filter icon FILTER
Anglický čaj

Recept na pravý anglický čaj s mliekom: Obľúbený nápoj britskej šľachty


Obsah článku

Ak ste boli na výlete vo Veľkej Británii, určite ste sa stretli so zvykom pitia čaju o piatej. Ak nie, minimálne ste už o ňom počuli. Chceli by ste si takýto čajový „dýchánek“ pripraviť aj doma? Vyskúšajte náš recept na pravý anglický čaj s mliekom a vychutnajte si ho len tak pri knihe alebo pri posedení s priateľmi.

Ako vznikol anglický čaj s mliekom?

Tradícia pitia čierneho čaju s mliekom siaha v Anglicku až do 17. storočia. Je niekoľko teórii o tom, prečo Briti začali pridávať do čaju mlieko. Jedna z nich je, že v minulosti boli porcelánové šálky oveľa krehkejšie ako dnes a mohli sa rýchlo rozbiť. Tým, že najskôr pridali do šálky studené mlieko, sa teplota čaju znížila a šálka nepraskla.

Ďalším dôvodom mohlo byť, že sa snažili zmierniť horkosť nápoja. Čaj, ktorý sa v tom období v Anglicku podával, bol totiž tmavší a horkejší ako čierny čaj, ktorý poznáme dnes. Vďaka mlieku si tak mohli vychutnať jemnejší nápoj.

Iní zase tvrdia, že išlo o znak spoločenského postavenia. Mlieko do čaju si totiž pridávali len menej majetní Angličania, ktorí si mohli dovoliť iba horší čaj. Zatiaľ čo bohatá šľachta popíjala nápoje z kvalitnejších lístkov.

anglický čaj s mliekom

Kedy sa pitie anglického čaju s mliekom stalo spoločenskou udalosťou?

Hoci má pitie čaju v Británii stáročnú tradíciu, čaj o piatej získal svoju popularitu až v polovici 19. storočia. A to vďaka vojvodkyni z Bedfordu – Anne Márii Russellovej. Nepáčilo sa jej totiž, že musí medzi obedom a večerou, ktorá sa podávala až o ôsmej večer, dlho čakať. Požiadala preto svoje služobníctvo, aby jej v popoludňajších hodinách priniesli šálku čaju s niečím malým pod zub. Neskôr si začala na čajové posedenia pozývať aj svojich priateľov. Čajové stretnutia sa tak postupne stali módnou spoločenskou udalosťou, ktorá sa v Británii v mnohých domácnostiach dodržiava dodnes.

Aj v Indii vznikol obdobný nápoj – chai latte. Najskôr pili Indovia čaj len vtedy, keď boli chorí. Počas britskej kolonizácie sa však začal spájať s oddychom. Briti zaviedli tzv. tea breaks, počas ktorých si mohli pracovníci nakrátko pri čaji alebo káve oddýchnuť. Kvalitný čaj bol však drahý a z lacnejších lístkov chutil veľmi horko. Preto si ho začali zjemňovať mliekom a dochucovať svojím tradičným korením. Napríklad kardamómom, klinčekmi, anízom či zázvorom.

Ako si pripraviť pravý anglický čaj s mliekom?

Anglický čaj s mliekom si môžete pripraviť buď z porciovaného, alebo zo sypaného čaju. Je len na vás, ktorý vám viac chutí.

Čo budete na anglický čaj s mliekom potrebovať?

Anglický čaj o piatej

Postup prípravy pravého anglického čaju

  1. Vodu nechajte zovrieť na 100 stupňov. Nikdy nepoužívajte už raz prevarenú vodu, pretože obsahuje málo kyslíka, ktorý je potrebný na „otvorenie“ chuti v čajových lístkoch.
  2. Pred zaliatím najskôr prevarenou vodou zohrejte hrnček alebo čajník, v ktorom budete čaj lúhovať. Zabezpečíte tým, že horúca voda nestratí svoju teplotu, keď ju nalejete do studenej nádoby.
  3. Do zohriateho hrnčeka alebo čajníka vložte vrecko čaju. Ak nápoj pripravujete zo sypaného čaju, na jednu porciu vám postačí jedna čajová lyžička plus jedna „pre čajník“. V minulosti sa tak uisťovali, že čierny čaj bude naozaj silný.
  4. Čajovú zmes zalejte a nechajte lúhovať 4 až 5 minút. Potom ju buď preceďte, alebo vyberte vrecúško. Ak čaj necháte lúhovať pridlho, výsledný nápoj bude príliš horký.
  5. Nakoniec pridajte studené mlieko a doslaďte podľa chuti.

Tip: Ak si chcete doma navodiť pravú anglickú atmosféru, pite čaj z porcelánovej šálky. Pri príprave však do nej najskôr nalejte mlieko a až potom čaj. Ochránite ju tak pred prasknutím. Pravý anglický čaj o piatej sa nezaobíde ani bez čajového pečiva, skvele sa k nemu hodia napríklad rýchle maslové sušienky.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!