filter icon FILTER
Čierna káva s voňavým korením

Korenie do kávy: Všetko, čo potrebujete vedieť o jeho výbere, skladovaní a dávkovaní


Obsah článku

  • Najčastejšie používané koreniny sú škorica, kardamóm, klinčeky, muškátový oriešok, vanilka, zázvor, badián, kakao a čili.
  • Odporúčané množstvo je približne ¼ čajovej lyžičky na jednu šálku, aby konečná chuť nápoja nebola príliš intenzívna.
  • Korenie je najlepšie pridávať počas varenia kávy, napríklad v džezve, nie do automatického kávovaru.
  • Pre zachovanie arómy skladujte koreniny na suchom, tmavom mieste vo vzduchotesnej nádobe a meľte ich až tesne pred použitím.

Korenie do kávy nie je len chutným experimentom, ale aj spôsobom, ako dopriať telu a mysli niečo navyše. Rôzne druhy korenín totiž dokážu šálku kávy obohatiť o jedinečnú arómu a zároveň priniesť množstvo zdravotných benefitov. Objavte, ktoré koreniny sa hodia do vašej kávy a ako ich správne dávkovať, a vyskúšajte aj náš jednoduchý recept.

Klasická káva verzus káva s korením

Tradičná káva sa zväčša pripravuje zo zŕn arabiky alebo robusty, pričom výsledná chuť závisí od kvality a spôsobu ich praženia. Môže byť jemná alebo výrazná, no vždy si zachováva svoju typickú čistú kávovú chuť a prirodzenú arómu, ktorá mnohým jednoducho učaruje, no časom sa môže stať všednou.

Preto, ak hľadáte niečo, čím kávu ozvláštnite, môžete vyskúšať korenie do kávy a obohatiť tak svoju šálku o nový rozmer. Najviac sa používa škorica, kardamóm, klinčeky či muškátový oriešok. Tieto ingrediencie prinášajú teplé a aromatické tóny, ktoré klasickú kávu zmenia na zážitkový nápoj. Okrem špecifickej chuti má korenie aj rôzne benefity – napríklad vo forme podpory trávenia či mierne povzbudzujúcich účinkov.

Ako si pripraviť kávu s korením

Ingrediencie na prípravu

  • kvalitná káva
  • ¼ čajovej lyžičky vybraného korenia na jednu šálku
  • mlieko podľa chuti

Postup prípravy

  1. Uvarte si šálku kávy podľa vlastných preferencií.
  2. Do horúcej kávy pridajte ¼ čajovej lyžičky korenia – buď škoricu, kardamóm, alebo i oboje naraz.
  3. V samostatnej nádobe zohrejte mlieko a prisypte doň štipku rovnakého korenia, aby sa arómy prepojili.
  4. Podľa chuti primiešajte do mlieka trochu medu alebo iného sladidla – tento krok môžete aj vynechať.
  5. Pripravené mlieko nalejte do kávy a dobre premiešajte.
  6. Na záver nápoj ešte posypte štipkou korenia pre výraznejšiu chuť a atraktívny vzhľad.

Ako si vybrať korenie do kávy?

Odporúčané korenie Charakteristika chuti Kedy použiť? Extra tip
Sladké chute kardamóm, škorica, vanilka jemná, sladká aróma ideálne do popoludňajšej kávy alebo kapučína vanilka dodá káve krásny orientálny nádych
Korenisté chute muškátový oriešok, nové korenie, klinčeky plnšia, hlboká, s pikantným podtónom hodí sa k silnému espressu klinčeky používajte opatrne, aby ich chuť neprebila tú kávovú
Experimentálne chute zázvor, badián exotický, svieži či sezónny nádych v zime alebo počas Vianoc badián vyzerá krásne aj ako ozdoba v šálke

Najlepšie je pridať korenie pri zalievaní kávy, nie do pákového či automatického kávovaru – nechcete predsa, aby vám stroj neskôr voňal napríklad po klinčekoch.

