filter icon FILTER
Aeropress

Spoznajte aeropress: Šikovný pomocník na prípravu filtrovanej kávy


Obsah článku

Mnohí slovenskí kávičkári podľahli alternatívnej príprave kávy. Najčastejšie na to používajú french press či moka kanvičku. Čoraz väčšiu popularitu si však získava aj aeropress, s ktorým je chuť výsledného nápoja najviac podobná klasickému espressu.

Čo je to aeropress a ako vznikol?

Aeropress vynašiel v roku 2005 Američan Alan Adler, odborník na aerodynamiku (veda, ktorá sa zaoberá prúdením vzduchu), ktorý prišiel na to, ako extrahovať kávu pomocou vzduchu. Hoci ide o jeden z najmladších spôsobov prípravy, za krátky čas si aeropress získal nejedného kávového nadšenca.

Káva z neho totiž najviac pripomína klasické espresso. A to bolo aj cieľom jeho vynálezcu. Malo ísť o skladnú a spoľahlivú alternatívu k veľkému, no často i drahému kávovaru.

Aeropress sa skladá z troch častí – z dvoch plastových valcov a sitka. Súčasťou balenia je väčšinou aj plochá palička na miešanie, lievik a papierové filtre.

Príprava kávy cez aeropress

Tento ručný presovač v sebe kombinuje prípravu kávy lúhovaním a tlakom. Čerstvo pomletá káva sa v ňom krátko lúhuje v horúcej vode a po chvíli sa pretlačí druhým menším valcom. Celá metóda pripomína veľkú striekačku.

Aeropress sa stal populárnym po celom svete najmä vďaka svojej všestrannosti. Dokonca sa už organizujú aj medzinárodné majstrovstvá, kde si najlepší z najlepších môžu zmerať sily v príprave kávy takýmto spôsobom.

Akú kávu vybrať do aeropressu?

Najlepšou voľbou je jednoznačne kvalitná výberová káva. Jej chuť najviac vynikne práve pri tejto metóde. Vďaka tomu, ako bol aeropress navrhnutý, môžete experimentovať s teplotou vody či hrúbkou mletia a tým z rovnakej odrody získať vždy inú chuť. O rôznych typoch a spôsoboch mletia kávových zŕn si môžete viac prečítať na našom blogu.

Ak zvolíte svetlejšie praženú kávu s ovocnými tónmi, pomeľte ju jemnejšie. Pri káve s čokoládovými tónmi praženej na espresso pokojne vyskúšajte hrubšie mletie.

Aké sú výhody a nevýhody aeropressu?

Výhody aeropressu

Vďaka tomu, že je aeropress pomerne malý, je výborným spoločníkom nielen na dovolenky. Mohli by sme ho nazvať aj ako „espresso na cesty“. Jeho ďalšou výhodou je ľahkosť, pretože je vyrobený z plastu. Nemusíte sa však báť, že by ovplyvnil chuť vašej kávy.

Plast, z ktorého sa vyrába, neškodí zdraviu, má totiž označenie BPA free. To znamená, že je bez škodlivých chemikálií. Plusom je tiež to, že hoci je v ňom príprava kávy pomerne jednoduchá, stále sa s ňou dá experimentovať.

Nevýhody aeropressu

Niektorým kávičkárom nemusí vyhovovať to, že takto pripravená káva nemá cremu, ktorá je pre espresso typická. Takisto aj experimentovanie nemusí dopadnúť vždy podľa vašich predstáv.

Metóda aeropress

Ako si pripraviť kávu pomocou aeropressu

Existujú dva základné spôsoby prípravy cez aeropress – klasická a obrátená metóda. Názory, ktorá je lepšia, sa líšia od odborníka k odborníkovi. Vyskúšať môžete obe, aby ste zistili, ktorá vám vyhovuje viac.

Na prípravu takejto filtrovanej kávy budete okrem aeropressu potrebovať aj ručne namletých 15 až 18 g kávy, a vodu zohriatu najviac na 94 °C. Vyššia teplota by kávové zrná prepálila. Ak nemáte kanvicu, na ktorej si viete nastaviť teplotu, po prevarení počkajte približne 2 minúty a až potom kávu zalievajte.

Postup prípravy klasickou metódou

Aby ste si mohli pozrieť video, prosím, povoľte používanie marketingových cookies, alebo si toto video môžete pozrieť priamo na YouTube.

  1. Najskôr si v kanvici zohrejte vodu na 89 °C. Kým sa voda zohreje, pripravte si zrnkovú kávu, na 100 ml vody budete potrebovať 9 g kávy.
  2. Celý kávovar opláchnite teplou vodou. Potom vložte papierový filter do držiaka na filter a aj ten opláchnite horúcou vodou (robí sa to preto, aby ste zmyli z filtra papierovú pachuť).
Metóda aeropress
  1. Položte hlavnú časť aeropressu s pripevneným sitkom nadol buď na pribalený lievik a tak na hrnček, alebo len na hrnček. Avšak odporúčame používať aj plastový lievik, vďaka ktorému máte pri príprave väčšiu stabilitu. Následne do plastového filtra vložte filtračný papierik a nasypte dovnútra aeropressu namletú kávu.
Metóda aeropress
  1. Kávu zaljte vodou a nalejte jej toľko, aby bola tesne pod číslom 2 na stupnici. Hneď po zaliatí pomiešajte celú kávu tak, aby sa všetky čiastočky kávy dostali do kontaktu s vodou.
Metóda aeropress
  1. Po zamiešaní počkajte 30 sekúnd a dajte zohriať vodu na približne 94 °C. Keď prejde 30 sekúnd, dolejte zvyšok vody tesne pod okraj Aeropressu. Po doliatí zase celý obsah premiešajte a počkajte ďalších 30 sekúnd.
  2. Celé lúhovanie by nemalo byť kratšie než 2 minúty a dlhšie ako 4. Preto kávu po druhom zaliatí nechajte lúhovať najviac 1 až 2 minúty.
  3. V poslednom kroku už len stačí hotový nápoj pretlačiť do šálky druhou časťou kávovaru. Ani túto časť aeropressu nezabudnite obliať horúcou vodou, nech vám ide pretláčanie ľahšie.
Metóda aeropress
  1. Nakoniec už len odmontujte držiak s filtrom a nad košom dotlačte celý valec až do konca. Aeropress stačí potom už len umyť pod vlažnou vodou.

Postup prípravy obrátenou metódou

Pri obrátenej metóde sa filtračný valec umiestni na vrchol AeroPressu. Po extrakcii sa AeroPress obráti a stlačí nad šálkou.

  1. Najskôr kávovar dobre premyte horúcou vodou. Obe časti aeropressu zložte do seba a položte na rovnú plochu stranou, na ktorú by ste pri klasickej metóde tlačili. Znamená to, že menší valec ukončený gumenou časťou smeruje nahor.
  2. Dovnútra, na gumenú časť, nasypte správne pomletú a odváženú kávu.
  3. Po jej pridaní postupujte ako pri klasickej metóde.
  4. Keď sa káva vylúhuje, založte plastové sitko s filtračným s papierikom, ktorý predtým navlhčite horúcou vodou.
  5. Po správnom lúhovaní aeropress rýchlo otočte a položte ho buď na šálku, alebo na plastový lievik.
  6. V poslednom kroku vám už takisto stačí len pretlačiť hotový nápoj ako pri klasickej metóde.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!