filter icon FILTER
rakytníkový sirup recept

Recept na jednoduchý a zdravý rakytníkový sirup


Obsah článku

Rakytník patrí medzi superpotraviny, ktoré majú vysoký podiel vitamínu C. Už len jedna sýtooranžová bobuľka obsahuje jeho odporúčanú dennú dávku. Preto ho určite neobíďte, ak chcete posilniť imunitu.

Veľmi nápomocný je aj pri zápaloch, chrípke, nachladnutí či angíne. Skvele poslúži aj ako prevencia. V surovom stave je príliš kyslý, preto najlepší spôsob, ako ho spracovať a dostať napríklad aj do detí, je premeniť ho na sladký sirup. Vyskúšajte si ho pripraviť podľa nášho jednoduchého receptu.

Rakytníkový sirup na imunitu: Ako si ho pripraviť?

Ingrediencie na prípravu rakytníkového sirupu

  • čerstvý rakytník
  • trstinový cukor

Náš tip: Ak nemáte prístup k čerstvému rakytníku, môžete použiť aj mrazený (kúpite celoročne napríklad v bio obchodoch). Sirup z neho bude rovnako chutný i zdravý.

rakytníkový sirup

Postup prípravy domáceho rakytníkového sirupu

  • Čerstvý rakytník dôkladne umyte a odšťavte. Šťavu dajte do hrnca spolu s cukrom v pomere 1:1. Na liter šťavy teda prisypte kilo cukru.
  • Celú zmes zamiešajte a začnite zohrievať na miernom plameni, aby sa cukor rozpustil. Pozor, sirup nesmiete prevariť. Prišli by ste tak o všetok vzácny vitamín C. Teplota by nemala presiahnuť 65 °C.
  • Hotový horúci sirup nalejte do pripravených fliaš. Dajte si záležať aj na ich vyčistení a vydezinfikovaní.
  • Potom fľaše dobre zatvorte a odložte na chladné a tmavé miesto.
  • Rakytníkový sirup môžete brať denne po lyžičke ako medicínu alebo pridávať do čajov či letných limonád.
Recept na rakytníkový sirup

Čo s dužinou, ktorá zostane po príprave rakytníkového sirupu?

Rakytníková tinktúra

Suchú dužinu po odšťavení určite nevyhadzujte. Môžete ju napríklad zaliať čírym alkoholom (najlepšie vodkou) a nechať aspoň 2 týždne lúhovať (sem-tam pretrepte). Potom stačí zmes precediť a máte skvelú rakytníkovú tinktúru. Užívajte ju pravidelne po lyžičkách na posilnenie imunity.

Rakytníkový olej

Zvyšnú dužinu môžete tiež zaliať panenským olivovým olejom, nechať aspoň týždeň lúhovať a neskôr používať na potieranie problematických miest.

Rakytník rešetliakový je právom pre svoje účinky označovaný ako „sväté ovocie Himalájí“. Dokonca patrí k najvzácnejším a najliečivejším rastlinám na svete. Pripravte si z neho lahodný sirup podľa nášho receptu alebo vyskúšajte náš rakytníkový čaj.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!