Kávový cheesecake s jemne slaným karamelom

Kávový cheesecake s jemne slaným karamelom


Spojenie intenzívnej arómy a obľúbenej chuti mletej kávy Popradská Extra špeciál a karamelu, ktorého sladkosť je zvýraznená troškou soli, je to pravé povzbudenie a potešenie vašich chuťových pohárikov.

Recept sa zdá byť zdĺhavý na prípravu, ale nie je tomu tak. Sú v ňom len navyše popísané drobné rady, aby ste pripravili čo najlepší kávový cheescake.

Korpus:

Cesto:

Poleva - jemne slaný karamel:

  • 200 g cukru,
  • 100 ml vody,
  • 100 g masla izbovej teploty,
  • 120 ml smotany na šľahanie 33% izbovej teploty,
  • 1/2 čajovej lyžičky soli.

Na ozdobu použijeme nasekané orechy, pár kúskov ovocia physalis.

Lahodný kávový cheesecake

Postup na kávový cheesecake s karamelom

Maslové sušienky rozdrvíme v mixéri. V miske ich zľahka premiešame s lyžicou mletej kávy, až potom spojíme s roztopeným maslom. Hmotu prstami rovnomerne popritláčame do pripravenej okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a po obvode vytvarujeme cca 2 cm okraje. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme cca 12 minút.

Kávový cheesecake s karamelom

Medzitým si pripravíme kávovo-šľahačkovú zmes, ktorá tvorí dominantnú chuť cheesecaku. Do šálky vsypeme 2 a 1/2 polievkových lyžíc mletej kávy a zalejeme ich trochou vriacej vody. Celkové množstvo pripravenej kávy by malo byť cca 60-70 ml. Kávu necháme 2 minúty odpočívať, nech silná aróma a chuť prenikne do vriacej vody a scedíme. V hrnci necháme prevrieť šľahačku, vlejeme scedenú kávu, odstavíme od ohňa a dobre premiešame.

Chutný cheesecake s karamelom

V mixéri vymiešame mascarpone, kyslú smotanu a cukor. Stačí krátko, kým sa suroviny spoja. Prilejeme vychladenú kávovo-šľahačkovú zmes a opäť krátko premiešame. Vajíčka, žĺtok, hladkú múku pridávame postupne, po jednom za stáleho miešania.  Na záver primiešame kopcovitú polievkovú lyžicu mletej kávy pre dosiahnutie ešte výraznejšej kávovej chuti. Krém vylejeme na do zlatista upečený, medzitým aj vychladený korpus a dáme piecť. Do spodnej časti rúry dáme pekáč s vodou. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Pri tejto teplote pečieme prvých 12 až 15 minút. Potom teplotu znížime na 150 °C a pečieme ďalších 45 až 50 minút. Rúru neotvárame. Správne upečený kávový cheesecake je po okrajoch tuhý a v strede jemne trasľavý. Po upečení nožom oddelíme cheesecake od okrajov formy, nech nám nepopraská, ale necháme ho vo forme vychladnúť a potom ďalej odpočívať v chladničke.

Kávový cheesecake s jemne slaným karamelom

Na polevu použijeme jemne slaný karamel. V hrnci premiešame vodu s cukrom a necháme variť. Najskôr sa nám vytvorí sirup, ktorý začne bublať, nemiešame vareškou, len občas zatočíme hrncom alebo jemne nahneme a tak zľahka sirup premiešame. Necháme ho pod dozorom bublať až pokiaľ nechytí krásne jantárovú farbu. Znížime teplotu a v tomto momente pridáme za stáleho miešania maslo. Pozor, bude trošku prskať, to je v poriadku. Miešame do hladka. A na záver rovnako za stáleho miešania pridáme smotanu. Odstavíme od ohňa. Je dôležité, aby bola smotana aj maslo izbovej teploty, v opačnom prípade sa nám vytvoria hrudky. Keď je poleva hladká, pridáme po troške soli. So soľou opatrne, stačí pol čajovej lyžičky. Tak, aby nám to chutilo a soľ neprebila chuť karamelu. Necháme za veľmi občasného miešania úplne vychladnúť.

Z chladničky vypočinutý kávový cheesecake, necháme približne 5-10 minút postáť pri izbovej teplote a potom potrieme karamelom a po okrajoch posypeme nasekanými orechami, v strede ozdobíme physalisom.

Dobrú chuť a na zdravie!

... lebo ku kávovému cheesecaku so slaným karamelom neodmysliteľne patrí káva. Presso či zalievaná? Taká, ktorá vám chutí, a ktorej aróma prebudí všetky vaše zmysly.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
free shipping Doprava zdarma pri nákupe nad 39 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!

Pozrite si newsletter archív