filter icon FILTER
Mistral Čierny Čaj Cejlón

Spoznajte čierny čaj: Staroveký nápoj s blahodarnými účinkami


Obsah článku

Prospešné účinky zelených listov čajovníka poznali v starovej Číne už pred 6 000 rokmi. Zvyšok sveta sa však o ňom prvýkrát dopočul až v polovici 17. storočia. V súčasnosti patrí hneď po vode medzi najviac konzumované nápoje na svete.

Z kadiaľ pochádza čierny čaj?

Čierny čaj je veľmi podobný zelenému. Hoci lístky pochádzajú z rovnakého čajovníka, Camellia sinensis, líšia sa spôsobom spracovania. Zelený čaj sa spracováva po zvädnutí listov pražením alebo pečením. Pri výrobe čierneho čaju je zase dôležitá oxidácia polyfenolov. Práve táto chemická zmena zapríčiňuje stmavnutie listov. Spôsob, akým prebieha má vplyv na výslednú chuť a vlastnosti nápoja.

Na dosiahnutie tohto chemického procesu sa listy po zvädnutí zrolujú a nechávajú na vzduchu sušiť. Počas sušenia pušťajú šťavu, ktorá oxiduje. Často sa môžete stretnúť s tým, že sa tento postup nesprávne nazýva fermentácia (kvasenie). Počas spracovania čierneho čaju naň ale nepôsobia mikroorganizmy, ktoré produkujú enzýmy vytvárajúce kyslé prostredie.

Po oxidácií má výsledný nápoj vyváženú chuť a arómu. Aj vďaka trvácnosti sa čierny čaj dostal námornou dopravou do Európy ako prvý. Stále tiež patrí medzi najobľúbenejší čajový nápoj na Západe. Medzi najväčších svetových producentov čierneho čaju patrí Indonézia, Čína, Japonsko, Nepál, Keňa, Vietnam či Sri Lanka.

Mistral Čierny Čaj Cejlón

Účinky čierneho čaju.

Kvalitný čierny čaj obsahuje viac ako 4 % čajového kofeínu – teínu. Vďaka tomu má nápoj povzbudzujúce účinky. Na rozdiel od kofeínu v káve, sa teín navyše dostáva pomalšie do krvného obehu a tým pôsobí postupne a dlhšie. Veľmi dôležitá je tiež aj doba lúhovania. Do troch minút sa do nápoja uvoľňuje teín. Pri dlhšom lúhovaní zase triesloviny, ktoré pôsobia, naopak, upokojujúco. Lúhovať čaj dlhšie ako 6 minút vám neodporúčame, pretože tým utrpí chuť a farba nápoja. Čaj nepríjemne zhorkne a stmavne.

Povzbudivý efekt má dlhší účinok aj vďaka aminokyselinám L -teanín a gaba maslová, ktoré efektívne pôsobia na nervový systém. Zlepšuje tým sústredenie, pamäť a navyše zmierňuje únavu či nespavosť. Pitie čierneho čaju podporuje dobrú náladu. Aminokyselina l-teanín totiž zmierňuje stres a podporuje relax.

Hoci čierny čaj zlepšuje trávenie tukov, neodporúča sa ako prostriedok na chudnutie. Je skôr dobrým pomocníkom pri trávení, či zmene životného štýlu. Antioxidačné účinky v čiernom čaji patria medzi tie najdôležitejšie. Sú známe tým, že chránia organizmus pred vznikom civilizačných ochorení ako rakovina, mŕtvica či Alzhaimer.

Medzi ďalšie benefity antioxidantov patrí pomalšie starnutie a zabraňovanie, usádzaniu nežiadúceho cholesterolu. Katechíny a polyfenoly prítomné v čiernom čaji zase pomáhajú k správnemu fungovaniu srdca a krvných ciev. Preto pitie čierneho čaju pôsobí ako prevencia pred ochoreniami srdca.

Čierny čaj obsahuje tiež fluorid, ktorý zlepšuje zdravie v ústnej dutine. Je dokázané, že pitie tohto nápoja znižuje riziko vzniku zubného kazu. Súčasne ale aj zafarbuje zubnú sklovinu. Najnovšie štúdie dokonca dokazujú, že čierny čaj je nápomocný pri liečbe cukrovky 2. typu. Je tiež antibakteriálny, antivirotický a protizápalový. Práve antibakteriálnou aktivitou sú známe polyfenoly. Dve šálky čierneho čaju denne dokážu znížiť zápal a zastavujú rozmnožovanie baktérii. Pitie čierneho čaju sa odporúča aj pri hnačkách, keďže má na črevá antivirotický účinok.

Čierny čaj

Máte aj vy po prečítaní všetkých pozitívnych účinkov pocit, že ide o zázračný nápoj? Čierny čaj je pre telo naozajstným elixírom zdravia. Či si ho vychutnáte pre jeho skvelé účinky, alebo len preto, že vám chutí, je už na vás. Skúste čiernym čajom naštartovať aj svoj deň.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!