filter icon FILTER
Zber lipových kvetov na jar a účinky lipy

Nazbierajte lipu do zásoby: Účinky lipového čaju oceníte celoročne


Obsah článku

Lipa je veľmi starý strom, ktorý poznali a dokonca uctievali naši predkovia. Slovania si lipu vybrali ako svoj symbol. Oddávna sú známe aj jej pozitívne účinky na naše zdravie.

Na našom území sa lipy vyskytujú hlavne dva druhy, a to lipa malolistálipa veľkolistá. Ostatné druhy, ktoré sa väčšinou umelo dopestovávajú, nemajú priaznivé účinky na zdravie a nezbierame ich.
Na jar sa treba lipou zásobiť na celý rok, pretože sa zbiera len lipový kvet tesne po rozkvitnutí a opelení. Okvetie, z ktorého už začínajú opadať malé lupienky, nie je vhodné na zber. So zberom sa začína okolo mája a júna, preto ak si chcete nazbierať lipu sami, buďte v tomto období pozorní, aby ste nepremeškali čas na zber.

Voňavé kvietky lipy priaznivo pôsobia ako prevencia proti nachladnutiu, pretože posilňujú obranyschopnosť organizmu. V chrípkovom období je čaj z lipy výborným doplnkom pre každého ako prírodná ochrana, pričom pomáha vyplaviť škodlivé látky z organizmu.

Siahnite po ňom aj v prípade, že sa chrípka už dostavila. Eliminuje bolesti hrdla a zráža horúčku. Známy je hlavne pre svoje potopudné vlastnosti. Pri zápale priedušiek je výborným doplnkom liečby, pretože pomáha s vykašliavaním.

Okrem toho bojuje s celým radom iných problémov, ako napríklad:

  • s nespavosťou, nervozitou, migrénou,
  • pri chorobách tráviaceho traktu (žalúdočných kŕčoch, črevných ťažkostiach),
  • pri infekčných chorobách,
  • pri problémoch so žlčníkom.

Ako sušiť a skladovať kvety lipy?

Pri zbere opatrne rukou odoberieme okvetie a uložíme ho na suché miesto. Dbáme na to, aby sme strom zbytočne nepoškodili.

Kvety môžeme opláchnuť, no následne ich osušíme, aby na nich nezostávala voda. Rozložíme ich na plech alebo tácku tak, aby každý kvet mal vzduch a necháme sušiť.

Keď sú kvety suché a krehké, uskladníme ich v tmavej uzatvárateľnej nádobe, kde vydržia do ďalšej sezóny.

Účinky lipy a na čo je dobrý lipový čaj

Pripravte si voňavý lipový čaj

Na čistý lipový čaj budeme potrebovať menšiu hrsť sušených lipových kvetov, ktoré zalejeme vriacou vodou. Zakryjeme a necháme lúhovať asi 10 minút. Dochutiť ho môžeme medom a citrónom, ale aj lipovým sirupom, ktorý si doma pripravíte podľa nášho receptu.

Tip: Skombinujte lipu s inými bylinkami na dosiahnutie plnšej chuti a znásobenie benefitov, ktoré poskytujú bylinky. Našimi obľúbencami na kombinovanie sú tymian, fenikel, baza čierna a mäta. Zastúpenie v kombinácií s lipou majú aj v našich bylinných čajoch Chudnutie a očista či Kašeľ a priedušky.

Nežiadúce účinky a lipový čaj v tehotenstve

U dospelých ľudí nie sú potvrdené žiadne výrazné nežiaduce účinky lipového čaju. Pacienti s kardiovaskulárnymi ochoreniami by sa však mali vyhnúť dlhodobému pitiu.

Je bezpečné piť lipový čaj v tehotenstve? Odpoveď nie je jednoznačná. Všeobecne sa odporúča vyhnúť sa v tehotenstve bylinným čajom, hlavne ich dlhodobému pitiu. Ak si nie ste istá a nemáte potvrdené od lekára, že vám nejaká bylinka neuškodí, radíme vám ich radšej vynechať úplne.

Pri detičkách a obzvlášť bábätkách musíme dávať pozor, aby sme im dali len čaje, ktoré im neuškodia, a ani s tými to netreba preháňať. Hovorí sa, že kým má dieťa pol roka, vystačí si len s materským mliekom. Od pol roka môžeme začať postupne zvykať deti na bylinné čaje. Zo začiatku im vystačí jedna polievková lyžica rozriedená v 200 ml vody. Odporúčajú sa najmä čajíky z lipy, tymianu a fenikla. Poraďte sa však so svojím lekárom.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!