filter icon FILTER
veľkonočné košíčky

Veľkonočný recept na kávovo-karamelové košíčky


Obsah článku

Veľká noc je spojená s oslavou príchodu jari, nového života, čistoty a hojnosti. Naši predkovia sa na ňu pripravovali veľkým jarným upratovaním. Muži sa starali o úrodu na poliach. Chlapci plietli korbáče a dievčatá zdobili veľkonočné vajíčka. Ženy piekli veľkonočné baránky a pripravovali štedré pohostenie na veľkonočnú nedeľu.

V pondelok chlapci chodievali dievčatá oblievať a šibať korbáčmi. Na východnom Slovensku sa prevažne oblievalo, čo malo mladým dievčatám zabezpečiť zdravie, plodnosť a čistotu. Na západnom Slovensku sa naopak šibalo korbáčom z vŕbového prútia, ktorý stelesňoval zdravie, silu a ohybnosť.

Veľa z týchto zvykov sa zachováva dodnes, aj keď poniektorí už trávia veľkonočné sviatky mimo svojich domovov. Stále však platí, že na veľkonočných stoloch Slovákov nechýbajú všakovaké dobroty, ako údené, zemiakový šalát, varené vajcia na rôzne spôsoby, koláče a zákusky od výmyslu sveta.

Jeden tip na veľkonočný zákusok sme si pre vás pripravili aj my. Inšpirujte sa nenáročným receptom na košíčky s karamelovým krémom, ktorého chuť jemne podčiarkuje lahodná chuť kávy Extra špeciál.

ingrediencie na košíčky

Čo všetko potrebujete na kávovo-karamelové košíčky?

Ingrediencie na korpus

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 150 g masla
  • nastrúhaná kôra z polovice citróna

Ingrediencie na krém

Ďalej budeme potrebovať formičky na košíčky, cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a na dekorovanie použijeme sladké veľkonočné mini vajíčka.

Postup prípravy výborných karamelových košíčkov s jemným tónom kávy

1. Zo žĺtkov, hladkej múky, masla, práškového cukru a nastrúhanej citrónovej kôry ručne vymiesime cesto na košíčky. Cesto sa nedrobí a je mastnejšie. Vytvarujeme si z neho guľku, ktorú odložíme na pol hodinu do chladničky.

2. Medzitým si pripravíme dosku na vaľkanie a trochu múky na pomúčenie cesta. Formičky na košíčky vymastíme maslom. Rúru zapneme na 180°C. Vyberieme cesto z chladničky. Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske a vykrajujeme kolieska, ktoré potom povtláčame takmer po okraj formičiek. Uložíme ich na plech, kde cesto na záver popicháme vidličkou. V rúre pečieme cca 20 minút do zlatista.

košíčky

3. Kým sa nám košíčky pečú, pripravíme si krém. Dôležité je, aby maslo aj karamelové Salko mali približne rovnakú teplotu. Najlepšie je nechať ich pred prípravou spoločne vyložené pár hodín na kuchynskej linke. V mise vymiešame maslo do peny. Postupne k nemu po lyžiciach pridávame karamelové Salko. Vyšľahaný krém na záver ochutíme lyžicou mletej kávy.

4. Cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou naplníme krémom a podľa vlastnej fantázie ho nanesieme na vychladnuté košíčky. Na záver dekorujeme veľkonočnými mini vajíčkami. Košíčky skladujeme v uzatvárateľnej nádobe a v chlade.

košíčky s karamelovým krémom

Košíčky sme pre veľkonočný recept vybrali zámerne, lebo symbolizujú hojnosť. Tieto naozaj v pravom slova zmysle. Sladký, chrumkavý korpus spolu s karamelovým krémom s jemným tónom kávy je tým pravým sýtym zákuskom, ktorý nemôže chýbať na vašom veľkonočnom stole. Ponúknite ho ku kávičke veľkonočným šibačom.

Veselú Veľkú noc plnú hojnosti praje Popradské!

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!