Katarínske rezy – dokonalý zákusok na váš sviatočný stôl
31. december 2024
Recepty |
Vianočné recepty
Obsah článku
Vianočné sviatky sú ideálnou príležitosťou na prípravu tých najlepších dezertov, ktoré potešia vaše chuťové poháriky. Jedným z najpopulárnejších a najchutnejších, ktorý by nemal chýbať na žiadnom sviatočnom stole, sú práve katarínske rezy. Ak si ich chcete tento rok pripraviť sami, neváhajte a vyskúšajte náš recept.
Potrebné suroviny na katarínske rezy
Kakaový korpus
- 5 vajec
- 5 polievkových lyžíc hladkej múky
- 10 polievkových lyžíc kryštálového cukru
- 5 polievkových lyžíc kakaa
- 1 celý prášok do pečiva
Orechový korpus
- 8 bielkov
- 260 gramov nasekaných orechov
- 300 gramov práškového cukru
- 100 gramov hrozienok
- 4 polievkové lyžice hladkej múky
- 4 polievkové lyžice oleja
Krém
- 6 vajec
- 300 gramov kryštálového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 500 gramov masla
- 2 polievkové lyžice kvalitnej mletej kávy
Poleva
- 200 gramov čokolády na varenie
- 2 polievkové lyžice masla
Postup prípravy katarínskych rezov
Kakaový korpus - postup
- Rúru predhrejte na 200 °C a plech s rozmerom 30 × 40 centimetrov vyložte papierom na pečenie.
- V miske začnite šľahať sneh z 5 bielkov so štipkou soli. Behom šľahania postupne pridajte 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru a pokračujte, až kým zmes nebude pevná a lesklá.
- Do bielkovej peny po jednom zašľahajte 5 žĺtkov a potom prisypte preosiatu múku s kakaom.
- Hotové cesto nalejte na pripravený plech, rovnomerne rozotrite a pečte 15 minút. Po upečení nechajte vychladnúť a z korpusu následne opatrne odstráňte papier na pečenie aj vrchnú kôrku.
- Celý postup opakujte ešte raz, aby ste mali k dispozícii dva kakaové korpusy.
Orechový korpus - postup
- Najskôr si nasekajte orechy a do zlatista ich opražte na suchej panvici.
- V miske vymixujte bielky s práškovým cukrom na pevný sneh. Pridajte k nim vychladnuté orechy, hrozienka, hladkú múku a olej.
- Ručne všetko premiešajte a cesto nalejte na plech. Pečte na 200 °C približne 20 minút.
Kávový krém
- Nad parou vymiešajte v hrnci vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom, až kým všetko nezhustne a nevytvorí sa hladká hmota.
- Krém nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a medzitým do hladka rozmixujte maslo, ktoré po častiach zašľahávajte do vychladnutého krému.
- Na záver pridajte 2 polievkové lyžice kávy a dôkladne premiešajte.
Postup na zhotovenie katarínskych rezov
- Naspodok formy alebo plechu položte kakaový korpus, na ktorý rovnomerne natrite polovicu pripraveného krému. Naň dajte orechový korpus a na ten naneste zvyšok krému. Na záver prikryte druhým kakaovým korpusom.
- Aby sa všetky vrstvy dobre spojili, katarínske rezy zaťažte druhým plechom alebo doskou a nechajte ho v chlade odležať minimálne 2 hodiny.
- Po odležaní zákusok potrite tenkou vrstvou odloženého krému. Na záver roztopte 200 gramov čokolády na varenie spolu s 2 polievkovými lyžicami masla. Koláč ňou polejte a nechajte stuhnúť. Následne pokrájajte na rezy – najlepšie horúcim zúbkovaným nožom.
Tip na článok
Kávový koláč s čokoládovou polevou
Vianočný recept, ktorý musíte vyskúšať
Prečítať
Tipy na vylepšenie receptu
- Rovnako ako pri mnohých krémových dezertoch sú aj katarínske rezy najlepšie vtedy, keď ich necháte odležať cez noc.
- Pre krásny vzhľad a bohatšiu chuť môžete polevu ozdobiť posekanými orechmi či čokoládovými hoblinkami.
- Použitie ovocia, ako sú maliny, čučoriedky alebo jahody, môže katarínske rezy osviežiť a dodať im zaujímavú chuť. Nebojte sa experimentovať a ovocie zakomponujte buď priamo do krému, alebo si ho nechajte ako dekoráciu navrch koláča.
- Ak ste milovníkmi čokolády, môžete do krému zapracovať jej kúsky. Tie sa počas pečenia jemne rozpustia a dezertu dodajú bohatšiu čokoládovú chuť.
- Pre vianočnú atmosféru môžete do krému alebo cesta pridať aj štipku škorice, vanilky či citrónovej kôry.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali