filter icon FILTER
Prekvapkávaná káva

Spoznajte prekvapkávanú kávu: Chutný nápoj s rýchlou prípravou


Obsah článku

Niektoré spôsoby prípravy prekvapkávanej kávy poznáme už dlho, iné vznikli pomerne nedávno. Jedno však majú spoločné – každá z nich ponúka okrem lahodného hotového nápoja aj jedinečný kávový zážitok. Prekvapkávaná káva, alebo filter, ako sa často nazýva, ulahodí chuťou aj tomu najnáročnejšiemu kávičkárovi.

Čo je to prekvapkávaná káva – „pour over“?

Hoci „pour over“ znamená v doslovnom preklade „preliať“, v skutočnosti ide o metódu na prípravu filtrovanej kávy. Na filtrovanú, teda prekvapkávanú kávu sa používa určitý typ „drippera“ (prekvapkávača) s papierovým filtrom, do ktorého nasypete pomletú kávu. Tú zalejete horúcou vodou a necháte prekvapkať (prefiltrovať) do šálky.

Ako vznikla prekvapkávaná káva?

Začiatkom 20. storočia bola Nemka Amelie Auguste Melitta Bentz nespokojná s kávovým nápojom, ktorý pila každé ráno. Namiesto toho, aby z neho bola nabudená, bola skôr podráždená z kávovej usadeniny v šálke. Prekážala jej pri pití a kazila chuť.

Rozhodla sa preto, že skúsi vylepšiť spôsob, akým si kávu varí. Väčšina pokusov vyšla nazmar, no jedného dňa sa jej to podarilo.

Ako „dripper“ použila plechový hrniec, v ktorom spravila niekoľko dier. Navrch položila kus papiera a pridala mletú kávu. Zaliala ju horúcou vodou a počkala, kým všetka prekvapká. Vďaka papieru zostala kávová usadenina v hrnci a ona si tak konečne mohla vychutnať čistý nápoj bez zvyškov.

Dnes si môžete pripraviť prekvapkávanú kávu jednoduchšie ako Amelie. Je na to hneď niekoľko typov kávovarov. Medzi najznámejšie patrí chemex, hario V60 a klasický prekvapkávač, ktorý sa často objavuje v amerických filmoch.

Prekvapkávanú kávu

Aká káva a hrúbka mletia sa hodia na prekvapkávanú kávu?

Najchutnejšiu prekvapkávanú kávu si pripravíte z výberovej kávy. Najideálnejšie je, keď pomeliete kávové zrná tesne pred prípravou. Experimentovať môžete s hrúbkou mletia, no dávajte pozor, aby vám nezostali príliš veľké kúsky. Veľmi hrubé zrná totiž spôsobia, že bude lúhovanie krátke a káva vodnatá a bez chuti.

Príliš jemné mletie, naopak, znamená, že sa bude lúhovať až príliš dlho. Výsledná chuť kávy tak môže byť horká. Správne mletie je veľmi dôležité, ak chcete dosiahnuť vyváženú chuť.

Ako pripraviť chutnú prekvapkávanú kávu?

Každý kávovar na prípravu prekvapkávanej kávy má svoje špecifiká. Na chemexe nájdete napríklad špeciálny žliabok, ktorý slúži na odvzdušňovanie počas extrakcie. Vďaka tomu sa káva prefiltruje správnou rýchlosťou. Hario V60 má zase špeciálne drážky po celom obvode prekvapkávača.

Postup prípravy kávy však majú rovnaký. Najprv by ste mali zohriať vodu na približne 92 °C. S teplotou ale môžete experimentovať. Platí, že čím je voda chladnejšia, tým viac vystupujú z kávy ovocné tóny. Potom do prekvapkávača dajte papierový filter, ktorý prelejte horúcou vodou. Predhrejete tak kávovar a z filtra zmyjete papierovú chuť.

Kávu pomeľte tesne pred prípravou. Na jednu dávku potrebujete približne 18 až 20 g kávových zŕn. Presná gramáž a množstvo vody závisí od toho, koľko šálok chcete pripraviť a tiež na veľkosti prekvapkávača. Pomletú kávu nasypte do kávovaru, zalejte trochou vody a nechajte odstáť.

Táto fáza sa nazýva „kvitnutie“. V kávových zrnách uvoľníte nadbytočný oxid uhličitý, ktorý vzniká pri pražení. Ak to neurobíte, v nápoji nevyniknú všetky chute a vône. Po vykvitnutí začnite rovnomerným krúživým pohybom dolievať zvyšok vody. Celé lúhovanie musí byť rovnaké a nemalo by trvať dlhšie ako 3 – 4 minúty.

Výhody prekvapkávanej kávy

Káva pripravená filtrovanou metódou je na rozdiel od espressa alebo aeropressu jemnejšia. Touto prípravou dostanete z kávových zŕn iné chuťové tóny a výsledný nápoj má svetlejšiu hnedú farbu. Prekvapkávanú kávu si dokonca viete pripraviť aj na cestách.

Ďalšou výhodou je cena „prekvapkávačov“. Ak patríte ku kávovým nadšencom, môžete si prikúpiť špeciálnu kanvicu s ukazovateľom teploty alebo váhu, ktorá pomáha ustrážiť správny pomer medzi množstvom kávy a vody. Lahodný nápoj si však pripravíte aj bez nich.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!