filter icon FILTER
recept charlotte torta

Recept na kávovo-čokoládovú charlotte tortu: Kráľovský dezert na mnoho spôsobov


Obsah článku

Aby ste si mohli pozrieť video, prosím, povoľte používanie marketingových cookies, alebo si toto video môžete pozrieť priamo na YouTube.

Hľadáte rýchly dezert, ktorý dobre vyzerá a ešte lepšie chutí? Pripravte si podľa nášho receptu kávovo-čokoládovú charlotte tortu, ktorá vám nezaberie veľa času.

Skadiaľ pochádza charlotte torta?

Pôvod charlotte torty nie je jasný, o jej vzniku totiž existuje viacero teórií. Jedna z nich hovorí, že ju prvý údajne upiekol Francúz Marie-Antoine Carême, ktorý patril v 19. storočí medzi najslávnejších kuchárov. Pomenoval ju po manželke britského kráľa Juraja III. – Žofii Šarlote Mecklenbursko-strelickej.

V pôvodných receptoch používali cukrári namiesto krehkej piškóty starší chlieb namočený v mlieku a masle a naplnili ju najmä jablkami. V priebehu rokov sa však sladká pochúťka neustále vylepšovala a menila. Aj preto ju dnes môžete poznať pod rôznymi názvami a prevedeniami. Napríklad charlotte malakoff, royale a russe sa líšia nielen náplňou, ale aj formou piškót a piškótového cesta. Môžu byť s ovocím, nepečené či pečené, s piškótovým cestom alebo rôznymi druhmi krémovej plnky. Je len na vás, na akú máte práve chuť.

Čo na kávovo-čokoládovú charlotte tortu potrebujeme?

Korpus si pripravíte z:

Kávovo-čokoládovú penu si pripravíte z:

  • 250 gramov mascarpone
  • 200 gramov tmavej čokolády
  • 250 mililitrov šľahačkovej smotany
  • 80 gramov práškového cukru
  • 1 čajovej lyžičky vanilkovej pasty
  • 1 čajovej lyžičky mletej kávy Popradskej kávy Crema Espresso
  • 2 polievkových lyžíc silného espressa Popradskej kávy Crema Espresso
mletá káva Popradská Crema Espresso do charlotte torty

Z uvedeného množstva pripravíte 8 až 10 porcií torty a príprava vám zaberie 25 minút. Počítajte aj s chladením a nakoniec nezabudnite ozdobiť hotovú charlotte tortu čokoládovými hoblinami.

Postup prípravy čokoládovo-kávovej charlotte torty

  1. Najskôr si pripravte tortovú formu s priemerom 18 cm.
  2. Potom si roztopte nad vodnou parou čokoládu a nechajte ju vychladnúť.
  3. V miske vyšľahajte mascarpone, šľahačku, cukor, vanilkovú pastu a mletú kávu.
  4. Do vychladnutej čokolády pridajte polievkovú lyžicu vymiešanej zmesi krému a premiešajte. Teplota čokolády sa tak vyrovná s krémom. Potom čokoládu primiešajte do zvyšného krému.
  5. Zmixujte pripravené espresso spolu s likérom.
  6. Na dno a boky formy vyukladajte piškóty. Tie na dne jemne navlhčite espressom s likérom.
  7. Piškóty rovnomerne potrite polovicou krému.
  8. Na krém naukladajte druhú vrstvu piškót a opäť ich potrite kávou s likérom.
  9. Navrh rozotrite zvyšok krému a uhlaďte ho.
  10. Pripravenú charlotte tortu vložte do chladničky a nechajte stuhnúť najlepšie do druhého dňa.
  11. Nakoniec tortu ozdobte čokoládovými hoblinami.
zdobenie a príprava charlotte torty

Tipy na záver

Charlotte torta je skvelá na skúšanie a kombinovanie rôznych chutí, preto neváhajte a pustite sa do experimentovania. Plnku torty si môžete prispôsobiť nielen podľa chuti, ale aj sezónnosti ovocia. V lete môžete navrch pridať čerstvé ovocie, napríklad jahody alebo maliny, a zaliať ich želatínou. Okrem toho môžete vymeniť piškóty za domáce piškótové cesto, ktoré teplé zviniete do rolády aj spolu s lekvárom.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!