filter icon FILTER
French press

Spoznajte french press: Elegantný a jednoduchý ručný kávovar


Obsah článku

Čo je french press? French press patrí medzi najrozšírenejšie ručné kávovary. Okrem toho, že si ním ľahko a rýchlo pripravíte lahodnú kávu, má aj bohatú históriu. O jeho vzniku dokonca koluje legenda.

Ako vznikol french press?

O pôvode french pressu sa dodnes hádajú Taliani a Francúzi. Podľa legendy, ktorá siaha až do polovice 19. storočia, ho náhodne vymyslel obyčajný Francúz. Ten si každý deň varil kávu na otvorenom ohni. Raz si ale uvedomil, že do vody zabudol nasypať pomleté kávové zrná. Keď ich však do nej dodatočne pridal, ostali na povrchu.

Keďže šlo o poslednú kávu, ktorú mal, snažil sa nápoj zachrániť. Kúpil kovové sitko od okoloidúceho talianskeho obchodníka a pomocou neho a kovovej paličky sa pokúsil stlačiť kávový grunt nadol. Čakal, že výsledný nápoj nebude príliš chutný, no keď sa napil, bola to najlepšia káva, akú dovtedy mal.

Prvá oficiálna písomná zmienka o french presse však pochádza z roku 1852. Podľa nej ho vyrobili dvaja Francúzi – Mayer a Delforge. Pôvodná verzia nemala tesnenie okolo kovového sitka a bol to len jednoduchý prototyp toho, čo poznáme dnes. Prvý french press, ktorý sa podobá tomu dnešnému, si dali patentovať až v roku 1928 dvaja Taliani – Attilio Calimani a Giulio Moneta.

V roku 1958 prišiel Švajčiar Faliero Bondanini s vylepšením, vďaka ktorému sa french press ľahšie čistil. Mal tiež vylepšený filter, ktorý vyriešil problém s kávovými zrnkami v nápoji. Spodnú kovovú časť nahradil sklenenou a v tejto takmer nezmenej podobe si ho môžete kúpiť aj teraz.

French press nalievanie kávy

Ako funguje french press?

French press nepatrí medzi komplikované alternatívne kávovary. Funguje totiž na jednoduchom princípe pretláčania podobne ako aeropress. Skladá sa zo sklenenej alebo kovovej nádoby a vrchnáka, na ktorom je pripevnená kovová palička so sitkom.

Sitko nie je obyčajné. Vďaka niekoľkým patentovaným úpravám má až tri časti – špirálovú časť, jemný sieťový filter a spodnú kovovú sponu s tromi väčšími otvormi. Do vašej kávy sa tak nedostanú takmer žiadne zrnká. French press navyše poslúži nielen na prípravu kávy. Využiť sa dá aj na lúhovanie čaju či na napenenie mlieka.

Výhody french pressu

Jeho veľkou výhodou je nízka cena. Lacnejší variant kúpite už za 10 eur. Pomocou french pressu takisto dostanete z vylúhovanej kávy viac olejov, čo prispieva k plnšej chuti výsledného nápoja. Je tiež ľahko prenosný, a tak bude výborným spoločníkom na vašich cestách.

Nevýhody french pressu

Aj napriek prepracovanému sitku sa drobné usadeniny dostanú do nápoja. Problémom môže byť tiež krehkosť. Väčšina drahších sklenených french pressov je síce vyrobená z odolného materiálu, no ten odoláva najmä teplu. Pri páde sa ale môže ľahko rozbiť.

French press

Ako si pripraviť kávu pomocou french pressu

  1. Nahrubo pomletú kávu nasypte do kávovaru. Jej množstvo prispôsobte veľkosti french pressu. Na dva deci vody použite približne 20 gramov.
  2. Horúcou vodou ju zalejte približne do štvrťky. Voda má mať okolo 96 °C. Ak nemáte kanvicu s teplomerom, stačí, ak po zvarení počkáte približne minútu.
  3. Po zaliatí počkajte približne 30 sekúnd, nech môže káva „vykvitnúť“ (odstáť). Odstránite tým tiež prebytočný oxid uhličitý, kvôli ktorému by nevynikli všetky arómy a chute.
  4. Potom dolejte zvyšnú vodu a počkajte približne minútu. Kávové zrnká na povrchu premiešajte lyžičkou a počkajte ďalšie 2 až 3 minúty.
  5. Založte piest a pretlačte kávové zrnká naspodok french pressu. Celé lúhovanie by nemalo trvať dlhšie než 4 minúty.
  6. Hotový nápoj prelejte do pripravených nahriatych šálok alebo inej nádoby. Zabránite tak ďalšiemu lúhovaniu, počas ktorého by sa do kávy dostali škodlivé látky.

Tipy k príprave kávy

Podobne ako pri chemexe či aeropresse, aj pri french presse môžete experimentovať s hrúbkou mletia kávových zŕn. Myslite však, že príliš jemné či hrubé mletie ovplyvňuje výslednú chuť kávy. Viac o správnom mletí sa dočítate v našom blogu.

Ako si pripraviť čaj pomocou french pressu

French press môžete použiť aj na prípravu čaju. Postup je veľmi jednoduchý.

  • Pred prípravou sa uistite, že váš French Press je dôkladne umytý a bez zvyškov kávy. Do nádoby potom nasypte príslušné množstvo ľubovoľného čaju. Na dva deci vody budete potrebovať 1 polievkovú lyžicu sypaného čaju, ak máte radšej silnejší čaj, môžete pridať vrchovatú lyžicu.
  • Pripravený čaj zalejte vriacou vodou a počkajte kým sa čaj vylúhuje (čas sa líši v závislosti od druhu čaju). Potom pomaly stlačte piest French Pressu dole a hotový čaj môžete naliať do šálok.

Tipy k príprave čaju

Začnite s výberom kvalitného čaju a pred samotným zalievaním, zistite aká má byť teplota vody. Tá sa totiž môže líšiť podľa typu čaju. Aj čas lúhovania je dôležitý faktor a pri každom čaji je rôzny.

Nebojte sa tiež experimentovať s pridaním prísad ako zázvor, citrón, klinčeky alebo kardamóm, aby ste čaju dodali novú a zaujímavú chuť.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!