filter icon FILTER
kamilkový čaj účinky

Spoznajte prípravu a účinky kamilkového čaju


Obsah článku

Kamilka alebo inak rumanček kamilkový je jednou z najobľúbenejších byliniek na Slovensku. Rastie takmer všade a ľahko sa zbiera i suší. Účinky kamilkového čaju sú navyše overené generáciami. Zistite, ako kamilku zbierať, sušiť aj na čo všetko ju môžete využiť.

Kedy a ako kamilku zbierať?

Najvhodnejší čas na zbieranie kamilky je počas jej kvitnutia – teda od mája až do septembra. Hoci má celá rastlinka príjemnú vôňu, zbiera sa len kvet s krátkou stopkou. Suší sa hneď po zbere, v tenkých vrstvách, nie na priamom slnku a na dobre vetrateľnom mieste. So sušenými kvietkami narábajte veľmi opatrne, keďže sa aj pri jemnej manipulácii rozpadávajú.

rumanček kamilkový

Ako si pripraviť rumančekový čaj zo sušenej kamilky?

Príprava kamilkového čaju je veľmi jednoduchá. Jednu až dve lyžičky sušenej rastliny zalejte 200 až 250 ml horúcej, no nie úplne vriacej vody. Počas lúhovania čaj prikryte, aby z neho nevyprchali účinné silice. Lúhujte 8 až 10 minút. Potom už len preceďte a môžete vychutnávať. Pre výraznejšiu chuť pridajte med alebo cukor a zopár kvapiek citrónovej šťavy.

Náš tip: Nestihli ste si nazbierať a vysušiť kamilku? Nevadí. Objednajte si náš sypaný kamilkový čaj, ktorý chutí rovnako dobre ako z vlastnoručne nazbieraných kvetov.

Kde sa používa kamilka a čo obsahuje?

Nielen kamilkový čaj, ale aj samotná rastlina má široké možnosti využitia. Často sa používa v liečebnom aj v kozmetickom priemysle. Najcennejšími účinnými látkami sú silice, kumaríny, antioxidanty a flavonoidy. Obsahuje tiež vitamín A, betakarotén, vápnik, draslík, kyselinu listovú, železo, horčík a vápnik.

Kamilkový čaj.

Aké účinky má kamilkový čaj?

Upokojuje a pomáha s nespavosťou

Kamilkový čaj pomáha upokojiť myseľ, uvoľniť telo a pomáha pripraviť ho na spánok. Na rozdiel od zeleného alebo čierneho čaju neobsahuje kofeín, takže si ho môžete pokojne dopriať aj večer. Takisto prirodzene zvyšuje hladinu serotonínu a melatonínu v tele, a tak pomáha odbúravať stres.

Pôsobí protizápalovo a antibakteriálne

Tieto účinky kamilkového čaju sú v ľudovom liečiteľstve azda najznámejšie. Dezinfekčné a protizápalové kamilkové obklady sa už od nepamäti používajú na zle sa hojace rany, jazvy, popáleniny či opuchy.

Posilňuje imunitu a zmierňuje bolesť

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pomáha kamilkový čaj posilniť imunitu a tiež predchádzať chrípke a prechladnutiu. Takisto podporuje vykašliavanie a rozpúšťa hlieny. Navyše dokáže upokojiť boľavé hrdlo i zapálené ďasná.

Pomáha s trávením

Kamilkový čaj priaznivo pôsobí aj pri žalúdočných a črevných problémoch, pri chronických hnačkách, pomáha uvoľniť kŕče, zmierňuje koliky, nevoľnosti a pocit na zvracanie. Takisto pomáha s nadúvaním a pomalým trávením.

Na čo je ešte dobrý kamilkový čaj?

Kamilka sa hojne používa nielen na liečenie neduhov, ale aj v kozmetickom priemysle. Keďže sa hodí na vnútorné aj vonkajšie použitie, pridáva sa do pleťových krémov, šampónov, mydiel či parfumov.

Dokáže upokojiť aj spálenú pokožku zo slnka či ekzémy. Výluh z kamilkového čaju môžete dokonca použiť aj na vlasy. Svetlovláskam dodá lesk a trochu zvýrazní farbu. Ak si z kamilky budete robiť pravidelný zábal, udrží vašu vlasovú pokožku zdravú a pomôže bojovať s lupinami.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!