filter icon FILTER
pavlova torta

Recept na Pavlovu tortu s kávou


Obsah článku

V roku 1926 na jej počesť šéfkuchár hotela vo Wellingtone (Nový Zéland), kde bývala, pripravil nadýchanú snehovú tortu so šľahačkou a ovocím, ktorá pripomínala Anninu tanečnú sukňu.

O Anne sa hovorilo ako o najlepšej primabaleríne doby, v ktorej žila. Pri tancovaní sa priam vznášala, akoby mala krídla. Presne taká mala byť aj torta, ktorú pre ňu šéfkuchár pripravil - vzdušná, nadýchaná a ľahučká.

Tento dezert sa teší aj dnes veľkej obľube. Dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Ako torta s jedným, dvomi či tromi korpusmi, ale aj ako minitortičky.

V našom recepte nájdete jej lahodnú kávovú verziu doplnenú chuťou malín. Mletá popradská káva Extra špeciál zľahka prevoniava korpus, a svoje tóny umocňuje v kréme, kde jej silu zjemňujú maliny a čokoláda.

Ingrediencie

Na korpus:

Na plnku:

Na ozdobu:

pavlova torta a popradska kava

Postup prípravy korpusu

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Postupne doň pridáme cukor. Nie naraz, aby nám sneh zostal krásne nadýchaný.

Až na konci šľahania, keď je sneh s cukrom dokonale prepojený, pridáme lyžičku octu a polievkovú lyžicu Solamylu. Rýchlo zašľaháme, nech nám sneh nezačne klesať.

Nakoniec zľahka primiešame mletú kávu. Nemusíme ju dokonale premiešavať, vzniknú nám tak efektné machule či pásiky kávy v snehu.

Sneh rozdelíme na dve časti. Pripravíme si dva plechy a papier na pečenie. Na papier si predkreslíme kruhy, aby sme mali korpusy približne rovnaké. Zmes pri pečení trochu narastie, takže hmotu natierame kúsok od okraja.

Oba korpusy pečieme naraz v predhriatej rúre na 150 °C približne 1 hodinu. Necháme vychladnúť.

Postup prípravy krému

Pripravíme si 20 ml silného espressa z mletej alebo praženej kávy Extra špeciál a necháme ho vychladnúť.

V hrnci necháme zovrieť 50 ml šľahačkovej smotany s práškovým cukrom a prilejeme vlažné espresso. Premiešame, povaríme približne 1 - 2 minúty a necháme vychladnúť.

V miske spolu vymiešame mascarpone, 250 ml šľahačky a práškový cukor. Pridáme kávovú šľahačkovú zmes a vymiešame do nadýchaného krému.

Tortu dokončite s fantáziou

Krém si rozdelíme na dve časti. Prvý korpus natrieme polovicou krému, priložíme naň druhý korpus, ktorý opäť potrieme zvyškom krému.

Zdobíme malinami, čokoládou a kávou podľa svojej fantázie.

torta pavlova

Pavlova torta je hotové majstrovské dielo, ktoré však nie je náročné na prípravu. Vždy očarí trochu iným tvarom či chuťou.

Verte tomu, že vďaka jej ľahkosti a vzdušnosti nezostanete pri jednom kúsku. A spolu s voňavou kávou pošteklí všetky vaše chuťové bunky.

Majte sladký deň!

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!