filter icon FILTER
raw gulicky

Recept na raw koláčik: Energetické guličky s kávou


Obsah článku

„Raw“ stravovanie je posledné roky veľmi obľúbené a propagované. Hovorí sa mu aj živá či surová strava. Ide o tepelne neupravené jedlo, ktoré nebolo vystavené teplote nad 45 °C.

Najpoužívanejšie suroviny sú ovocie, zelenina, strukoviny a orechy. Tie sa zväčša mixujú, odšťavujú, máčajú či sušia. Potraviny si tak uchovávajú vitamíny a živiny.

Či je tento spôsob stravovania aj skutočne zdravší a prospešnejší pre človeka, je diskutabilné. Štúdie preukazujú plusy, ale aj mínusy pre naše telo.

Tak ako pri všetkom, aj tu platí pravidlo zlatej strednej cesty. Ak občas zaradíme do nášho jedálnička niečo z raw stravy, určite neobanujeme. Ľudia, ktorí sa zdravšie stravujú alebo radi športujú, si určite tiež vyberú.

Raw recepty nie sú len o zeleninových a ovocných šťavách, ľahkých a zdravých večeriach. Dá sa medzi nimi nájsť aj chutný dezert či sladkosť. Dodajú nášmu telu vitamíny, energiu a uspokoja aj naše chuťové poháriky. My sme pre vás pripravili recept na raw guličky s kávou. Je jednoduchý na prípravu, takže vás nečaká žiadne pečenie či hodiny strávené v kuchyni.

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 200 g odkôstkovaných datlí medjool,
  • 200 g lieskových orechov,
  • 2 PL kávových zŕn kávy Extra Špeciál alebo 2 PL mletej kávy Extra Špeciál,
  • 3 PL strúhaného kokosu,
  • 2 KL za studena lisovaného kokosového oleja,
  • 1 PL kakaa,
  • nasekané orechy, kakao, kokos na obaľovanie.
ingrediencie na raw gulicky

Postup:

  1. Najskôr si dohladka rozmixujeme lieskové orechy a kávové zrná. Použijeme na to výkonný mixér so sekáčikom v tvare S (food processor). Kto chce, môže namiesto zŕn zvoliť mletú kávu. My sme pre intenzívnejšiu vônu vybrali kávové zrná.
  2. Orechovo-kávovú zmes presypeme do misky. Do mixéra vložíme odkôstkované datle medjool a mixujeme, kým nám nevznikne jednoliata hladká hmota, takmer až pasta. Ak máme datle iného druhu či suchšie, namočíme ich vopred na 4 hodiny do vody.
  3. K datlovej zmesi pridáme nasekané orechy, kávu a zvyšné suroviny - kokos, kakao a kokosový olej a opäť mixujeme.
  4. Vzniknutú masu ešte dôkladne premiešame v rukách a tvarujeme guličky rovnakej veľkosti. Obaľujeme ich podľa svojich chutí v kokose, nasekaných orechoch, škorici či kakau. Uskladňujeme ich v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.
raw gulicky s kavou

Guličky sú výborným snackom do práce, po namáhavej športovej aktivite, alebo hocikedy, keď dostaneme chuť na sladké. Oproti iným sladkostiam sú veľmi sýte, a preto ich nedokážeme zjesť veľa.

Zamaškrťte si zdravo, lebo v zdravom tele je aj zdravý duch. Krásny deň plný energie praje Popradské!

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!