filter icon FILTER
caj z cerstvej zihlavy, troj tyzdnovy detox zihlavou

Žihľavový čaj detoxikuje a zároveň prospieva pleti a vlasom


Obsah článku

Liečivé účinky žihľavy oceňovali už v stredoveku, keď sa žihľava používala ako liek na bolesť kĺbov a diuretikum. Spracovávajú sa nie len listy a stonky, ako si mnohí myslia, ale aj korene, ktoré priaznivo pôsobia na močové cesty a prostatu.

Benefity a účinné látky

Žihľava dvojdomá obsahuje mnoho účinných látok ako magnézium, vápnik, železo, fosfor, sodík, chlorofyl, vitamíny K, A, C a niekoľko vitamínov zo skupiny B. Mnohé z týchto vitamínov pôsobia v tele ako antioxidanty. Spolu zlepšujú stav pokožky a vyživujú vlasy.

Účinky zihľavového čaju

  • na obličky,
  • na žlčník,
  • na pečeň,
  • pri alergiách ,
  • pri bolestiach hlavy,
  • pri zápale močových ciest,
  • stimuluje hladinu cukru (vhodné pre diabetikov),
  • proti artérioskleróze, chronických bolestiach kĺbov a dne (podporuje vylučovanie kyseliny močovej z kĺbov) a osteoporóze,
  • na krv (tvorba hemoglobínu a znižovanie hladiny cukru).

4 skrášľujúco-ozdravujúce žihľavové procedúry

1. Kúra zo žihľavového čaju na chudnutie

Spravte si trojtýždňovú detoxikačnú kúru, ktorú poznali už naše babičky. Je to jednoduchý spôsob, ako rozhýbať metabolizmus, čo má dopad aj na chudnutie. Prečisťuje krv, podporuje krvotvorbu a znižuje hladinu cukru v krvi, vďaka čomu je potreba prijímať cukry nižšia.

Čaj zo žihľavy je protizápalový, preto je dobré ho piť, keď telo dlhodobo bojuje s chorobou. Upokojujúco pôsobí na žalúdok, trávenie a črevá. Okrem detoxikačno-zdravotných účinkov pôsobí aj navonok, konkrétne na vlasy a pleť, a to tak, že budú vyživené a hydratované. Z dlhodobejšieho hľadiska lieči akné a zápaly na pleti.

Kúra trvá 21 dní, počas ktorých sa každý deň pije čaj zo žihľavy. Za deň by ste mali vypiť približne liter žihľavového čaju. Šálku nalačno a pred spaním a zvyšok priebežne cez deň. Po uplynutí 3 týždňov si dajte dlhšiu pauzu na dva a viac týždňov.

Žihľava sa odporúča najmä ženám z viacerých dôvodov. Čaj z byliny uvoľňuje menštruačné kŕče a nadúvanie a v neskoršom období ženského života zmierňuje príznaky menopauzy.

V tehotenstve sa pitie žihľavového čaju odporúča najskôr v poslednom trimestri tehotenstva, a aj to len v malých a slabých dávkach. Rozhodne nepite čaj v prvom trimestri tehotenstva, pretože dráždi maternicu, čo môže spôsobiť komplikácie. Tehotné ženy ho môžu užívať na doplnenie vitamínov a podporu tvorby materského mlieka. Majte ale na pamäti, že intenzita nemôže byť rovnaká ako u žien, ktoré nie sú v gravidnom stave.

salka zihlavoveho caju, cestve byliny na chudnutie

2. Žihľavový odvar na vlasy

Kto netúži po hustej a lesklej korune krásy? Ak sa radíte k tým, čo chcú mať krásne zdravé vlasy, riešenie nie je vôbec náročné. Pripravte si žihľavový odvar na vlasy.

V litri horúcej vody vylúhujte nazbierané žihľavové listy (asi 50 g) alebo použite 3 vrecúška žihľavového čaju. Odvar aplikujte na vlasy vždy po umytí, kým sú vlasy mokré. Pre intenzívnejší účinok si môžete oplach aplikovať každý deň. Bylinný odvar nezamastí vlasy a účinky sa dostavia rýchlejšie. Ak vám z odvaru zostane, môžete si ho uskladniť na 1-2 dni v chladničke v uzatvárateľnej nádobe.

Druhou možnosťou je pripraviť si žihľavovú tinktúru. Tento spôsob prípravy je zdĺhavejší, ale vydrží dlhšie. Budete naň potrebovať kvalitný biely alkohol, 70 g žihľavy a uzatvárateľnú nádobu. Do nádoby vložte žihľavu a alkohol dolejte tak, aby boli listy ponorené. Nechajte dva týždne stáť v uzavretej nádobe, a potom preceďte obsah do uzatvárateľnej nádoby, najlepšie do fľaštičky s kvapkadlom. Tinktúru aplikujte na korienky vlasov a jemne vmasírujte do pokožky.

Zihlavove tonikum vo flaske pre prirodzeny rast vlasov

3. Pleťové tonikum zo žihľavy

Akné a zápaly sa dajú liečiť aj prirodzenou cestou, a to žihľavovým tonikom, ktoré si viete pripraviť aj sami vo vašej kuchyni.

Stačí vám na to hrsť žihľavových listov alebo 2 vrecúška žihľavového čaju. Dajte variť 4/5 dl vody, odstavte a vylúhujte žihľavu. Po 7-10 minútach sceďte. Po vychladnutí prelejte bylinný odvar do nádoby so sprejom, aby ste mohli tonikum ľahko nanášať na pleť a uskladnite ho v chladničke. Teraz už stačí iba pravidelne nanášať na vyčistenú pleť.

4. Ústna voda pre krásny úsmev

Vďaka širokému obsahu účinných látok, do ktorých sa radí napríklad aj fosfor, pri pravidelnom používaní lieči zápal ďasien a odstraňuje zubný povlak.

Podobne ako pri predchádzajúcich kúrach, používať budeme žihľavový odvar, ktorý si pripravíme buď z čerstvej žihľavy, alebo z čajových vrecúšok. Aplikujeme ako klasickú ústnu vodu. Po umytí zubov si naberieme čaj do úst, chvíľu podržíme tak, aby sa dostal všade a následne vypľujeme. Takúto ústnu vodu môžeme používať na každodennej báze.

Zber a spracovanie čerstvej žihľavy

V prípade, že sa rozhodnete nazbierať si žihľavu sami, rozhodne si zistite dopredu, či oblasť zberu nie je nejako znečistená. Najlepšie na zber sú čisté a svetlé miesta najvhodnejšie mimo mesta a oblastí s vysokou premávkou.

Sezóna zberu žihľavy začína v apríli a končí v septembri. Listy zbierajte mladé a z rastlín, ktoré nekvitnú. Na ich povrchu sa vyskytujú drobné chĺpky, ktoré spôsobujú pŕhlenie, začervenanie a pľuzgieriky. Pre ľahšiu prácu s rastlinou po zbere môžete listy poukladať na kuchynskú dosku a jemne prejsť valčekom na cesto. To zaručí, že už nebudú pŕhliť.

Čaj z čerstvej žihľavy sa pripravuje ihneď, pretože vtedy má najsilnejšie účinky. Ak sa rozhodnete nezbierať si viac, jednoducho si môžete žihľavu usušiť. Listy rozprestrite na vzdušné tmavé miesto tak, aby sa neprekrývali.

Zdroj:
https://www.healthline.com/nutrition/stinging-nettle#section1
https://draxe.com/nutrition/stinging-nettle/

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!