filter icon FILTER
Učinky levadule, 3 variacie pre levandulovy caj

Liečivé účinky levandule: Ako ju môžete využiť už túto sezónu


Obsah článku

Vedeli ste, že existuje viac ako 30 druhov levandule? V našich podmienkach sa najlepšie darí levanduli lekárskej, respektíve úzkolistej, a levanduli prostrednej, pretože sú to druhy, ktoré najlepšie znášajú zimu.

Levanduľa sa označuje ako rozvetvený poloker, ktorý je charakteristický svojimi malými aromatickými kvetmi fialovej farby. Pôvodne pochádza z hornatých oblastí Stredomoria a severnej Afriky. Jej názov pochádza z latinského slovesa lavare, čo znamená umývať. V starovekom Ríme bola súčasťou kúpeľnej rutiny vďaka svojim antiseptickým a protizápalovým účinkom.

Najvhodnejší čas na jej zber je v letných mesiacoch, ešte v začiatkoch kvitnutia kvetov. Vtedy je najvoňavejšia a má najväčšiu silu.

Po vysušení ju zviažeme do zväzkov, ktoré majú široké využitie. Výborne poslúži ako voňavá dekorácia, ale tiež v skrini ako prevencia proti moliam, či v špajzi proti škodcom. Vôňa levandule dokonca odpudzuje komáre.

Levanduľu lekársku poznajú doktori, parfuméri aj kuchári

Levanduľu s obľubou využívajú v liečiteľstve, v kozmetickom priemysle, v potravinárstve, a nedajú na ňu dopustiť ani milovníci provensálskeho štýlu.

Modro-fialové kvety a pastelovo zelené listy sú krásne na pohľad, no pod povrchom skrývajú prírodnú liečivú silu. Využíva sa najmä pre svoje dezinfekčné, protizápalové a uvoľňujúce účinky.

V medicíne sa doktori zhodujú na niektorých účinkoch, ktoré sa považujú za potvrdené, no existuje aj celý rad benefitov, pri ktorých sa odborníci rozchádzajú a nie sú dokázané. Medzi známe účinky patria:

  • liečba úzkosti,
  • liečba plesňových infekcií,
  • boj proti vypadávaniu vlasov,
  • urýchlenie hojenia zranení.

K medicínsky nepreukázaným liečivým účinkom levandule patria:

  • liečba depresie,
  • liečba vysokého krvného tlaku,
  • úľava pri menštruačných bolestiach,
  • úľava pri nevoľnosti,
  • liečba ekzému.

Odborníci odporúčajú niekoľko spôsobov jej využitia. Levanduľu môžete inhalovať, čo je dobré hlavne pri bolestiach a problémoch spätých s nervovou sústavou. Žalúdočnú nevoľnosť upokojíte levanduľovým čajom, alebo si na kocku cukru alebo na lyžičku s čajom nakvapkajte zopár kvapiek prírodného levanduľového oleja.

Vyrobte si vlastný levanduľový olej

V prípade, že nemáte po ruke esenciálny olej lisovaný z kvetov levandule, alternatívu si ľahko vyrobíte pomocou jedlého oleja (my odporúčame kvalitný olivový olej), ktorý dáte do uzatvárateľnej nádoby a nasypete deň levanduľovú drvinu - kvety a jemné stonky.

Uzavretú nádobu necháme postáť na slnečnom mieste minimálne týždeň, optimálne aj dlhšie, pretože sa uvoľní viac esencií z byliny. Takýto levanduľový olej môžete použiť zvonku, ale aj vnútorne.

Kvalitný spánok a pokojné nervy v jednej šálke

Okrem zážitku pre chuťové bunky, levanduľový čaj podporuje zdravý spánok. Šálka čaju pred spaním pomôže upokojiť funkcie mozgu pomocou podnecovania chemických reakcií nervovej sústavy. Zvyšuje produkciu dopamínu a znižuje hladinu stresových hormónov, ako je kortizol.

Okrem toho redukuje zápaly v tele, povzbudzuje imunitný systém, má pozitívne účinky na hormonálnu rovnováhu.

Ak patríte k milovníkom upokojujúceho levanduľového čaju, ktorý v sebe ukrýva rozmarínovo-mätové tóny, pripravili sme si pre vás tri variácie, ktoré sa vám budú páčiť.

Levanduľový čaj 3x inak

1. Klasický čaj z levandule

Ak sa rozhodneme pre čerstvú levanduľu, odstránime kvety zo stopky, alebo iba odstrihneme prebytočnú stopku. Menšiu hrsť kvetov z byliny zalejeme horúcou, no nie vriacou vodou a necháme lúhovať 10 až 13 minút. Do voňavého čaju môžete pridať citrón a vychutnávať.

2. Skamaráťte levanduľu s ďalšími bylinkami

Mnoho ľudí, ktorí bylinky dobre nepoznajú, sa bojí kombinovať rôzne druhy. Je pravdou, že niektoré bylinky môžu spolu sedieť, no iné kombinácie nemusia byť úplne lahodné.

Levanduľu môžete v rôznych pomeroch kombinovať s týmito bylinkami:

  • kvety bazy čiernej,
  • listy z čiernych ríbezlí,
  • šalvia,
  • lipové kvety,
  • medovka lekárska,
  • mäta,
  • šípky,
  • kvet ibišteka.

3. Levanduľový čaj s čučoriedkami pre dospelých

Poslednú variáciu sme vyhradili pre dospelých, ktorí si pochutia na horúcich nápojoch, zostrených alkoholom.

Budeme potrebovať:

  • sušenú levanduľu alebo vrecká levanduľového čaju,
  • zavárané alebo mrazené čučoriedky,
  • rum.

Pripravíme si levanduľový čaj. Horúci ho prelejeme do malého hrnca, pridáme čučoriedky a zohrievame na miernom plameni 1 - 2 minútky, aby sa chute spojili.

Množstvo čučoriedok záleží na osobných preferenciách, ale odporúčame aspoň 1 väčšiu polievkovú lyžicu na jednu osobu (asi 3 dcl čaju). Ak pridávate mrazené čučoriedky, môžete ich predvariť dopredu, alebo ich spolu s výluhom povaríme dlhšie (približne 5 - 7 minút).

Následne zmes odstavíme z varu a necháte trochu schladiť. Nakoniec pridáme trochu rumu.

Osviežujúcu limonádu si zas môžete pripraviť pomocou levanduľového sirupu, pozrite si recept naň.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!