filter icon FILTER
ako si napeniť mlieko

Ako správne napeniť mlieko, aby vyzeralo ako od baristu?


Obsah článku

Už dávno neplatí, že mlieko sa dá dobre napeniť len na profesionálnom a drahom kávovare. Stačí trochu cviku a aj doma si budete môcť vychutnať cappuccino či latte macchiato s krémovou penou. Zistite, ako správne napeniť mlieko, aby pena vyzerala a chutila ako od baristu.

Ako si napeniť mlieko aj doma: Čo na to budete potrebovať?

Základom je kanvička kónického (kužeľovitého) tvaru a domáci kávovar s dýzou (často nespisovne nazývaná aj tryska). Aby ste lepšie odhadli teplotu mlieka pri napeňovaní, môžete si pomôcť špeciálnym teplomerom. Ten dokáže merať teplotu priamo počas napeňovania. Je to vďaka nerezovej ihle, ktorá sa dá vložiť rovno do kanvičky s mliekom.

Aké mlieko sa na napeňovanie hodí?

Aby sa vám mliečna pena podarila, najlepšie je použiť plnotučné 3,5 % mlieko. Platí totiž, že čím viac tuku obsahuje, tým bude hustejšia a krémovejšia. Aj mlieko s menším obsahom tuku sa dá napeniť, no výsledok nemusí byť tak vydarený.

Ak nemôžete alebo nechcete piť kravské mlieko, môžete použiť aj rastlinné alternatívy. Na napeňovanie sa najviac hodí sójový alebo ovsený nápoj, najlepšie s prívlastkom „barista“. Pena z takéhoto „mlieka“ je však o niečo nestálejšia a menej krémová.

ako napeniť mlieko do krémovej peny

Čo nepodceniť, aby sa vám pena podarila?

Jednou z najdôležitejších vecí je, aby bolo mlieko na začiatku správne vychladené. Z chladničky by ste ho preto mali vybrať až tesne pred napeňovaním. Nezabúdajte tiež na správnu veľkosť kanvičky. Na jedno cappuccino vám postačí 350 ml kanvička, ak si chcete pripraviť dve, tak 500 ml. Takisto by mala mať „zobáčik“, ktorý slúži na lepšie nalievanie a na vytváranie latte art.

Vôbec sa netrápte, ak sa vám nepodarí správne napeniť mlieko hneď na prvýkrát. Aj tu je dôležitý pravidelný tréning a získanie zručnosti.

ako napeniť mlieko v kávovare

Ako napeniť mlieko s kávovarom:

  1. Vychladené mlieko nalejte do kanvičky po začiatok spodnej hrany „zobáčika“. Dajte pozor na to, aby bola studená aj kanvička. Potom do nej vložte teplomer.
  2. Na kávovare vypustite trochu pary, aby ste vyčistili dýzu od vyzrážanej vody.
  3. Zoberte kanvičku a ponorte do nej dýzu (približne do 0,5 cm hĺbky) cez „zobáčik“ tak, aby ste vedeli vytvoriť vír. Správnosť vášho postupu si overíte tým, že vám po ponorení zapasuje do „zobáčika“ a skončí našikmo pri okraji kanvičky.
  4. Potom dýzu zapnite na plný výkon a kanvičku držte rovno. Ak by ste ju nakláňali na pravú alebo ľavú stranu, ľahko sa môže stať, že mlieko vylejete. Pre lepší vír ju však môžete mierne nakloniť smerom k sebe. Dýzu neponárajte príliš hlboko, pretože tým mlieko len zohrejete a nevytvoríte z neho takmer žiadnu penu.
  5. V ďalšom kroku ťahajte kanvičku veľmi pomaly smerom dolu podľa toho, akú hustú a krémovú chcete penu mať. Hustejšia sa hodí na latte macchiato, krémovejšia s malými bublinkami na cappuccino. Pri napeňovaní mlieka pozorne počúvajte aj jeho zvuk. Ten vám napovie, či to robíte správne. Ak áno, mali by ste počuť mierne a tiché pukanie bubliniek.
  6. Nezabudnite sledovať aj teplotu na teplomeri. Aby sa vám pena podarila, nemôže presiahnuť viac ako 65 °C. Ak použijete rastlinné mlieko, musí byť nižšia (najlepšie okolo 45 °C). Takisto dávajte pozor, aby sa dýza nedostala nad hladinu. Vytvoria sa tak veľké bubliny, ktoré pokazia štruktúru mlieka.
  7. Keď dosiahnete potrebnú teplotu, dýzu vypnite a vytiahnite z kanvičky. Potom ju dobre utrite a znovu vypustite paru. Tento krok rozhodne nevynechávajte. Je to preto, že pri vypnutí do seba vždy nasaje trochu mlieka a po nejakom čase by sa mohlo stať, že sa upchá.
  8. Mliečna pena na cappuccino by mala byť lesklá a hladká, preto napenené mlieko v kanvičke premiešajte mierne krúživými pohybmi. Ak sa v ňom objavili bubliny, buchnite ňou o tvrdý povrch.
  9. Zvyšok speneného mlieka nemusíte hneď vylievať. Prelejte ho napríklad do malého džbánu, fľaše či pohára a nechajte vychladnúť. Môžete ho použiť na ďalšie napeňovanie, maximálne však dvakrát.

Ako napeniť mlieko aj bez kávovaru:

Ak nemáte poruke kávovar, nezúfajte. Mlieko sa dá napeniť aj bez neho. Stačí vám ručný alebo elektrický napeňovač či french press. Keď ho chcete napeniť vo french presse, musíte ho v prvom rade zohriať na požadovaných 60 až 65 °C. Potom ho doň stačí naliať a rýchlym stláčaním sitka vyšľahať do krémovej peny.

Ak si vyberiete elektrický napeňovač, urobí všetku prácu za vás. Mlieko nemusíte ani zohrievať. Stačí ho doň naliať a prístroj zapnúť.

ako napeniť mlieko bez kávovaru

Napeňovanie mlieka pre začiatočníkov: Ako si to môžete nacvičiť?

Už niekoľkokrát ste skúšali napeniť mlieko, no stále vám to nevyšlo podľa vašich predstáv? Nacvičte si napeňovanie s vodou a saponátom. Takýto roztok sa totiž správa úplne rovnako ako mlieko. Do kanvičky nalejte rovnaký objem vody ako pri mlieku, pridajte malú kvapku saponátu a začnite s klasickým šľahaním.

Takýto postup je skvelým a šetrným tréningom najmä pre úplných začiatočníkov. Pretože ak sa vám pri skúšaní podarí mlieko prevariť, viackrát ho už nenapeníte.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!