recept na sisky

Recept na výborné šišky s jahodovým džemom


Fašiangy sú od minulosti spojené s radosťou, hojnosťou a plnými stolmi. Kedysi počas tohto obdobia medzi ľuďmi panovala predstava, že kto sa dosýta nenaje, bude hladný po celý rok. Robili sa zabíjačky, jedlo sa mäso, slanina, jaternice, k tomu sa podávalo víno či pálenka. A zo sladkých jedál sa pripravovali fánky a šišky.

sisky na fasiangy

Tradícia šišiek je spojená s fašiangmi dodnes. Chutia malým aj veľkým. S lekvárom, marmeládou či posypané hrubou vrstvou práškového cukru. Jeden skvelý recept na výborné šišky z kysnutého cesta s domácim džemom, doplneným o Popradský čaj s príchuťou jahody a višne, sme pripravili aj pre vás.

Ingrediencie

Cesto na šišky:

  • 300 g hladkej múky,
  • 350 g polohrubej múky,
  • 200 ml mlieka,
  • 42 g čerstvého droždia,
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru,
  • štipka soli,
  • 250 ml šľahačkovej smotany,
  • 2 žĺtka,
  • 1 vajce,
  • 1/2 kávovej lyžičky soli,
  • 60 g kryštálového cukru,
  • 50 g masla,
  • 3 polievkové lyžice rumu,
  • olej na vyprážanie,
  • práškový cukor na posypanie.

Domáci jahodový džem:

ingrediencie na sisky

Postup prípravy šišiek

Hladkú a polohrubú múku spolu dobre premiešame. Vyhĺbime jamku, do ktorej vlejeme vlažné mlieko, lyžicu kryštálového cukru, štipku soli a rozdrvené droždie. Necháme kvások vzísť.

Medzitým si v miske rozšľaháme žĺtka a vajce izbovej teploty, šľahačkovú smotanu, soľ a  kryštálový cukor.

Keď kvások naberie na svojich rozmeroch, pridáme k nemu vyšľahanú zmes, mäkké maslo izbovej teploty a rum. Nezľaknite sa rumu, jeho množstvo je minimálne a bráni šiškám, aby do seba nenasiakli priveľké množstvo tuku.

Dôkladne vymiesime vláčne cesto, ktoré sa nám pekne odlepuje od okrajov misky, a necháme kysnúť aj hodinu. Pre urýchlenie kysnutia môžeme cesto poprášiť trochou odobratej múky.

kysnute cesto

Dobre vykysnuté cesto pri naťahovaní pripomína pavučinu. Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na približne 0,5 cm, záleží na nás, a vykrajujeme z neho kolieska. Do niektorých urobíme v strede šišky prstom jamku pre džem.

Kolieska necháme podkysnúť ešte približne 20 minút.

vykrajovanie sisiek

V panvici alebo hrnci si pripravíme olej na vyprážanie. Malo by ho byť toľko, aké vysoké sú šišky po vykysnutí.

Tipy na vyprážanie:

  • Teplota oleja nesmie byť ani príliš vysoká, ani príliš nízka. Odskúšame to na troche cesta, ktoré dáme vypražiť. Ak olej okolo cesta olej pení, môžeme šišky vyprážať.
  • Aby sa nám olej nepripaľoval, dávame doňho spolu s každou várkou šišiek pár koliesok očistenej mrkvy.

Šišky vyprážame do zlatista. Prvú stranu môžeme robiť pod pokrievkou, potom šišky otočíme, vypražíme druhú stranu a vyberáme.

Ideálne ich necháme odkvapkať na tanieroch vystlaných papierovými obrúskami, ktoré odsajú prebytočný tuk.

vyprazanie sisiek

A poďme na jahodový džem

Uvaríme extra silný čaj z Popradského čaju s príchuťou jahody a višne. Jahody nakrájame na menšie kúsky a spolu s čajom ich necháme variť, kým jahody nezmäknú. Neprikrývame pokrievkou.

Keď začne zmes peniť, pridáme cukor podľa chuti a znížime teplotu. Džem varíme kratšie, ak ho chceme mať redší. Naopak, ak chceme mať tuhšiu konzistenciu, varíme ho dlhšie.

priprava jahodoveho dzemu

Šišky dochutíme podľa vlastnej fantázie. Tie s vyhĺbenou jamkou ozdobíme pripraveným džemom. Ostatné posypeme práškovým cukrom a zajedáme jahodovým džemom s višňovou arómou.

Aj keď sú šišky typické pre obdobie fašiangov, určite nimi potešíte deti na každej oslave alebo aj dospelých hocikedy na raňajky, obed či večeru. A nezabudnite, najlepšie chutia s čajíkom Popradské.

sisky s jahodovym dzemom

Majte sladký a sýty dník!

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!

Pozrite si newsletter archív