Fašiangy sú od minulosti spojené s radosťou, hojnosťou a plnými stolmi. Kedysi počas tohto obdobia medzi ľuďmi panovala predstava, že kto sa dosýta nenaje, bude hladný po celý rok. Robili sa zabíjačky, jedlo sa mäso, slanina, jaternice, k tomu sa podávalo víno či pálenka. A zo sladkých jedál sa pripravovali fánky a šišky.
Tradícia šišiek je spojená s fašiangmi dodnes. Chutia malým aj veľkým. S lekvárom, marmeládou či posypané hrubou vrstvou práškového cukru. Jeden skvelý recept na výborné šišky z kysnutého cesta s domácim džemom, doplneným o Popradský čaj s príchuťou jahody a višne, sme pripravili aj pre vás.
Cesto na šišky:
Domáci jahodový džem:
Hladkú a polohrubú múku spolu dobre premiešame. Vyhĺbime jamku, do ktorej vlejeme vlažné mlieko, lyžicu kryštálového cukru, štipku soli a rozdrvené droždie. Necháme kvások vzísť.
Medzitým si v miske rozšľaháme žĺtka a vajce izbovej teploty, šľahačkovú smotanu, soľ a kryštálový cukor.
Keď kvások naberie na svojich rozmeroch, pridáme k nemu vyšľahanú zmes, mäkké maslo izbovej teploty a rum. Nezľaknite sa rumu, jeho množstvo je minimálne a bráni šiškám, aby do seba nenasiakli priveľké množstvo tuku.
Dôkladne vymiesime vláčne cesto, ktoré sa nám pekne odlepuje od okrajov misky, a necháme kysnúť aj hodinu. Pre urýchlenie kysnutia môžeme cesto poprášiť trochou odobratej múky.
Dobre vykysnuté cesto pri naťahovaní pripomína pavučinu. Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na približne 0,5 cm, záleží na nás, a vykrajujeme z neho kolieska. Do niektorých urobíme v strede šišky prstom jamku pre džem.
Kolieska necháme podkysnúť ešte približne 20 minút.
V panvici alebo hrnci si pripravíme olej na vyprážanie. Malo by ho byť toľko, aké vysoké sú šišky po vykysnutí.
Šišky vyprážame do zlatista. Prvú stranu môžeme robiť pod pokrievkou, potom šišky otočíme, vypražíme druhú stranu a vyberáme.
Ideálne ich necháme odkvapkať na tanieroch vystlaných papierovými obrúskami, ktoré odsajú prebytočný tuk.
Uvaríme extra silný čaj z Popradského čaju s príchuťou jahody a višne. Jahody nakrájame na menšie kúsky a spolu s čajom ich necháme variť, kým jahody nezmäknú. Neprikrývame pokrievkou.
Keď začne zmes peniť, pridáme cukor podľa chuti a znížime teplotu. Džem varíme kratšie, ak ho chceme mať redší. Naopak, ak chceme mať tuhšiu konzistenciu, varíme ho dlhšie.
Šišky dochutíme podľa vlastnej fantázie. Tie s vyhĺbenou jamkou ozdobíme pripraveným džemom. Ostatné posypeme práškovým cukrom a zajedáme jahodovým džemom s višňovou arómou.
Aj keď sú šišky typické pre obdobie fašiangov, určite nimi potešíte deti na každej oslave alebo aj dospelých hocikedy na raňajky, obed či večeru. A nezabudnite, najlepšie chutia s čajíkom Popradské.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!