filter icon FILTER
recept na sisky

Recept na fašiangové šišky s jahodovým džemom


Obsah článku

Keď skončia Vianoce, ovládne nás pocit, že sa dlho nebudeme mať na čo tešiť. Začiatok roka však vie byť krásne veselý vďaka obdobiu fašiangov.

Fašiangy trvajú od Troch kráľov až do noci pred Popolcovou stredou. Je to predpôstne obdobie alebo aj čas medzi zimou a jarou – veselá sezóna plesov, karnevalov a masiek.

Fašiangy sú od minulosti spojené s radosťou, hojnosťou a plnými stolmi. Kedysi počas tohto obdobia medzi ľuďmi panovala predstava, že kto sa dosýta nenaje, bude hladný po celý rok. Robili sa zabíjačky, jedlo sa mäso, slanina, jaternice, k tomu sa podávalo víno či pálenka. A zo sladkých jedál sa pripravovali fánky a šišky s džemom.

sisky na fasiangy

Tradícia šišiek je spojená s fašiangmi dodnes. Chutia malým aj veľkým. S lekvárom, marmeládou či posypané hrubou vrstvou práškového cukru. Jeden skvelý recept na výborné fašiangové šišky z kysnutého cesta s domácim džemom, doplneným o Popradský čaj s príchuťou jahody a višne, sme pripravili aj pre vás.

Čo na fašiangové šišky potrebujete?

Suroviny na cesto

  • 300 g hladkej múky
  • 350 g polohrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 žĺtka
  • 1 vajce
  • 1/2 kávovej lyžičky soli
  • 60 g kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 3 polievkové lyžice rumu,
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

Suroviny na domáci jahodový džem

ingrediencie na sisky

Postup prípravy fašiangových šišiek

  1. Hladkú a polohrubú múku spolu dobre premiešajte. Vyhĺbte jamku, do ktorej vlejte vlažné mlieko, lyžicu kryštálového cukru, štipku soli a rozdrvené droždie. Nechajte kvások vzísť.
  2. Medzitým si v miske rozšľahajte žĺtka a vajce izbovej teploty, šľahačkovú smotanu, soľ a kryštálový cukor.
  3. Keď kvások naberie na svojich rozmeroch, pridajte k nemu vyšľahanú zmes, mäkké maslo izbovej teploty a rum. Nezľaknite sa rumu, jeho množstvo je minimálne a bráni šiškám, aby do seba nenasiakli priveľké množstvo tuku.
  4. Dôkladne vymieste vláčne cesto, ktoré sa pekne odlepuje od okrajov misky, a nechajte kysnúť aj hodinu. Pre urýchlenie kysnutia môžete cesto poprášiť trochou odobratej múky.
kysnute cesto
  1. Dobre vykysnuté cesto pri naťahovaní pripomína pavučinu. Vyvaľkajte ho na pomúčenej doske na približne 0,5 cm, záleží na vás, a vykrajujte z neho kolieska. Do niektorých urobte v strede šišky prstom jamku pre džem.
  2. Kolieska nechajte podkysnúť ešte približne 20 minút.
vykrajovanie sisiek
  1. V panvici alebo hrnci si pripravte olej na vyprážanie. Malo by ho byť toľko, aké vysoké sú šišky po vykysnutí.
  2. Šišky vyprážajte dozlatista. Prvú stranu môžete robiť pod pokrievkou, potom šišky otočte, vypražte druhú stranu a vyberte.
  3. Ideálne ich nechajte odkvapkať na tanieroch vystlaných papierovými obrúskami, ktoré odsajú prebytočný tuk.

Tipy na vyprážanie fašiangových šišiek

  • Teplota oleja nesmie byť ani príliš vysoká, ani príliš nízka. Odskúšajte to na troche cesta, ktoré dáte vypražiť. Ak olej okolo cesta pení, môžete šišky vyprážať.
  • Aby sa nám olej nepripaľoval, dajte doň spolu s každou várkou šišiek pár koliesok očistenej mrkvy.
vyprazanie sisiek

Ako si pripraviť domáci jahodový džem?

  1. Uvarte extra silný čaj z Popradského čaju s príchuťou jahody a višne. Jahody nakrájajte na menšie kúsky a spolu s čajom ich nechajte variť, kým jahody nezmäknú. Neprikrývajte pokrievkou.
  2. Keď začne zmes peniť, pridajte cukor podľa chuti a znížte teplotu. Džem varte kratšie, ak ho chcete mať redší. Naopak, ak chcete mať tuhšiu konzistenciu, varte ho dlhšie.
priprava jahodoveho dzemu
  1. Šišky dochuťte podľa vlastnej fantázie. Tie s vyhĺbenou jamkou ozdobte pripraveným džemom. Ostatné posypte práškovým cukrom a zajedajte jahodovým džemom s višňovou arómou.

Aj keď sú šišky typické pre obdobie fašiangov, určite nimi potešíte deti na každej oslave alebo aj dospelých hocikedy na raňajky, obed či večeru. A nezabudnite, najlepšie chutia s čajom Popradské.

sisky s jahodovym dzemom

Majte sladký a sýty dník!

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!