filter icon FILTER
Kamilkový čaj

Problémy s trávením? Liekom môže byť aj čaj


Obsah článku

Nielen v akútnych prípadoch sa vám uľaví, keď si zoberiete medicínu a tá nemusí byť v podobe pilulky. Už naše babičky vedeli, ktorá bylinka je na čo vhodná, tak prečo v tejto tradícii nepokračovať a nepotlačiť bolesti, prípadne rovno vyliečiť príčinu prirodzeným spôsobom? Veľakrát je navyše takáto forma liečby príjemnejšia a chutnejšia. Samozrejme, máme na mysli chutnú šálku čaju!

Zistite, ako vplývajú rôzne čaje na vaše trávenie

Kvalitné čaje by nemali byť len chutným nápojom na dlhé jesenné či zimné večery, ale aj súčasťou vašej domácej prírodnej lekárničky. Tabletka na nadúvanie, problémy s trávením či plynatosť na nás síce môže žmurkať z televíznych reklám, no ak chcete svoje problémy vyriešiť prirodzenejšie, čaj na trávenie je tou správnou alternatívou.

Poctivo sušené bylinky, ktoré si v niektorých prípadoch môžete dochutiť lyžičkou medu alebo kvapkou citróna, dajú váš žalúdok do poriadku bez toho, aby ste sa museli trápiť nad tým, aké látky obsahujú a či vám nehrozia vedľajšie účinky. V kombinácii so správnou životosprávou je to stávka na istotu. Ktoré čaje by ste mali mať vo svojej zásuvke či skrinke určite poruke?

Kamilkový čaj

Kedy je vhodný: pri hnačke, proti podráždenému žalúdku

Kamilkový čaj s medom, no aj bez neho, je balzam na váš žalúdok. Jemná chuť, sladká vôňa a príjemný pocit po každom dúšku sú, okrem iného, dôsledkom uvoľňujúcich, protizápalových a dezinfekčných účinkov, ktoré na vás pôsobia. S kamilkovým čajom získate celý rad pozitívnych vplyvov na svoje telo a oceníte ho aj v prípade, že trpíte nespavosťou.

Čierny čaj

Kedy je vhodný: proti zápche, pri diétach

Angličania vedia, prečo pijú svoj čaj na raňajky aj po piatej. Nie je to len malá spoločenská udalosť a výsada vyšších vrstiev. Čierny čaj okrem bohatej zemitej chuti aj blahodarne vplýva aj na žalúdok a trávenie. Možno nie pri pití v anglickom štýle, s kvapkou smotany, no teplý, správne vyluhovaný čierny čaj bude pri zápchach vašim neoceniteľným pomocníkom. Vďačí za to obsahu kofeínu, ktorý pomáha organizmu s prekrvením a rozširuje cievy.

Čierny čaj môžete luhovať rôznymi spôsobmi v závislosti od druhu, respektíve spôsobu fermentácie. Väčšinou by však nemala dĺžka luhovania presiahnuť 5 minút. Počas prvých 2 minút luhovania dochádza k uvoľneniu nikotínu, preto má zmysel aj krátka príprava čaju. Pre rozvinutie plnej zemitej chute nechajte čaj luhovať 5 minút, aby sa uvoľnili aj bylinné triesloviny. Teplota vody by sa mala pohybovať od 89° po 99°, teda väčšinou stačí, ak necháte vodu zovrieť a minútu odstáť.

Čierny čaj

Mätový čaj

Kedy je vhodný: po prejedení, ťažkých jedlách, na podporu trávenia

Mätový čaj zmierňuje pocity prejedenia, upokojuje podráždený žalúdok a podporuje trávenie. Taktiež zmierňuje nadúvanie. Mäta uvoľňune žalúdočné svaly, čím zvyšuje rýchlosť prechodu potravy žalúdkom.

Čerstvú alebo sušenú mätu si pripravíte zaliatím vriacou vodou a luhovaním 6-8 minút. Pri čerstvom variante sú vhodné aj zápary, teda luhujte ju v zakrytej šálke či nádobe. Pri záparoch nevyužívajte vriacu vodu, postačí 80° po dobu maximálne 10 minút.

Mätový čaj si môžete dopriať pravidelne, pri ozdravných kúrach sa však odporúča využívať kúru po dobu dvoch týždňov a následne si dať aspoň týždňovú prestávku.

