáme 1 šálku cukru a šľaháme. Po chvíľke do zmesi vsypeme granko. Keď sú ingrediencie spojené, pridáme olej a opäť šľaháme. Ako posledné primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Hmotu vylejeme na papier na pečenie a vložíme cca na 5-7 minút do rúry vyhriatej na 200°C. Zvyšných asi 25 minút dopekáme na 180°C v závislosti od typu rúry. Kým sa nám cesto v rúre pečie, pripravíme si silné presso z Popradskej kávy Colombia. Upečený korpus si krátko po vytiahnutí z rúry lyžičkou pokvapkáme mierne vychladeným pressom. Záleží, ako výrazne chceme chuť kávy v koláčiku cítiť. Keď sa koláčik „napije“ kávy, opatrne ho potrieme hrubšou vrstvou ríbezľového džemu. Dávame pozor, aby sme spolu s natieraním nezotreli vrchnú vrstvu koláča. Poleva vám nezaberie veľa času a nepotrebuje ani bohaté cukrárske zručnosti. Stačí nechať zovrieť šľahačku, odstaviť od ohňa, a polámať do nej čokoládu. Počkať cca 1-2 minúty, pridať lyžicu masla a pomaly do hladka premiešať. Na záver koláč ozdobíme pripravenou polevou a lesným ovocím. Výborné sú ríbezle, čučoriedky, josty či maliny.

Rýchly kávový koláč

Tento rýchly kávový koláč sa dá upiecť na klasický plech (keď ho chcete mať nižší) alebo menší plech (budete ho mať naopak vyšší) aj bez ovocia. Ale môžete ho pripraviť aj do tortovej formy, a prekvapiť svojich blízkych tortou. Pre deti je zas skvelý do cupcakových pohárikov. Tie najskôr vytriete maslom, posypete kokosom a cesto vylejete do 3/4 objemu pohárika. V zdobení popustite uzdu svojej fantázii.

Rýchly kávový koláč

A na záver? Nájdite si aj vy kúsok lesa vo svojom okolí. Vezmite popradskú kávu Colombia do termosky, koláč do piknikového koša a užite si chvíle samých so sebou alebo so svojimi blízkymi. Každému ako vyhovuje. Majte krásny deň.

Rýchly kávový koláč

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!