Účinky jednotlivých korenín

Kardamóm

Kardamóm má jemnú, sviežu a mierne citrusovú arómu, ktorá občerstvuje a povzbudzuje. Priaznivo pôsobí na trávenie, zmierňuje kŕčeplynatosť a má antibakteriálne účinky, ktoré podporujú imunitný systém.

V káve sa hodí predovšetkým do jemnejších zmesí arabiky, kde podčiarkuje ich sladkasté tóny a nápoju dodáva exotický nádych.

Škorica, vanilka, kurkuma - korenie do kávy

Škorica

Škorica kávu obohacuje o hrejivú a sladkastú arómu s jemne pikantným tónom. Pomáha pri tráveníregulácii hladiny cukru v krvi, má antibakteriálne a protizápalové účinky a posilňuje imunitu aj metabolizmus.

Skvelo sa kombinuje s mliekom a medom, čím získate klasický „jesenný“ nápoj s podmanivou vôňou.

Vanilka

Vanilka káve dodáva jemný, sladký a zamatový nádych. Má upokojujúceantioxidačné účinky, podporuje relaxáciu a zmierňuje stres.

Perfektne ladí s inými koreninami a hodí sa do kapučínacaffé latte, kde zvýrazní ostatné prísady, ako škorica alebo kardamóm.

Muškátový oriešok

Muškátový oriešok podporuje trávenie, upokojuje nervový systém a pomáha pri nespavosti či stresových stavoch. Má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti.

V spojení so škoricou alebo kardamómom vytvára nápoj s hrejivou a sofistikovanou chuťou – je teda ideálny na chladné dni.

Klinčeky

Klinčeky majú intenzívnu, aromatickú a mierne pikantnú chuť, ktorá káve pridáva hĺbku. Majú silné antibakteriálne a protizápalové účinky, uľavujú od bolesti a podporujú imunitu.

Ako korenie do kávy ich používajte opatrne, pretože aj malé množstvo dokáže výrazne ovplyvniť finálnu chuť.

Zázvor

Zázvor kávu spestrí sviežou, pikantnoumierne ostrou chuťou. Bojuje proti nachladnutiuzápalom a uľavuje od nevoľnosti.

Výborne sa dopĺňa so škoricoumedom, vďaka čomu vyčaríte nápoj nielen chutný, ale aj povzbudzujúci.

Voňavá káva s anízovou hviezdou a korením do kávy

Badián

Badián má výraznú, sladkastú chuť. Zmierňuje kŕče, nevoľnosťnadúvanie, má antivírusovéantibakteriálne účinky. Do kávy ho pridávajte skôr počas sviatočného alebo zimného obdobia, kedy jeho aromatické tóny harmonicky doplnia ostatné koreniny.

Ako správne dávkovať a skladovať korenie do kávy

Dávkovanie korenia do kávy

Pri pridávaní korenia do kávy platí jednoduché pravidlo – menej je niekedy viac. Odporúčaná dávka na jednu šálku je približne ¼ čajovej lyžičky alebo jednoducho štipka. Takto získate jemnú arómu, ktorá vášmu nápoju pridá na výnimočnosti, ale neprerazí jeho základnú chuť.

Tipy na skladovanie korenia

Aby si korenie zachovalo svoju arómu, je dôležité ho správne skladovať. Najlepšie je uchovávať ho na suchom, tmavom a chladnom mieste, mimo zdrojov tepla a vlhkosti.

Používajte nepriehľadné vzduchotesné nádoby, ktoré korenie ochránia pred svetlom, vzduchom a vlhkosťou. Takto sa zminimalizuje riziko, že zvlhne.

Trvanlivosť a zachovanie arómy

Koreniny si svoju sviežu arómu udržia zhruba 1 až 2 roky. Najlepšie je však mlieť ich tesne pred použitím – takto si zachovajú plnú chuť a vôňu.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!