žihľavový sirup

Recept na žihľavový sirup: Pripravte si doma jarný elixír


Pŕhľava dvojdomá, ako znie jej odborný názov, je liečivá bylinka, ktorá má veľa priaznivých vplyvov na ľudský organizmus. Má vysoký obsah vitamínu C, stimuluje krvný obeh, podporuje tvorbu červených krviniek, znižuje hladinu glukózy v krvi, má mierny močopudný účinok a v neposlednom rade priaznivo pôsobí na kvalitu vlasov.

Žihľavu je najlepšie zbierať ako ešte mladé výhonky, menšie ako 25 centimetrov, ktoré ešte nerozkvitli. Zbierame ju len na čistých miestach, mimo dopravného ruchu - najlepšie deň po daždi, aby sme ju nemuseli umývať, pretože tým stráca dôležité vitamíny.

Žihľavu môžeme využiť na čaj, na blahodarný odvar na vlasy, alebo aj ako vynikajúci domáci sirup.

mlada zihlava

Na prípravu sirupu budeme potrebovať:

  • 60 kusov mladých stoniek žihľavy,
  • 2 kg cukru,
  • 3 citróny,
  • 20 g kyseliny citrónovej,
  • 2 l vody.

Postup prípravy:

  1. Žihľavu postriháme na menšie kúsky a zalejeme vriacou vodou. Necháme lúhovať 24 hodín.
  2. Po vylúhovaní precedíme cez sitko s gázou a výluh dáme variť. Pridáme na kolieska nakrájané citróny, kyselinu citrónovú a cukor. Premiešavame a pomaly privedieme do varu.
  3. Následne plníme do pripravených fliaš. Ak plánujete sirup užívať v najbližšej dobe, stačí fľaše s horúcim sirupom otočiť vrchnákom dole a prikryť na pár hodín dekou. Na dlhodobejšie skladovanie radšej sterilizujte.
žihľavový čaj

Využitie žihľavového sirupu:

Sirupom si môžeme dochucovať svoj obľúbený čaj, riediť vodou a piť ako limonádu, alebo ho môžeme užívať ako prírodnú medicínu na očistenie organizmu (5 x denne jednu čajovú lyžičku).

S konzumáciou žihľavy to ale nepreháňajte. Ako každá bylinka má svoje pre a proti.

Prajeme veľa zdaru pri zbieraní, aj pri varení!

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
free shipping Doprava zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!

Pozrite si newsletter archív