filter icon FILTER
matcha latte

Spoznajte matcha latte: Japonský nápoj nabitý antioxidantmi


Obsah článku

Matcha latte vás na prvý pohľad zaujme jasnozelenou farbou. Hoci v sebe spája výraznú chuť kvalitného zeleného čaju a mlieka, tradičný nápoj z krajiny vychádzajúceho slnka stojí za vyskúšanie.

Čo je to matcha latte?

Matcha latte patrí, podobne ako chai latte, k nápojom, ktorých základom je čaj zmiešaný s mliekom. Hoci si ho slovenskí kávičkári objednávajú menej často ako obľúbené caffé latte, je už bežnou súčasťou nápojových lístkov.

Najčastejšie sa pripravuje zmiešaním napeného mlieka alebo rastlinného nápoja (napríklad sójového) a jasnozeleného matcha prášku. Ten sa najprv rozmieša v malom množstve horúcej vody. Je to skvelá alternatíva pre ľudí, ktorým klasická káva nerobí dobre, no nechcú prísť o dennú dávku kofeínu. V moderných kaviarňach vás pri príprave matcha latte neukrátia ani o latte art.

Aké účinky má matcha latte?

Matcha latte je obľúbené najmä pre účinky zelených čajových lístkov, z ktorých sa prášok vyrába. Tie sú bohaté na antioxidanty aj vitamín C.

Matcha sa od iných zelených čajov líši aj tým, že pri pestovaní sa 20 až 30 dní pred zberom čajovníky chránia pred slnkom. Aj preto je výsledný čaj veľmi aromatický a nabitý prospešnými látkami.

Kde vzniklo matcha latte?

Matcha čaj má bohatú históriu. Hoci sa spája najmä s Japonskom, špeciálne spracovanie čajových lístkov na prášok má pôvod v Číne. V 10. až 13. storočí si takto matchu zvykli pripravovať budhistickí mnísi.

Jeden z nich, Esai, ktorý pochádzal z Japonska, no dlhé roky študoval práve v Číne, si všimol, že im pomáha pri sústredení i uvoľnení počas meditácie. Dokázala ich rýchlejšie dostať do stavu takzvanej bdelej pozornosti alebo pokojnej bdelosti.

Po niekoľkých rokoch sa Esai vrátil do Japonska aj so semienkami tohto špeciálneho zeleného čaju. Zasadil ich pri chráme v známom meste Kyoto a keďže rastlín bolo málo, matcha sa stala luxusným tovarom. Aj preto sa väčšinou pripravovala len ako obeta pre Budhu.

Príprava čaju z matcha prášku sa však postupne rozšírila z budhistických kláštorov aj medzi bežných ľudí. Navyše sa stala základom pre tradičný japonský čajový rituál, ktorý sa volá chado. Jeho hlavným cieľom je nielen pochutnať si na lahodnom nápoji, no najmä sa stretnúť so známymi a vymeniť si medzi sebou nové poznatky či zážitky.

matcha latte príprava

Recept na matcha latte: Ako si ho jednoducho pripraviť aj doma

Čo budete potrebovať na tradičný recept:

  • 1 čajová lyžička matcha prášku
  • 2 čajové lyžičky cukru alebo iného sladidla (voliteľné)
  • 3 polievkové lyžice teplej vody
  • 250 až 300 ml teplého mlieka
  • väčšia šálka
  • malá metlička na šľahanie alebo čajová lyžička

Pri tradičnom čajovom rituáli sa matcha prášok s vodou miešajú so špeciálnou metličkou z bambusového dreva, ktorá sa volá chasen, v tradičnej čajovej miske s názvom chawan. Ak však neplánujete pripravovať matcha latte pravidelne, postačí vám obyčajná metlička, elektrický šľahač na mlieko alebo lyžička.

Ako postupovať:

  1. Nasypte matcha prášok a cukor do šálky. Pridajte teplú (pozor, nie vriacu) vodu a dobre zamiešajte, aby vám vznikla hladká pasta bez hrudiek.
  2. Potom do šálky prilejte zohriate mlieko. Celú zmes poriadne vyšľahajte metličkou, aby sa všetky zložky premiešali a vznikla jemná mliečna pena.
  3. Ak chcete, môžete hotový nápoj ozdobiť štipkou matcha prášku.

Tipy k príprave matcha latte

Matcha latte sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Nebojte sa experimentovať a skúste obmieňať pomer čaju, cukru i mlieka. Rozdiel spraví aj teplota vody či spôsob miešania metličkou. V letných mesiacoch môžete pridať aj ľad.

Ak nemáte poruke metličku na šľahanie, mlieko si môžete napeniť aj vopred. Napríklad s elektrickým šľahačom alebo na kávovare s dýzou. K matcha prášku však v takomto prípade pridajte viac vody. Napenené mlieko potom lejte do čaju podobne ako pri príprave cappuccina.

Náš tip: Správne napenenie mlieka môže byť fuška. Ak vám robí problém, pomôžte si naším podrobným návodom.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!