levandulovy sirup

Recept na domáci levanduľový sirup do čaju i limonády


Levanduľa má široké spektrum využitia, od kozmetické, cez kulinárske, až po liečivé účinky. Sila levandule sa využíva pri liečbe dýchacích problémov, pri chrípke a angíne. Je skvelým pomocníkom pri popáleninách, má silné protizápalové účinky, pomáha pri lupienke, ekzémoch a vyrážkach.

Okrem čaju môžeme využiť blahodarné účinky levandule aj v iných formách, napríklad ako levanduľový olej, masť, tinktúru, soľ do kúpeľa alebo levanduľový sirup.

Na domáci levanduľový sirup budeme potrebovať:

  • približne 50 ks levanduľových vetvičiek,
  • 3 citróny alebo limetky,
  • 1 kg trstinového cukru,
  • 2 litre prevarenej vody,
  • na zakonzervovanie kyselinu askorbovú alebo citrónovú.
ingrediencie na levandulovy sirup

Postup prípravy:

  1. Nastriháme si vetvičky levandule, najlepšie po daždi. Vložíme do hrnca a zalejeme prevarenou vodou. Pridáme na kolieska nakrájané limetky a necháme lúhovať približne 12 hodín na chladnejšom mieste. Pre jemnejšiu chuť môžeme pridať zopár lístočkov mäty. A ak chceme dosiahnuť ešte krajšiu farbu sirupu, môžeme pridať pár roztlačených čučoriedok alebo jahôd.
  2. Po vylúhovaní scedíme cez gázu. Do výluhu pridáme trstinový cukor a jednu čajovú lyžičku kyseliny askorbovej alebo citrónovej.
  3. V tomto recepte využijeme pasterizáciu - krátko trvajúce tepelné opracovanie sirupu, ktoré usmrcuje všetky živé mikroorganizmy, a pritom maximálne zachováva pôvodné vlastnosti a vitamíny. Pasterizáciu dosiahneme zahriatím sirupu na teplotu 80 stupňov, potom znížime plameň a varíme približne 3 minúty.
  4. Sirup hneď plníme do sterilných fliaš. Takto pripravený sirup vydrží na chladnom mieste aj rok. To najhlavnejšie je, že obsahuje všetky cenné vitamíny.

Sirupom si môžeme zvýrazňovať chuť obľúbeného čaju, alebo ho využijeme na výrobu osviežujúcej levanduľovej limonády.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!

Pozrite si newsletter archív