filter icon FILTER
Účinky kávy na telo

Účinky kávy na telo - kofeín a zdravie


Obsah článku

O tom, že káva nás vďaka obsahu kofeínu nabudí, niet pochýb. Jej účinky na naše telo sú však omnoho väčšie. Prečítajte si, aké množstvo kávy je pre nás ešte prospešné a naopak. Zistite tiež, ako z každej šálky vyťažiť čo najviac.

Za čo všetko môžeme vďačiť káve?

Vďaka káve môžete napríklad podať lepší športový výkon či zvýšiť svoju vytrvalosť.1 To však nie je všetko. Viacero výskumov tiež naznačuje, že jej pitím znížite riziko, že sa u vás objaví cukrovka 2. typu. Je to preto, že káva dokáže zachovať funkciu buniek, ktoré sú zodpovedné za tvorbu inzulínu. Ten je dôležitý pri regulácii hladiny cukru v krvi.2

Pozitívne účinky kávy sú spojené aj s nižším rizikom vzniku Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. Prospešná je aj pre niektoré orgány. A ak patríte k ľuďom s poškodenou pečeňou, podľa štúdie uverejnenej v Časopise klinickej a experimentálnej hepatológie vám môže pomôcť aj pri tvorbe pečeňových enzýmov. Už len dve šálky denne u pacientov s existujúcim ochorením znížili výskyt cirhózy pečene.3 Užitočná je aj pre srdce. Pitie troch až štyroch šálok denne môže znížiť riziko srdcových chorôb až o 15 %.4

liečivé účinky kávy

Takisto sa zdá, že môže v malej miere ovplyvniť vývoj rakoviny. Dokáže totiž podnietiť tvorbu žlčových kyselín a tým urýchliť trávenie v hrubom čreve. Vďaka tomuto procesu sa zníží množstvo karcinogénov (rakovinotvorných látok), s ktorými musí tkanivo hrubého čreva bojovať.

Káva tiež obsahuje rôzne polyfenoly (antioxidanty), ktoré zabraňujú rastu i vzniku rakovinových buniek.5 Účinky kávy sa vedci rozhodli skúmať aj v súvislosti s predčasnou smrťou. Výsledky štúdie, ktorá trvala 30 rokov a zapojilo sa do nej 200 000 ľudí, ukázali, že tí, ktorí vypili 3 až 4 šálky denne mali až o 15 % nižšiu šancu, že zomrú predčasne.6

Hoci sa zdá, že obľúbený povzbudzujúci nápoj nám môže predĺžiť život, nemali by ste to s ním preháňať. Síce má preukázateľné blahodarné účinky, netreba vypiť viac ako 4 šálky denne.

Čo sa stane, ak vypijete príliš veľa kávy?

Dospelý človek zvládne denne prijať 400 mg kofeínu. Určiť množstvo kofeínu v šálke však nie je až také jednoduché. Závisí totiž napríklad od odrody kávových zŕn, spôsobu ich praženia a množstva mletej kávy či metódy a dĺžky lúhovania. Espresso, ktoré má 30 ml obsahuje približne 40 mg kofeínu. Filtrovaná káva, napríklad z aeropressu, môže mať až 175 mg. Aj bezkofeínová káva obsahuje malé množstvo, v priemere okolo 3 mg na jednu šálku.7

liečivé účinky kávy

Ak to však s kávou preženiete a prekročíte dennú odporúčanú dávku, môžete na sebe spozorovať zmeny. Môže sa vám napríklad zrýchliť tep a viac búšiť srdce, bežná je aj bolesť hlavy či nepokoj a pocit nervozity. Večer môžete mať tiež problém zaspať alebo sa vám zvýši tlak, ak nepatríte medzi pravidelných kávičkárov. Obmedziť by ju mali aj tehotné ženy. Nemusia sa jej však vzdať úplne. Ak trpia nízkym tlakom, 1 až 2 šálky budú pre ne len prospešné.

Aké sú účinky kávy na pleť?

Priaznivé účinky kávy môžete zúročiť aj inak. Kávový grunt sa dá použiť ako maska na tvár alebo ako telový peeling. Vďaka tomu, že obsahuje antioxidanty a kofeín, pomáha bojovať proti celulitíde či tmavým kruhom pod očami.

Môžeme jej pripísať aj protizápalové účinky, pretože sa v nej nachádza kyselina chlorogenová. Tá pomáha pri akné a dokáže stiahnuť začervenanie. Káva je takisto bohatým zdrojom vitamínu B3, ktorý sa po upražení rozkladá na niacín. Ten vie zjemniť pigmentové škvrny, začervenanie či dokonca začínajúce vrásky.

Zdroje:

  1. The Effects of Preexercise Caffeinated Coffee Ingestion on Endurance Performance: An Evidence-Based Review
  2. Coffee and Lower Risk of Type 2 Diabetes: Arguments for a Causal Relationship
  3. Coffee and Liver Disease
  4. Coffee Consumption and Cardiovascular Disease: A Condensed Review of Epidemiological Evidence and Mechanisms
  5. The Nutrition Source
  6. Association of Coffee Drinking With Mortality by Genetic Variation in Caffeine Metabolism
  7. How Much Caffeine Is in a Cup of Coffee?

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!