filter icon FILTER
katarínské rezy na drevenom podnose

Katarínske rezy – dokonalý zákusok na váš sviatočný stôl


Obsah článku

Vianočné sviatky sú ideálnou príležitosťou na prípravu tých najlepších dezertov, ktoré potešia vaše chuťové poháriky. Jedným z najpopulárnejších a najchutnejších, ktorý by nemal chýbať na žiadnom sviatočnom stole, sú práve katarínske rezy. Ak si ich chcete tento rok pripraviť sami, neváhajte a vyskúšajte náš recept.

Ingrediencie na katarínske rezy

Potrebné suroviny na katarínske rezy

Kakaový korpus

  • 5 vajec
  • 5 polievkových lyžíc hladkej múky
  • 10 polievkových lyžíc kryštálového cukru
  • 5 polievkových lyžíc kakaa
  • 1 celý prášok do pečiva

Orechový korpus

  • 8 bielkov
  • 260 gramov nasekaných orechov
  • 300 gramov práškového cukru
  • 100 gramov hrozienok
  • 4 polievkové lyžice hladkej múky
  • 4 polievkové lyžice oleja

Krém

  • 6 vajec
  • 300 gramov kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 500 gramov masla
  • 2 polievkové lyžice kvalitnej mletej kávy

Poleva

  • 200 gramov čokolády na varenie
  • 2 polievkové lyžice masla
hotové sviatočné katarínske rezy

Postup prípravy katarínskych rezov

Kakaový korpus - postup

  1. Rúru predhrejte na 200 °C a plech s rozmerom 30 × 40 centimetrov vyložte papierom na pečenie.
  2. V miske začnite šľahať sneh z 5 bielkov so štipkou soli. Behom šľahania postupne pridajte 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru a pokračujte, až kým zmes nebude pevná a lesklá.
  3. Do bielkovej peny po jednom zašľahajte 5 žĺtkov a potom prisypte preosiatu múku s kakaom.
  4. Hotové cesto nalejte na pripravený plech, rovnomerne rozotrite a pečte 15 minút. Po upečení nechajte vychladnúť a z korpusu následne opatrne odstráňte papier na pečenie aj vrchnú kôrku.
  5. Celý postup opakujte ešte raz, aby ste mali k dispozícii dva kakaové korpusy.

Orechový korpus - postup

  1. Najskôr si nasekajte orechy a do zlatista ich opražte na suchej panvici.
  2. V miske vymixujte bielky s práškovým cukrom na pevný sneh. Pridajte k nim vychladnuté orechy, hrozienka, hladkú múku a olej.
  3. Ručne všetko premiešajte a cesto nalejte na plech. Pečte na 200 °C približne 20 minút.

Kávový krém

  1. Nad parou vymiešajte v hrnci vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom, až kým všetko nezhustne a nevytvorí sa hladká hmota.
  2. Krém nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a medzitým do hladka rozmixujte maslo, ktoré po častiach zašľahávajte do vychladnutého krému.
  3. Na záver pridajte 2 polievkové lyžice kávy a dôkladne premiešajte.

Postup na zhotovenie katarínskych rezov

  1. Naspodok formy alebo plechu položte kakaový korpus, na ktorý rovnomerne natrite polovicu pripraveného krému. Naň dajte orechový korpus a na ten naneste zvyšok krému. Na záver prikryte druhým kakaovým korpusom.
  2. Aby sa všetky vrstvy dobre spojili, katarínske rezy zaťažte druhým plechom alebo doskou a nechajte ho v chlade odležať minimálne 2 hodiny.
  3. Po odležaní zákusok potrite tenkou vrstvou odloženého krému. Na záver roztopte 200 gramov čokolády na varenie spolu s 2 polievkovými lyžicami masla. Koláč ňou polejte a nechajte stuhnúť. Následne pokrájajte na rezy – najlepšie horúcim zúbkovaným nožom.

Kávový koláč s čokoládovou polevou - Vianočný recept, ktorý musíte vyskúšať

Tip na článok

Kávový koláč s čokoládovou polevou

Vianočný recept, ktorý musíte vyskúšať

Prečítať


Tipy na vylepšenie receptu

  • Rovnako ako pri mnohých krémových dezertoch sú aj katarínske rezy najlepšie vtedy, keď ich necháte odležať cez noc.
  • Pre krásny vzhľad a bohatšiu chuť môžete polevu ozdobiť posekanými orechmi či čokoládovými hoblinkami.
  • Použitie ovocia, ako sú maliny, čučoriedky alebo jahody, môže katarínske rezy osviežiť a dodať im zaujímavú chuť. Nebojte sa experimentovať a ovocie zakomponujte buď priamo do krému, alebo si ho nechajte ako dekoráciu navrch koláča.
  • Ak ste milovníkmi čokolády, môžete do krému zapracovať jej kúsky. Tie sa počas pečenia jemne rozpustia a dezertu dodajú bohatšiu čokoládovú chuť.
  • Pre vianočnú atmosféru môžete do krému alebo cesta pridať aj štipku škorice, vanilky či citrónovej kôry.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!