filter icon FILTER
latte art

Spoznajte latte art: Umenie z mlieka a kávy


Obsah článku

Aj šálka kávy vie byť umením. Zistite, čo sa skrýva za populárnym latte art a ako si ho môžete vytvoriť aj doma.

Čo je to latte art?

Latte art, voľne preložené ako mliečne umenie či umenie z mlieka, je baristická technika, pri ktorej sa z mliečnej peny vytvárajú na káve rôzne obrazce. Ide naozaj o umenie, keďže „maľovať“ mliekom a kávou nie je jednoduché. Za dokonalým latte art sa skrýva veľa hodín tréningu i nepodarkov.

Skúsený barista však dokáže na kávu namaľovať takmer čokoľvek. Z mliečnej peny sa dajú vytvoriť nielen jednoduché obrázky ako srdce či známa rosseta (lístok podobný tomu z paprade), ale aj roztomilé zvieratká a geometrické tvary.

Na vytvorenie cappuccino latte artu sa najčastejšie používajú dve techniky. Jednoduchšie obrázky sa maľujú tak, že napenené mlieko a mliečna pena sa len lejú z kanvičky a barista pohybom ruky či šálky vytvára vzor. Pri tých zložitejších sa využívajú aj špeciálne špajdle, s ktorými sa obrázok dokresľuje.

Kam siaha história latte art?

I keď by sa dalo čakať, že sa mliečne umenie zrodilo na Apeninskom polostrove, nie je to celkom tak. Hoci Taliani stoja za vznikom klasického espressa či cappuccina, korene latte art siahajú skôr do Spojených štátov. Práve tam začali mlieko šľahať do hustej a krémovej mikropeny s malými bublinkami.

Za vznik a popularizáciu latte art sa zásluhy pripisujú najmä Američanovi Davidovi Schomerovi. Ten sa v 80. rokoch vo svojej kaviarni v Seattli začal „hrať“ s mliečnou penou a kávou. K mikropene sa však nedopracoval on, ale iný barista z tohto mesta, Jack Kelly.

príprava latte art s pomocou kanvičky a mlieka

No krátko po jeho objave, v roku 1989, práve Schomer po prvýkrát vytvoril známy latte art v tvare srdca. Ten sa stal ikonickou značkou jeho kaviarne. Po tomto úspechu sa do latte art zamiloval ešte viac a začal sa mu venovať naplno. V roku 1992 sa mu podarilo zdokonaliť vzor rosetty, ktorý videl na obrázku v talianskej kaviarni.

Svoje znalosti si však nechcel nechať len pre seba, a tak začal naprieč Amerikou usporadúvať latte art kurzy. Cez internet sa zoznámil aj s ďalším nadšencom, Talianom Luigim Lupim, s ktorým si cez videá vymieňali svoje skúseností a skúšali nové dizajny. Vďaka tejto spolupráci sa Lupimu v roku 2004 podarilo vytvoriť z mliečnej peny komplikovaný tulipán. Od toho roku sa latte art stávalo čoraz známejšie a jednoduché i zložitejšie vzory začali napodobňovať baristi po celom svete.

Čo nepodceniť, aby sa latte art podarilo?

  • Jednou z najdôležitejších vecí na to, aby sa vám latte art podarilo, je mať správne pripravené espresso s hustou a tmavou cremou (kávovou penou).
  • Takisto budete potrebovať profesionálnu kanvičku na mlieko a hromadu trpezlivosti. Latte art nie je jednoduché a vyžaduje si veľa tréningu.
  • Trénovať však musíte nielen samotné maľovanie, ale aj šľahanie mlieka. Správne našľahané mlieko je totiž tou najzásadnejšou vecou. Platí, že čím je pena jemnejšia a krémovejšia, tým lepšie.
  • Aby sa vám hustá mikropena podarila, použite dobre vychladené plnotučné mlieko. Maľovať sa však dá aj z rôznych rastlinných alternatív, napríklad zo sójového nápoja.
  • Nemenej dôležitá je aj šálka. Tá by mala byť dostatočne veľká a široká.
latte art – motív srdce

Latte art pre začiatočníkov: Ako si namaľovať srdce?

  1. Začnite tým, že šálku nakloníte mierne smerom od vás. Bude sa vám vďaka tomu kresliť ľahšie a nebudete musieť príliš hýbať kanvičkou. Potom začnite pomaly a rovnomerne nalievať do šálky s espressom spenené mlieko. Nelejte však z príliš veľkej výšky. Vzdialenosť by mala byť približne 5 cm. Šálku naplňte asi do polovice.
Zdroj: bigstock.com
  1. Tak plynule posuňte kanvičku bližšie k šálke a začnite liať trochu rýchlejšie. Na kávovej pene by sa vám mal vytvoriť kruh z mliečnej peny.
Zdroj: bigstock.com
  1. Na záver zdvihnite kanvičku vyššie a zvyškom speneného mlieka nakreslite cez kruh „čiaru“, ktorá ho predelí. Ak ste postupovali správne na povrchu sa vám vytvorí mliečne srdce.
Zdroj: bigstock.com

Latte art pre začiatočníkov: Ako si namaľovať rosettu?

  1. Začnite nalievať naparené mlieko do šálky. Na začiatku sa mlieko ponorí do základu vašej kávy. Keď dosiahnete polovicu šálky, prestaňte nalievať. Nakloňte šálku smerom ku kanvičke s mliekom a spustite ju približne 5 cm nad okraj šálky.
Zdroj: unsplash.com
  1. Potom začnite nalievať spenené mlieko do zadnej časti šálky a jemne kývajte kanvičkou zo strany na stranu. Počas toho sa na povrchu kávy vytvoria vrstvy bielej peny. Udržujte rytmus cik-cak, z jednej strany na druhú. Dávajte si pozor, aby ste kanvičku nepotiahli dozadu.
Zdroj: unsplash.com
  1. Keď sa dostanete k okraju šálky kávy, zdvihnite kanvicu vyššie a nalejte tenký prúd mlieka späť cez vytvorené vrstvy, aby ste dokončili svoj dizajn Rosetta.
Zdroj: unsplash.com

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!