Mätový čaj

Zelený čaj

Kedy je vhodný: zlepšenie trávenia zrána, pravidelné pitie, náhrada kávy

Káva nevyhovuje každému žalúdku, no bez poriadneho „nakopnutia sa” niektorí z nás nedokážu fungovať. Vyskúšajte zelený čaj, ktorého povzbudivé účinky môžu nahradiť šálku espressa, ak váš žalúdok protestuje. Zelený čaj má taktiež upokojujúce účinky, je plný antioxidantov, a ak vám nevyhovuje pitie za horúca, môžete si ho vychladiť, pridať plátok alebo mesiačik citróna a doplniť tento povzbudivý nápoj niekoľkými ľadovými kockami.

Zelený čaj sa luhuje v závislosti od druhu pri teplote 70° až 90°, najčastejšie pri 70°. Vodu je dobré najskôr prevariť a následne nechať ochladiť na požadovanú teplotu. Niektoré sypané zelené čaje môžete luhovať aj viackrát, pri prvom náleve ho nechajte vo vode 3 minúty, pri druhom maximálne 2 minúty. Väčšina zelených čajov má po správnom vyluhovaní jasnú zelenú farbu a nie sú zakalané.

Zelený čaj

Aké sú ďalšie možnosti pre zlepšenie trávenia

Spomenuté čaje sú len kvapkou v mori (alebo lístkom v šálke?) z množstva, ktoré môžete využiť pre zlepšenie vášho zdravotného stavu. Trávenie je ale komplexný proces, s ktorým vám len samotné pitie čaju nepomôže, je skôr doplnkom.
Problémy s trávením častokrát spôsobuje aj nesprávna životospráva a zlé stravovacie návyky. Ako sa v tomto smere môžete zlepšiť a pozitívne tak ovplyvniť aj trávenie?

Obmedzte alebo úplne presňte fajčiť

Nikotín v kombinácii s dechtom, ktorý inhalujete pri fajčení, sa podpisuje na prekrvení organizmu - aj žalúdka. Žalúdočné kyseliny a samotný proces trávenia prebiehajú za špecifických podmienok, ktoré nedostatočné prekrvenie ovplyvňuje. Aj preto vám môže nadmerné fajčenie zhoršovať situáciu s trávením. V prípade, že trpíte častým pálením záhy, je pre vás fajčenie ešte nebezpečnejšie. Uvoľňuje totiž pažerákový zvierač medzi žalúdkom a pažerákom, čo dáva tráviacim kyselinám voľný priechod.

Jedzte pravidelne

Hladovky sa dostávajú znova do módy, napríklad v podobe intermittent fasting, teda prerušovaného hladovania. V praxi to znamená, že jete napríklad počas ôsmich hodín z dňa a zvyšných 16 hodín nejete vôbec, prijímate iba tekutiny (napríklad vodu, čaje a podobné nízko kalorické nápoje - pomarančová šťava alebo džúsy sú nevhodné). Tento typ stravovania využívajú športovci s paelo diétou alebo tí, ktorí sa snažia dostať do ketózy. Podobné stravovanie dá zabrať aj zdravému organizmu, ak ale trpíte žalúdočnými problémami, je vyslovene nevhodné.
Nemusíte jesť 5x denne, no bežné 3 jedlá si určite doprajte. Žalúdočné kyseliny, hoci v menšej miere, sa tvoria aj keď je váš žalúdok prázdny.

Nevynechávajte polievky

Tak ako pri pití teplého čaju, aj pri teplej polievke váš žalúdok pookreje. Súvisí to s prekrvením žalúdočných stien, vyvážením žalúdočných štiav a „príprave” na väčšie jedlo. Na obed by ste preto nemali polievky vynechávať.

Pozor na korenené jedlá

Zdravá žalúdočná stena je pokrytá vrstvou, ktorá ju chráni. Pri jej narušení nadmerným množstvom žalúdočných štiav je potom citlivejšia na výrazné pokrmy a ochucovadlá. Korenie, ale aj soľ a predovšetkým chilli vám môžu spôsobiť v horších prípadoch veľmi bolestivé stavy. Doprajte svojmu žalúdku čas na regeneráciu a skúste vysadiť silno korenené a ochutené jedlá aspoň na dobu dvoch týždňov. Pridajte na miesto silných korenín do jedla rascu, ktorá naopak trávenie zlepšuje.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!