filter icon FILTER
Šalvia a jej účinky

Šalviový čaj pôsobí proti poteniu aj nervozite


Obsah článku

Vlčí chvost či babské ucho, ako sa ľudovo nazýva šalvia lekárska, je tradičná bylinka používaná už stáročia. Medicínsky názov Salvia je odvodený zo slova „salvus‟, čo znamená vyliečený, zachránený či zdravý. Aj staroveké civilizácie, ako Peržania a Číňania, poznali jej účinky. Šalviu používali rovnako nízke vrstvy, ako aj panovníci, pretože sa spájala s nesmrteľnosťou a považovali ju za prostriedok proti starnutiu. Dôkazom by mohlo byť aj latinské príslovie Cur moriatur homo, cui salvia crescit in horto?, čo v preklade znamená „Ako môže niekto zomrieť, ak mu na záhrade rastie šalvia?‟

Dnes sa väčšina šalvie vyprodukuje v Albánsku, Španielsku či v strednej Európe. Bez problémov sa dá vypestovať aj v záhradke či na balkóne. Stačí jej slnečné teplé miesto a pôda obsahujúca vápnik. Najlepší čas na zber je pred kvitnutím, čo býva zvyčajne od mája do júla. Z pozbieraných vňatí sa odstránia listy a nechajú sa sušiť na vzdušnom tmavom mieste.

Aké účinky má šalvia?

„Máloktorá rastlina má také široké využitie ako šalvia, pretože sa používa na liečenie, kulinárske účely aj ochucovanie nápojov,‟ napísal v 16. storočí nemecký botanik Hieronymus Bock. Šalvia účinkuje pri mnohých zdravotných ťažkostiach:

  • lieči žalúdočné ťažkosti
  • pôsobí proti poteniu
  • uvoľňuje pri dyspepsii
  • uľavuje pri bolesti zubov či kĺbov
  • pomáha pri astme
  • priaznivo pôsobí pri nachladnutí a chrípke
  • upokojuje pri rôznych nervových poruchách a nervozite
  • zmierňuje slabý zápal ústnej dutiny či hrtanu
  • pomáha pri menštruačných problémoch

Šalvia sa môže aplikovať aj externe pri slabších zápaloch kože či na posilnenie vlasov v podobe tinktúry alebo odvaru.

Čomu patrí vďaka za účinky šalvie?

Ľudové liečiteľstvo túto bylinku poznalo už dlho, no až neskôr sme sa dozvedeli podrobnosti o jej zložení. Šalvia obsahuje silicu s vysokým zastúpením thujonu, cineolu, gáfru a borneolu, nachádza sa v nej aj vitamín A, C a B-komplex. Z minerálnych látok je tu zastúpený vápnik a draslík, magnézium a zinok.

Ako si pripraviť šalviový čaj?

Šalviu môžete konzumovať v šalátoch a jedlách, formou čaju, alebo ako tinktúru a zápar na vonkajšie použitie.

Šalviový čaj proti poteniu a nervozite

Šalviový čaj z čerstvej bylinky si pripravíme tak, že odtrhneme 3 - 5 lístkov šalvie lekárskej. Lístky opláchneme, zalejeme 3 - 4 dcl horúcej vody a necháme 10 minút lúhovať. Hovorí sa, že šalvia by sa mala vo vode povariť najskôr 3 minúty, až potom nechať lúhovať, nemá to však veľmi rozdielny efekt, preto stačí nechať listy v horúcej vode.

Čaj zo šalvie si, samozrejme, môžete vychutnávať aj celý rok. Výborne chutí aj zo sušenej bylinky. Ak nemáte prístup k domácej šalvii, môžete siahnuť aj po porcovanom šalviovom čaji. V našej ponuke nájdete Bylinný čaj Šalvia lekárska, ktorý neobsahuje žiadne iné bylinky.

Hodí sa šalviový čaj pre deti a tehotné ženy?

Tehotným ženám sa vôbec neodporúča piť šalviový čaj. Pri jeho vhodnosti pre deti sa mnohí rozchádzajú v názoroch. Hovorí sa, že deti do 6 rokov by nemali čaj konzumovať, pretože obsahuje množstvo silíc. Iní tvrdia, že v malom množstve nie je šalviový čaj škodlivý. Faktom zostáva, že pre deti je lepšie siahnuť po bylinkách ako fenikel, materina dúška a mäta.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!