filter icon FILTER
Chemex

Spoznajte chemex: Ikonický prekvapkávač kávy z polovice minulého storočia


Obsah článku

Chemex si svojou jednoduchosťou a nadčasovým dizajnom získal srdce nejedného kávičkára. Vďaka svojej veľkosti je ideálny na domácu prípravu kávy, ktorú si budete popíjať s priateľmi. Takisto je skvelým dizajnérskym doplnkom do kuchyne.

Čo je to chemex?

Chemex je domáci „kávovar,“ s ktorým si pripravíte filtrovanú kávu. Jeho tvar pripomína presýpacie hodiny. V hornej časti má drážku (žliabok), ktorá slúži okrem ľahšieho nalievania aj na odvzdušňovanie. Zaručí, aby sa vaša káva prefiltrovala správnou rýchlosťou. Drevená obruč v strede je zase na to, aby ste sa pri nalievaní nepopálili. Chýbať nesmie ani hrubší papierový filter.

Vďaka nemu má výsledný nápoj výraznejšiu chuť ako iné filtrované kávy. Dizajn chemexu sa od prvého uvedenia na trh až doteraz nemenil. Zadovážiť si ho môžete v niekoľkých veľkostiach. Vyberajte si podľa toho, koľko káv chcete naraz pripraviť.

Kto vynašiel chemex?

Tento štýlový prekvapkávač na kávu vynašiel v roku 1941 Peter Schlumbohm – nemecký chemik, ktorý žije v USA. Pri jeho výrobe sa inšpiroval odmernými bankami, s ktorými často pracoval. Stačilo trochu zúžiť stred, pridať drevenú obruč a nadčasový dizajn bol na svete. Hoci môže chemex na prvý pohľad vyzerať ako obyčajný filter na kávu, jeho minimalistický vzhľad ho dostal až do stálej expozície Múzea moderného umenia v New Yorku.

Jeho vynálezca navyše myslel na každý detail. Ani chemex filtre nie sú úplne obyčajné. Sú až o 30 % hrubšie ako papierové filtre na aeropress či hario V60. Vďaka tomu zachytia viac nežiaducich tukov a olejov, ktoré pri príprave kávy vznikajú. Výsledkom je čistý a voňavý nápoj bez zbytočných sedimentov.

Hoci chemex vznikol už v polovici minulého storočia, na nejaký čas sa stal prežitkom a ustúpil novým trendom. Avšak s príchodom hipsterských kaviarní zažíva znovuzrodenie a opäť si získava srdcia nejedného nadšenca alternatívnej prípravy kávy.

Aké filtre sa dávajú do chemexu?

Pri filtroch do chemexu máte na výber z dvoch možností – môžete použiť okrúhly alebo štvorcový tvar. Obidva fungujú rovnako spoľahlivo a majú viac vrstiev. Rozdiel je len v tom, že kruhové filtre prečnievajú cez okraje rovnomerne. Ľahšie si tak odsledujete, či sa vám cez nich voda nedostane. Štvorcové filtre zase po vložení vytvoria „uši“, vďaka ktorým z chemexu jednoducho dostanete preč grunt, ktorý zostane po prekvapkaní kávy.

Pri zalievaní však môžu mierne prekážať. Takisto si môžete vybrať medzi chemicky bielenými alebo prírodne hnedými papierovými filtrami. Niektorí kávičkári tvrdia, že káva pripravená cez hnedý filter má jemnú pachuť mokrého papiera, zatiaľ čo z bieleho necítiť žiadnu.

Aká káva sa hodí do chemexu a ako ju pomlieť?

Na prípravu kávy v chemexe je najvhodnejšia výberová káva. Jej chuť totiž pomocou tohto prekvapkávača skvele vynikne. Kávové zrnká vždy pomeľte tesne pred prípravou. Najlepšie nahrubšie, avšak dávajte si pozor, aby vám nezostali až príliš veľké kúsky. Tie spôsobia, že voda cez ne rýchlo pretečie a káva bude vodnatá a bez chuti.

Veľmi jemné mletie zase spôsobí, že sa bude príliš dlho lúhovať či dokonca nebude pretekať vôbec. Správne pomleté zrnká by mali pripomínať hrubší piesok. Overíte si to tak, že vám voda nebude pretekať cez pomletú kávu viac ako 4 minúty.

Filtre do chemexu

Príprava kávy v chemexe: Ako na to?

  1. Do prekvapkávača vložte filter viacvrstvovou stranou na miesto, kde sa nachádza žliabok. Potom ho poriadne prepláchnite horúcou vodou. Zbavíte sa tak papierovej pachuti, ktorú by mohol filter v hotovom nápoji zanechať.
  2. Do premytého filtra nasypte približne 30 g namletej kávy. Trošku ním zatraste, aby sa káva v ňom rovnomerne rozložila. Takéto množstvo budete potrebovať na približne 4 dcl nápoja. Nebojte sa experimentovať s množstvom kávy a vody.
  3. Dajte si variť vodu v rýchlovarnej kanvici, mala by mať približne 90 až 96 °C. Ak nemáte kanvicu s nastaviteľnou teplotou alebo teplomer, stačí vám po uvarení vody otvoriť veko kanvice a počkať cca 60 sekúnd.
  4. Po uvarení vody si zoberte kanvicu s vodou a krúživým pohybom rovnomerne zalejte kávu menším množstvom horúcej vody. Nechajte ju odstáť 30 sekúnd, aby ste sa zbavili prebytočného oxidu uhličitého. Ak ju totiž zalejete príliš rýchlo, oxid uhličitý spôsobí, že vo vašej káve nevyniknú všetky arómy a chute.
  5. Po 30 sekundách pomalým krúživým pohybom začnite kávu opäť zalievať. Hneď po zaliatí ju môžete premiešať, aby sa každé zrnko dostalo do kontaktu s vodou na dostatočne dlhý čas.
  6. Nakoniec už len počkajte, pokiaľ naliata voda pretečie a pomaly dolejte aj zvyšný obsah kanvice. Pamätajte, že od prvého zaliatia po ukončenie extrakcie by príprava mala trvať 3 – 4 minúty. Nápoj znova premiešajte a v pokoji si vychutnajte horúcu šálku kávy.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!